Μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό και την τροποποίηση του Διατάγματος «Προστασίας» του, αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Γλυφάδας για μεταφορά του νεκροταφείου στο βουνό και επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως, θεωρούμε πως ήρθε η ώρα για μια δυναμική απάντηση των κατοίκων.
Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν λίγοι οι σύλλογοι, ομάδες και απλοί κάτοικοι του Δήμου μας που δραστηριοποιήθηκαν για το περιβάλλον:
1) η πρόσφατη μεγάλη δενδροφύτευση στην Αιξωνή από χιλιάδες κόσμου και οι κατά καιρούς μικρότερες δενδροφυτεύσεις που αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο πέρα από πολιτικές προτιμήσεις ή σκοπιμότητες
2) οι 400 υπογραφές που έχουμε συλλέξει μέχρι σήμερα ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρόμους και υπέρ της προστασίας του Υμηττού
3) η πρωτοβουλία εθελοντικής δασοπροστασίας
4) οι εξορμήσεις σήμανσης μονοπατιών
5) η πρωτοβουλία χαρτογράφησης των σπηλαίων της περιοχής μας
6) οι πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών και γονέων σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων
7) το πρόσφατο ποδηλατικό κίνημα και οι ερασιτέχνες αθλητές που βλέπουν τη φύση ως φυσικό χώρο των δραστηριοτήτων τους
8) η δημόσια τοποθέτηση καλλιτεχνών και επιστημόνων της περιοχής μας υπέρ του περιβάλλοντος
9) η ανησυχία του εργαζόμενου κόσμου της περιοχής και ιδιαίτερα των εργαζόμενων του Δήμου μας που φέρουν επιπλέον την ευθύνη της φροντίδας και της συντήρησης της πόλης μας και των ελεύθερων χώρων της
10) τα πλήθη του κόσμου που συρρέουν στις λαϊκές-παραδοσιακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον Υμηττό κάθε χρόνο
11) μια σειρά παλαιότερων και πρόσφατων αγώνων για τον Υμηττό, τους ελεύθερους χώρους, την παραλία και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού
αποδεικνύουν ότι στην περιοχή μας υπάρχει ένα κρίσιμο κοινωνικό δυναμικό που είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί το περιβάλλον, την πόλη του και την ποιότητα ζωής του.
Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε σήμερα, κρίνουμε ότι είναι πιο αναγκαία από ποτέ η συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου αντίστασης των κατοίκων της περιοχής μας απέναντι στα σχέδια αυτά, η ενοποίηση δηλαδή των επιμέρους δράσεων και αντιστάσεων προκειμένου να βρεθούμε σε θέση νίκης.
Η ενοποίηση αυτών των αντιστάσεων, δεν πρέπει να είναι μια ενοποίηση απλά σε ένα επίπεδο φορέων αλλά στο επίπεδο των πραγματικών και μαζικών κοινωνικών δυνάμεων είτε αυτές εκφράζονται από οργανωμένους φορείς είτε απευθείας από τον απλό κόσμο. Δεν προτείνουμε μια ενοποίηση σε επίπεδο φορέων γιατί τη θεωρούμε λίγη και αναντίστοιχη με το μέγεθος αυτού που έχουμε να αντιπαλέψουμε. Δηλαδή, για εμάς, δεν αρκούν οι υπογραφές μερικών φορέων και τα ψηφίσματά τους για να αντιμετωπίσουμε τους νέους αυτοκινητόδρομους, παρόλο που και αυτά πρέπει να υπάρχουν. Δεν μπορεί η υποβάθμιση του Υμηττού να αντιμετωπιστεί μόνο στα δικαστήρια, παρόλο που και μια νομική αντιπαράθεση είναι απαραίτητη και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να καθυστερήσει τους σχεδιασμούς του κράτους.
