Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ - Κυριακή 3 Νοέμβρη απεργία!

Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι στις 3/11 πρώτη Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, την πρώτη Κυριακή που θα μπορούν τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά σύμφωνα με το νέο νόμο. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας εκτός από την προκήρυξη της 24ωρης απεργίας καλεί και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, για την ίδια μέρα. Πρόκειται για το νόμο που επιτρέπει τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά επιπλέον επτά Κυριακές το χρόνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας εκτός από τις επτά Κυριακές που ορίζει ο νόμος θα μπορούν και οι Αντιπεριφερειάρχες με απόφασή τους να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αξίζει να ανοίγουν τα μαγαζιά και τις Κυριακές από τη στιγμή που ήδη δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και φυσικά αν θα έχουν δουλειά.



Δείτε την ανακοίνωση κάλεσμα του σωματείου βιβλίου - χάρτου:

Το σωματείο μας συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Στο όνομα της ανάπτυξης και της κερδοφορίας των πολυκαταστημάτων και μέσα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και της πλήρους υποτίμησης της εργατικής μας δύναμης οι πολιτικοί και οικονομικοί ιθύνοντες, σπεύδουν πλέον να εφαρμόσουν στην πράξη τον νέο νόμο για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς Ν.4177/2013) και να προχωρήσουν στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας η οποία καθιερώθηκε το 1909 και ήταν το πρώτο μέτρο της εργατικής νομοθεσίας.

Ανακοινώνουν το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ 10 Κυριακές θα μείνουν ανοικτά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα και με σχετικές αποφάσεις των τοπικών αρχών. Ο νόμος προβλέπει την καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων το χρόνο, με την πρώτη Κυριακή κάθε περιόδου να θεωρείται εργάσιμη. Ακόμα, δίνει τη δυνατότητα να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του έτους τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., λειτουργία που σε σύντομο χρόνο αντικειμενικά θα επεκταθεί στο σύνολο των καταστημάτων.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» του ωραρίου εργασίας και τον «απεγκλωβισμό» του από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την κατάργηση του 8-ωρου, του 5-ήμερου, των ρεπό και του ωραρίου εργασίας γενικά, συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους (ταχυμεταφορές, αποθήκες, λογιστήρια, τράπεζες κλπ).

Την Κυριακή 3 / 11 / 2013 έχει προκηρυχθεί απεργία για τον κλάδο και τους εργαζόμενους του εμπορίου. Το σωματείο μας απευθύνει κάλεσμα σε πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιάς και αυτοοργανωμένα εγχειρήματα για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Η απεργία στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα η απεργία στο εμπόριο είναι μια δύσκολη υπόθεση για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Δεν πρόκειται για μια υπόθεση στενά του εμπορίου, αλλά για έναν αγώνα όλων εμάς των από κάτω που βιώνουμε την βάρβαρη πραγματικότητα. Η πρόταση μας αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται -και με ιδιαίτερη επιμονή και από την πλευρά μας- για τη σύνδεση κι ενδυνάμωση των αγώνων μας. Θεωρούμε ότι παρότι οι συνθήκες είναι αντίξοες χρειάζεται να δώσουμε και αυτή τη μάχη μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται, να μετατρέψουμε αυτή αλλά και κάθε άλλη Κυριακή σε μέρα αλληλεγγύης και αγώνα, ενάντια στην εκμετάλλευση, την κατάργηση των δικαιωμάτων μας, την ασυδοσία και την επιθετικότητα του κεφαλαίου και των αφεντικών. Για να μην υποταχθεί ο κόσμος της δουλειάς στη «θεά αγορά», για να μη θυσιάζεται η κοινωνία στο βωμό των κερδών.

Καλούμε σε σύσκεψη την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 18.30 στα γραφεία μας, Λόντου 6 Εξάρχεια, για να οργανώσουμε από κοινού τις δράσεις μας την ημέρα της απεργίας.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής