Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Formula 1 στη Δραπετσώνα; Γαϊδουροδρομίες για το ξεπούλημα της παραλίας και του φυσικού πλούτου...

Όπως έχουμε σημειώσει (http://prwkat.blogspot.gr/2012/07/blog-post_22.html) το πλήρες ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου φαίνεται να αποτελεί – αν όχι το μόνο – μία από τις πλέον κρίσιμες επιδιώξεις της κυβέρνησης. Η πληρωμή του χρέους που εξελίσσεται σε μία ανεξέλεγκτη «μαύρη τρύπα», προς ώφελος των τραπεζών και των ντόπιων και ξένων δανειστών και τοκογλύφων επιβάλλει την επιτάχυνση και διεύρυνση του «προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικα για εξεύρεση 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

'Ετσι λοιπόν, ένας ακόμα στόχος είναι η περιοχή των πρώην λιπασμάτων της Δραπετσώνας όπου τα "κοράκια - γαϊδουροδρόμοι" της ανάπτυξης φαντασιώνονται το ξεπούλημα της περιοχής και την μετατροπή της σε πίστα της formula 1... 
Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο http://artfixmag.wordpress.com/2012/06/25/%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1-formula-1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%83%CF%8E%CE%BD%CE%B1/


 

Πίστα Formula 1 στη Δραπετσώνα

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της Formula 1 συζητείται όλο και πιο έντονα η κατασκευή μιας νέας πίστας στη Δραπετσώνα. Ο Μπέρνι Εκλεστόουν, ο ισχυρός άνδρας της FIA, φαίνεται να το θέλει πολύ και για το λόγο αυτό, άλλωστε, έρχεται στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Το όλο ζήτημα έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και η Δραπετσώνα βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο των συζητήσεων. Μάλλον τίποτε δεν έγινε ξαφνικά και, βέβαια, τίποτε δε γίνεται τυχαία.Ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής εδώ και 18 μήνες δίνει έναν τιτάνιο αγώνα για κάτι που ούτε στο όνειρό μας δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Πίστα Formula 1 στην Ελλάδα και, μάλιστα, στη Δραπετσώνα, σε μια πόλη που συνειδητά το κεντρικό κράτος έβαλε στο περιθώριο της ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής. Ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας μίλησε για τη «Θεμιστόκλειο πίστα» της Formula 1 στην εβδομαδιαία εφημερίδα FREE SUNDAY, για το τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα και, φυσικά, για το τι σημαίνει πρακτικά μια τέτοια πίστα για τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι.
Όλη η συνέντευξη του Δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας στη FREE SUNDAY
Αν πριν από μερικά χρόνια μιλούσε κάποιος για πίστα Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα, κανένας δε θα τον πίστευε. Αν, επιπροσθέτως, τους έλεγε ότι θα γίνει στη Δραπετσώνα, σε μια περιοχή που συνειδητά υποβάθμισε η κεντρική εξουσία για περισσότερο από έναν αιώνα, και μάλιστα η πίστα αυτή θα μοιάζει στην πίστα του Μονακό, θα τον αντιμετώπιζαν τουλάχιστον με σκεπτικισμό. Να όμως που το 2012 ένας μαχητικός δήμαρχος, ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής, με στρατηγικό σχεδιασμό και προσεχτικά μελετημένες κινήσεις ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα και κάνει την υπόθεση Φόρμουλα1 στην Ελλάδα περισσότερο χειροπιαστή από ποτέ.
Πόσο κοντά βρίσκεται η κατασκευή πίστας Φόρμουλα 1 στο Δήμο σας;
Εδώ και ενάμιση χρόνο δίνουμε έναν ολομέτωπο και σκληρό αγώνα. Από την αρχή που περιήλθε στα χέρια μας η πρόταση του αρχιτέκτονα Θανάση Παπαθεοδώρου θεωρήσαμε ότι είναι μία σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη μελέτη. Πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά γίνεται κάτι τόσο μελετημένα και τόσο συγκροτημένα. Βέβαια, αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τη δυσπιστία. Όμως, οι μάχες κερδίζονται μόνο σε αυτούς που πιστεύουν στη νίκη.
Αληθεύει ότι θα επισκεφθεί ο Μπέρνι Εκλεστόουν το Δήμο σας;