Αυτό, όμως, που χρειάζεται πέρα από κάθε αμφιβολία είναι ένα μαζικό και δυναμικό κίνημα κατοίκων με ανοιχτές-αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όπου ο καθένας μας θα μπορεί να δει τον εαυτό του σε αυτό και θα μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης του αγώνα ισότιμα με τους άλλους κατοίκους της περιοχής.
Στο μέτωπο αυτό δεν βάζουμε άλλα προαπαιτούμενα εκτός από τα αυτονόητα αιτήματα για όποιον θέλει να παλέψει για το περιβάλλον στην περιοχή μας:
1) την αδιαπραγμάτευτη αντίθεση στους νέους αυτοκινητόδρομους. Καμία αντιπρόταση εναλλακτικών οδικών έργων – καμία διαβούλευση επί των σχεδίων. Αντιπρότασή μας η εκτεταμένη εξάπλωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έτσι ώστε να ικανοποιούνται πλήρως οι μετακινήσεις των κατοίκων που οι συγκεκριμένοι αυτοκινητόδρομοι υποτίθεται ότι έρχονται να εξυπηρετήσουν (πχ σύνδεση βόρειων-νότιων προαστίων και νότιας Αθήνας-περιοχή Μεσογείων)
2) την απόσυρση της πρότασης τροποποίησης του ΠΔ «προστασίας» του Υμηττού και την κατοχύρωση της απόλυτης προστασίας από το σχέδιο πόλεως μέχρι την κορυφή του.
3) την αναίρεση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας για μεταφορά του νεκροταφείου στον Υμηττό και τη διαμόρφωση αισθητικού δάσους αναψυχής στο χώρο της αεροπορίας με την απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
4) καμία περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη, καμία νέα εγκατάσταση στον Υμηττό, ιδιωτική ή δημόσια.
Στα πλαίσια της λογικής που περιγράψαμε καλούμε κάθε φορέα, συλλογικότητα, σύλλογο, ομάδα και κυρίως κάθε απλό κάτοικο της περιοχής μας να συμβάλλει στη συνδιοργάνωση μιας μεγάλης ανοιχτής εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαρτίου.
Μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ημερών (από την ημερομηνία της παρούσας πρόσκλησης), διάστημα που θεωρούμε απαραίτητο για να φτάσει η πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο και να συζητηθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες του κάθε συλλόγου, θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία και τόπος σύσκεψης για τη διοργάνωση της προαναφερόμενης εκδήλωσης. Στόχος της εκδήλωσης είναι η συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής κατοίκων που θα επιδιώκει τη διοργάνωση και το συντονισμό ανοιχτών λαϊκών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων ανά τακτά διαστήματα, στην περιοχή μας ή υπερτοπικά σε συντονισμό με επιτροπές κατοίκων άλλων περιοχών.
Η πρόσκληση απευθύνεται:
1) σε Αθλητικούς Συλλόγους και Σωματεία της Γλυφάδας
2) στη Δημοτική Παράταξη «Ανθρώπινη Πόλη με Ενεργούς Πολίτες»
3) στη Δημοτική Παράταξη «Προοπτική Δημοτική Κίνηση Γλυφάδας»
4) στον Ορειβατικό, Σπηλαιολογικό Σύλλογο «ΑΕΤΟΣ Γλυφάδας»
5) στην Περιβαλλοντική Κίνηση Πολιτών Γλυφάδας
6) στο Σύλλογο «Δικαίωμα Ζωής»
7) στο Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Γλυφάδας
8) στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Γλυφάδας
9) στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης
10) σε καλλιτέχνες, επιστήμονες, αθλητές όπως και σε κάθε ενδιαφερόμενο κάτοικο της περιοχή μας
Ο κατάλογος των παραληπτών δεν είναι κλειστός αλλά ενδεικτικός και κάθε ένας που συμφωνεί με το πλαίσιο που αναφέρθηκε μπορεί να συμμετάσχει στη διοργάνωση της εκδήλωσης, αρκεί να επικοινωνήσει μαζί μας και να δηλώσει επώνυμα το ενδιαφέρον του.
Τετάρτη 25-2-2009
ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