Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Η κυβέρνηση μίλησε - ήρθε η ώρα των κατοίκων


ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Αργά ή γρήγορα περιμέναμε όλοι τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν εκπλαγήκαμε όταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς ανακοίνωνε στις 10 του Απρίλη ότι σκοπεύει (όχι μόνος του) να κατασκευάσει μια πόλη ανάλογη του Δήμου Δάφνης μέσα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για την ελίτ της Αθήνας. Ξέραμε για την σχεδιαζόμενη επιχειρηματική εκμετάλλευση του συνόλου του χώρου με εκθεσιακά, εμπορικά και επιχειρηματικά κέντρα και την προωθούμενη διασκεδασούπολη που οι «ειδικοί» τους ονομάζουν «πολυθεματικό κέντρο», όπως και για την τουριστική εκμετάλλευση της παραλίας του Αγ.Κοσμά με μαρίνες, ξενοδοχεία 5* και αθλητικές εγκαταστάσεις αφιερωμένες αποκλειστικά στον πρωταθλητισμό της ντόπας και των χορηγών. Επίσης, χρόνια τώρα ακούγαμε για αυτήν την περίφημη Λεωφόρο Ελληνικού – Μαραθώνος που θέλουνε να διχοτομεί τις γειτονιές μας και να τρυπάει τον Υμηττό, για να εξυπηρετήσει ποιόν άραγε;

Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να βάλει μια κυβέρνηση όλα αυτά μαζί, όλα τώρα, τόσο επιθετικά, τόσο προκλητικά, με τέτοια αδιαφορία απέναντι στις ανάγκες μας, υποτιμώντας τόσο πολύ τη νοημοσύνη μας.

Η ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ, μια νεοσύστατη συλλογικότητα κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης της περιοχής, αναμένοντας εδώ και καιρό τις παραπάνω εξελίξεις, έχει ξεκινήσει ήδη καμπάνια για το αεροδρόμιο και την παραλία, με έκδοση ενημερωτικού τεύχους που διαθέτει ελεύθερα, με παρεμβάσεις και εκδηλώσεις σε πλατείες, με αφισοκολλήσεις και αναρτήσεις πανό σε δημόσιους χώρους, έχοντας ως μοναδικό στόχο την ενημέρωση και ενεργοποίηση όλων των κατοίκων της περιοχής, αλλά και την κινητοποίηση συλλογικοτήτων, κινήσεων πόλης, σχημάτων, σωματείων, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων από όλη τη νότια Αθήνα.

Κοινή αντίληψη όλων μας είναι ότι πρέπει να απαντήσουμε άμεσα στις παραπάνω εξαγγελίες, αλλά και στις πρακτικές «τετελεσμένων γεγονότων» που εφαρμόζει το κράτος και το κεφάλαιο από τους ολυμπιακούς αγώνες μέχρι σήμερα (με τη διεξαγωγή ολυμπιακών αθλημάτων, αλλεπάληλων εκθέσεων και αγώνων τροχοφόρων, την ενοικίαση τμημάτων του χώρου σε επιχειρηματίες κλπ.).

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να βάλουμε εδώ και τώρα όλοι από κοινού και ισότιμα τον πήχη και το στίγμα των δικών μας αναγκών και επιθυμιών για το χώρο έμπρακτα, συλλογικά, διεκδικητικά!

Να κάνουμε το χώρο του αεροδρομίου δικό μας στην πράξη, να πάρουμε πίσω τον κλεμμένο Αγ.Κοσμά, να μην τους αφήσουμε να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για λεωφόρους, επιχειρηματική και οικοδομική εκμετάλλευση του χώρου.

Φτάνει πια η ανάθεση των προβλημάτων μας στα υπουργεία, τα κόμματα, τους δήμους και τις δημοτικές παρατάξεις. Δεν βλέπουμε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Έφτασε η ώρα να βρεθούμε μαζί όλοι οι κάτοικοι που ενδιαφερόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, ενάντια στο μοντέλο ζωής και πόλης που μας σερβίρουν. Δεν ζητάμε να συμφωνήσουμε όλοι σε όλα μεταξύ μας. Ζητάμε να κάτσουμε να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και να αναπτύξουμε τον αγώνα μας ισότιμα και από τα κάτω, με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, που εμείς θα ορίσουμε ποιοι θα είναι αυτοί, πώς θα λειτουργούν, τι θα επιδιώκουν. Δε θέλουμε να αντιπροσωπεύσουμε κανέναν, επιδιώκουμε να βρεθούμε μαζί στο δρόμο με όσους μοιραζόμαστε κάποιες κοινές αντιλήψεις, να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και να πετύχουμε υλικές και άμεσες νίκες για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, να αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τρόπο άλλο από τη διεξαγωγή λαϊκών συγκεντρώσεων, συνελεύσεων και κινητοποιήσεων ανά γειτονιά, δήμο και διαδημοτικών κινητοποιήσεων, που εμείς οι κάτοικοι θα ορίζουμε κάθε φορά πού και πότε θα γίνονται, θα τις προετοιμάζουμε και θα τις προπαγανδίζουμε με δικά μας μέσα, ανεξάρτητα από τους δήμους και οποιονδήποτε άλλο θελήσει να χειραγωγήσει τον αγώνα μας.

Το πρώτο δυναμικό ραντεβού που πρέπει να δώσουμε θεωρούμε πως πρέπει να είναι την περίοδο που ξεκινά η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΘΗΝΩΝ στο αεροδρόμιο, για να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στα σχέδιά τους.

Για αυτό καλούμε σε:

συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ανοιχτή λαϊκή συνέλευση
το Σάββατο 20 Μαΐου, 6.00 το απόγευμα
στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Αθηνών στο Ανατολικό Αεροδρόμιο

για να μην υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης!


Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού ως Πάρκο Φυσικού Πρασίνου και Αναψυχής, με δυνατότητες ήπιου μαζικού αθλητισμού και ελεύθερης μη εμπορευματικής πολιτιστικής δραστηριότητας.
  • Tην αποκατάσταση της φυσικής παραλίας του Αγίου Κοσμά και την απόδοσή της στους κατοίκους για ελεύθερη χρήση φυσικής θαλάσσιας αναψυχής και άθλησης.
  • Να κατοχυρωθεί άμεσα η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτό.
  • Να απομακρυνθούν οι χρήσεις και να απαγορευτούν όλες οι δραστηριότητες που υπονομεύουν τη μετατροπή του σε Πάρκο Φυσικού Πρασίνου (πίστες αυτοκινήτων, εκθέσεις, εγκαταστάσεις κινηματογραφήσεων κλπ).
  • Καμία οικοπεδοποίηση - Καμία εκχώρηση τμήματος του χώρου σε ιδιώτες επιχειρηματίες - Όχι στα σχέδια για δημιουργία πίστας formula 1.
  • Καμία νέα λεωφόρος στην περιοχή – όχι στη Σήραγγα Υμηττού. Δωρεάν και ήπια μέσα μαζικών μεταφορών, ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι σε όλη την Αθήνα.
  • Να απομακρυνθούν οι κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται τριγύρω. Να φύγει η αστυνομία και ο στρατός από το χώρο.
  • Οι υπάρχουσες ή άλλες υποδομές να αξιοποιηθούν για πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της νότιας Αθήνας και οι όποιες υπηρεσίες εντός του χώρου να έχουν συμβολικό κόστος και να είναι συμβατές με το χαρακτήρα του Πάρκου Φυσικού Πρασίνου.