Κάποιοι είπαν ότι η προσπάθειά μας είναι όνειρο θερινής νυκτός, αν εννοούν βέβαια όνειρο την επίσκεψη του πανίσχυρου άνδρα της FIA Μπέρνι Εκλεστόουν αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Τον περιμένουμε μέσα στον Ιούλιο και σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του στον κο Παπαθεοδώρου -κατά τη διάρκεια του τελευταίου αγώνα στο Μονακό- είναι ενθουσιασμένος με την πρόταση. Διαφορετικά, δε θα ασχολούταν καν, ούτε θα έμπαινε στον κόπο να έρθει στην Ελλάδα και να δει από κοντά την τοποθεσία που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί η πίστα.
Τι πλεονεκτήματα έχει η κατασκευή της πίστας στη Δραπετσώνα;
Καταρχήν, δε μιλάμε για μια πίστα που θα γίνει σε κάποια χωράφια, μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα από οικιστικά και διαμετακομιστικά κέντρα. Θα εφάπτεται με ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, το λιμάνι του Πειραιά. Είναι εξαιρετικά προσβάσιμη, αφού βρίσκεται σε απόσταση 30 λεπτών από τον διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια από τον σταθμό του ΗΣΑΠ και από τους τερματικούς σταθμούς των αστικών λεωφορείων. Ένα μεγάλο τμήμα της πίστας θα χρησιμοποιεί το υπάρχον οδικό δίκτυο, η δε γειτνίασή της με οικιστικές περιοχές όπως του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Πειραιά, της προσδίδουν ομοιότητες με τη θρυλική πίστα του Μονακό. Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής κάλυψης του αγώνα, οι θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο θα έχουν άμεση οπτική επαφή με ένα παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού, τον Παρθενώνα.
Γιατί την ονομάζετε «Θεμιστόκλειο πίστα»;
Δυτικά της πίστας, βρίσκεται ο τάφος του Θεμιστοκλή. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι ένα γεγονός που διδάσκονται οι μαθητές σε όλο τον κόσμο και που σε οκτώ χρόνια, μάλιστα, τιμούμε την επέτειο των 2.500 χρόνων της. Για τους επισκέπτες των αγώνων, η «Θεμιστόκλειος πίστα» έχει ένα έντονο αρχαιολογικό αλλά και σημειολογικό ενδιαφέρον.
Με τόσο έντονα τα σημάδια της κρίσης, πού θα βρεθούν τα χρήματα για την κατασκευή της;
Όλο το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια. Αλλά θα πρέπει να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα.
Τι σημαίνει πρακτικά η κατασκευή της πίστας για τον Δήμο σας;
Στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι ζήσαμε για δεκαετίες πίσω από τη βιτρίνα. Μας υποβάθμισαν τη ζωή μας με την εγκατάσταση δεκάδων εργοστασίων και, μάλιστα, βαριών βιομηχανιών. Στο όνομα της όποιας ανάπτυξης, θυσιάστηκε η ποιότητα ζωής μας. Είμαστε ένας παραθαλάσσιος δήμος και δεν έχουμε πρόσβαση στη θάλασσα. Για πρώτη φορά μετά από εκατό χρόνια καταφέραμε με σκληρούς αγώνες και ανοίξαμε μία δίοδο στην παραλία των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Η «Θεμιστόκλειος πίστα» θα μας ξαναβάλει στον χάρτη της ανάπτυξης. Και όχι μόνο τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Σκεφθείτε τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε μια περίοδο με μηδενική ανάπτυξη. Έπειτα, ειδικά για τις περιοχές μας, προβλέπεται μαζί με την πίστα και η δημιουργία ενός τεράστιου πόλου αστικού πρασίνου. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα αποτρέψουν πλήρως την οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης και, ταυτόχρονα, θα αναβαθμίσουν στον μέγιστο βαθμό τον περιβάλλοντα χώρο.

Δείτε επίσης τη σχετική συνέντευξη ενός ακόμα δημάρχου που υπόσχεται ότι θα φέρει την "ανάπτυξη" αδιαφορώντας πάνω στη χρόνια απαίτηση των κατοίκων της περιοχής για μετατροπή του χώρου σε ενιαίο άλσος πρασίνου.




Δείτε επίσης τη γελοία προπαγάνδιση της "Θεμιστόκλειου πίστας"




προφανώς, το "πρώτο βραβείο" του "καλλιτεχνικού διαγωνισμού" που έγινε στις 28/7. Δείτε το link: http://www.econews.gr/2012/07/04/formula-1-eikastikos-diagonismos/.

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ, Η ΠΑΡΑΛΙΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ!