Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα νότια σε σχέση με το κάλεσμα αγωνιστικής συμπαράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα νότια

σε σχέση με το κάλεσμα αγωνιστικής συμπαράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας κάλεσμα αγωνιστικής συμπαράταξης για την προοδευτική ανατροπή στο δήμο Γλυφάδας. Ήταν και οι επίσημοι τίτλοι τέλους για την «Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας» ενάντια στο μνημόνιο και τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα Νότια, θεωρούμε ότι τα θέματα που τίθενται από το κάλεσμα εγείρουν ερωτήματα που χρίζουν απάντησης και σχολιασμού. Μία τέτοια απάντηση θεωρούμε ότι την οφείλουμε τόσο στους συναγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους συναγωνιστές και τους συντρόφους που στήριξαν την προσπάθεια παρέμβασής μας στο δήμο τα τελευταία τρία χρόνια.

Το συγκεκριμένο κάλεσμα απέχει αισθητά πολιτικά και φυσιογνωμικά από το πλαίσιο που έθετε η διακήρυξη της «Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας». Ο χαρακτήρας του σε καμία περίπτωση δεν είναι αριστερός ριζοσπαστικός με αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό.

Καταρχήν η κατάδειξη της Κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ. ως των υπευθύνων για τη σημερινή κοινωνική εξαθλίωση γίνονται μόνο στην αρχή του κειμένου χωρίς να ακολουθεί κάποια περεταίρω ανάλυση για την κρίση, τις βαθιές της ρίζες, τις πραγματικές αιτίες της και τελικά του τρόπου εξόδου από αυτή.  Καμία αναφορά δεν γίνεται και στις λέξεις κεφάλαιο και καπιταλισμός. Για τα χάλια μας φταίνε γενικώς και αορίστως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι μνημονιακή λαίλαπα. Θεωρούμε ότι σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία, όπου κάθε εργασιακό και δημοκρατικό δικαίωμα συντρίβεται, όπου η δημόσια περιουσία χαρίζεται και όπου κάθε κοινωνική παροχή θεωρείται πολυτέλεια, η παρέμβαση στο δήμο αποτελεί πεδίο παρέμβασης και ανάδειξης των παραπάνω ζητημάτων. Οποιαδήποτε διαφορετική λογική είναι ελλειμματική και δεν μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις. Σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο κάλεσμα, η λογική της σύνδεσης του επιπέδου της αυτοδιοίκησης με το υπόλοιπο κεντρικοπολιτικό επίπεδο διέπνεε τη διακήρυξη τη «Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας» (http://glyfadarp.wordpress.com/diakiriksi/). Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα απόσπασμα:

«Η κρίση είναι παγκόσμια. Είναι κρίση του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της οικονομίας, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της εργασίας και του περιβάλλοντος από το κεφάλαιο... Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η οικοδόμηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής του μνημονίου, η επιλογή της ρήξης και της σύγκρουσης με κυβέρνηση – ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ και την πολιτικής τους».

Εκτός των παραπάνω, είναι πλέον ξεκάθαρη η απόκλιση του καλέσματος από το χαρακτήρα της προηγούμενης διακήρυξης, με το κείμενο να καλεί σε δημιουργία ενός μετώπου των «αντιμνημονιακών, προοδευτικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων». Κατ' επέκταση είναι ξεκάθαρη η μετατόπιση τόσο του πολιτικού περιεχομένου, όσο και της ίδιας της σύστασης της συμπαράταξης, αφού απεμπολείται η βασική τομή που είχε κατακτήσει η «Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» που ήταν ο ξεκάθαρα αριστερός ριζοσπαστικός χαρακτήρας, με αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό.

Η κατάληξη αυτή ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενη. Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, η προσπάθεια να λειτουργήσει η δημοτική παράταξη στέφθηκε με αποτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι συνελεύσεις με κυρίαρχο θέμα το αεροδρόμιο όπου αντιμετωπίσαμε μια κουλτούρα διαλόγου και λειτουργίας ξένη με τον τρόπο που συζητούσαμε ως τότε. Είναι φανερό ότι οι κρίσιμες οριοθετήσεις που ψηφίστηκαν δημοκρατικά σε επίπεδο διακήρυξης διακυβεύονταν σε κάθε ανακοίνωση, σε κάθε συζήτηση ή εξώστρεφη παρουσία. Από την πρώτη στιγμή αναμετρηθήκαμε με διαχειριστικές λογικές, με λογικές που αμφισβητούσαν συνεχώς κρίσιμες τοποθετήσεις.

Συνακόλουθα, η ραγδαία άνοδος της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, η αναδίπλωση τάσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, η δεξιά μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ, η νεκρανάσταση της «κυβερνώσας αριστεράς» και η συνεργασία του με καθαρά συστημικές δυνάμεις, έκαναν τις αντιφάσεις της δημοτικής παράταξης εκρηκτικές, οδηγώντας τη σε πλήρη διάλυση.

Οι συναγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει σαφείς επιλογές επιστρέφοντας στη φρασεολογία της περιόδου του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου», όπου ο Συνασπισμός στήριζε τους υποψηφίους Δημάρχους του ΠΑΣΟΚ τόσο στην Γλυφάδα όσο και στο Ελληνικό. Αυτός είναι ο λόγος που η αριστερή αντιμνημονιακή ρητορεία αντικαταστάθηκε από το «ρεαλισμό» των «δημοκρατικών και προοδευτικών μετώπων» και τη συντεταγμένη υλοποίηση των κεντρικών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για μια στροφή στην εναλλακτική διαχείριση της κρίσης και τη μη ρήξη με κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η αλλαγή της φρασεολογίας συνδέεται τόσο με τους νέους συμμάχους -σε επίπεδο δήμου- των συναγωνιστών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με την είσοδο και οργάνωση νέων μελών στην τοπική. Και πρέπει να αναφερθεί εδώ πως κάποια από αυτά τα καινούργια οργανωμένα μέλη συμμετείχαν και σε προηγούμενες διοικήσεις στον Δήμο με πρακτικές και συμπεριφορές που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει και μας υπόσχεται ότι θα αλλάξει. Όμως ο κόσμος της Γλυφάδας έχει μνήμη και γνωρίζει. Σε αντίθεση με τέτοιου είδους «συμμαχίες με το διάβολο» η «Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» στην διακήρυξη της όχι μόνο δεν ανεχόταν συστημικές δυνάμεις αλλά έκανε κριτική και στην τότε υπάρχουσα αριστερά. Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα από την ουσιαστική και προφητικά επίκαιρη διακήρυξη της:

«Για να ξεκινήσουν μαχητικοί, αποφασιστικοί αγώνες στα σωματεία από τους εργαζόμενους κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό και τις γραφειοκρατικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις γειτονιές με λαϊκές επιτροπές από τους κατοίκους... Για μια άλλη πολιτική που θα διεκδικεί την παύση πληρωμών προς τα γεράκια της κερδοσκοπίας και τη διαγραφή του χρέους για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση που δεν δημιούργησαν αυτοί, αλλά η εργοδοσία και οι τραπεζίτες!... απαιτούνται ρήξεις με τη λογική του καπιταλιστικού κέρδους, την ανταγωνιστικότητα, τη δικτατορία της αγοράς.. Απαιτείται και μια άλλη αριστερά που θα ξεπερνά περιχαρακώσεις και μονόδρομους, που θα αναδομεί μια νέα ενότητα χωρίς εγκλωβισμούς σε διαχειριστικές λογικές...».

Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε και παλεύουμε την ενότητα στους αγώνες και θεωρούμε ότι αυτοδιοικητικά μέτωπα που δεν έχουν καν την λέξη αριστερά στο τιμόνι καμία σχέση δεν έχουν με πραγματικά ενωτικά αγωνιστικά εγχειρήματα στη γειτονιά.

Τέλος, θεωρούμε ότι σε κανένα σημείο στο κάλεσμα δεν ξεκαθαρίζονται οι λόγοι που το προηγούμενο εγχείρημα συμπόρευσης  απέτυχε. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά στο ότι παρόλο που είχε προσυμφωνηθεί, δεν έγινε ποτέ η εναλλαγή δημοτικού συμβούλου. Καμία αναφορά δεν γίνεται ούτε στο οικονομικό ζήτημα και πιο συγκεκριμένα στο ότι παρόλο που η Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια συνέβαλε τα μέγιστα στις οργανωτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για να κατέβει η «Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» δεν πήρε, ούτε καταδέχθηκε να ζητήσει ποτέ ούτε ένα € από τις αποζημιώσεις του Δημοτικού Συμβούλου. Πουθενά δεν αναφέρεται το ότι η ευθύνη για τη μη λειτουργία της παράταξης και για το ότι δεν πραγματοποιούνταν συνελεύσεις βαραίνει και τους συναγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία αναφορά δε γίνεται επίσης στο ότι παρόλο που είχαμε αποστείλει ένα εσωτερικό κείμενο εδώ και περίπου ένα χρόνο που κατέθετε τους προβληματισμούς μας για όλα αυτά και για πολλά ακόμα, δεν πήραμε ποτέ την παραμικρή απάντηση. Γενικότερα, θεωρούμε τεράστιο έλλειμμα την απουσία της οποιασδήποτε αυτοκριτικής για τα τελευταία τρία χρόνια της κοινής μας συμπόρευσης.

Αναφέρουμε ενδεικτικά πάλι απ' τη διακήρυξη: «Δεσμευόμαστε για τη συλλογικότητα στη λειτουργία και στη δράση και μετά τις εκλογές, ενώ η εναλλαγή και η ανάκληση όλων των συμβούλων (συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της κίνησης) που θα εκλεγούν, η τακτική ανοιχτή λειτουργία της παράταξης και η καθημερινή συμμετοχή στη ζωή της πόλης, η θεσμοθέτηση διαδικασίας ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών, αποτελούν αρχές για μας».

Πιστεύουμε ότι με πολλούς συναγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ μας ενώνουν κοινές αγωνίες κοινοί προβληματισμοί και ότι το επόμενο διάστημα θα δώσουμε μαζί πολλές κοινωνικές μάχες. Έχουμε άλλωστε κοινή πορεία μέσα από την Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας ενάντια στα μνημόνια και τις αντιλαϊκές πολιτικές, ένα εγχείρημα που όλοι μαζί πρέπει να προασπίσουμε και να δυναμώσουμε γιατί το έχει ανάγκη πάνω από όλα ο κόσμος της Γλυφάδας.

Όμως πιστεύουμε ακόμα ότι ο δρόμος που έχει επιλεγεί από το ΣΥΡΙΖΑ για την νέα του δημοτική παράταξη είναι λάθος πολιτικά, είναι επιζήμιος για το λαϊκό κίνημα και συγκαταλέγεται στις πολλές δυστυχώς συστημικές και διαχειριστικές επιλογές της «αριστεράς» στην Γλυφάδα. Το με ποιους συμμαχείς δείχνει τελικά και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθείς το επόμενο διάστημα. Να μην ξεχνάμε ότι ο κύριος Κόκορης που με τόσο μένος καταγγέλλει το κάλεσμα ήταν ο εκλεχτός της κυρίας Κατσέλη...

Εμείς ως Πρωτοβουλία Κατοίκων στα νότια δηλώνουμε ότι: Η «Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» δεν θα αποτελέσει παρένθεση στην στάση της Αριστεράς στην Γλυφάδα αλλά μία πρώτη ανολοκλήρωτη προσπάθεια που τα ζητήματα που έθεσε με την διακήρυξη της και σε πλευρές της λειτουργίας της μένουν ανοιχτά και είναι καθήκον μας να τα απαντήσουμε θετικά. Θα αξιοποιήσουμε τις αρνητικές αλλά και τις θετικές εμπειρίες από την λειτουργία της παράταξης.

Οι σύντροφοι της ΠΡΩ.ΚΑΤ. θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Η ΠΡΩ.ΚΑΤ. θα συνεχίσει να συμβάλει, όχι μόνο στο να μπορέσει να δημιουργήσει ένα πραγματικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής στην περιοχή, αλλά να γίνει ο βασικός κορμός μιας πολιτικής αριστερής ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής συμμαχίας η οποία θα έχει πιο πλατιά όρια από αυτά της ΠΡΩ.ΚΑΤ. Μια συμμαχία που θα καταφέρει να συσπειρώσει όχι μόνο οργανωμένες δυνάμεις, αλλά και ανένταχτο κόσμο. Να πείσει ευρύτερα κομμάτια κόσμου ότι το σχέδιό της μπορεί πραγματικά να αποτελέσει την αφετηρία της αντεπίθεσης του κόσμου της περιοχής για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς του. Η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος είναι μπροστά μας.

Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια