Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση

Την Κυριακή 10/10 συγκροτήθηκε η δημοτική κίνηση

"Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας"
κόντρα στο μνημόνιο και τον καλλικράτη
η Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια συμμετέχει και στηρίζει ολόπλευρα σε αυτή την προσπάθεια και παρακάτω φιλοξενούμε την εκλογική διακήρυξη της δημοτικής κίνησης:




Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
κόντρα στο μνημόνιο και τον καλλικράτη
Ε Κ Λ Ο Γ Ι Κ Η Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η

Για μια αγωνιστική, ριζοσπαστική, αριστερή παρέμβαση στο Δήμο της Γλυφάδας
Για μια κοινωνία Συμμετοχής και Αλληλεγγύης
Για ένα Δήμο των κατοίκων και όχι των οικονομικών συμφερόντων

Συμπολίτες, συμπολίτισσες
Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη γίνονται μέσα στη σκιά της πιο βάρβαρης επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Τα κοινωνικά, τα εργατικά, τα ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας καταπατώνται με βαναυσότητα.
Εργαζόμενοι – γυναίκες, συνταξιούχοι – νέοι άνθρωποι βλέπουν τη ζωή τους καθημερινά, μέρα με τη μέρα να γίνεται αβάσταχτη.
Δε φταίνε οι εργαζόμενοι και οι απλοί πολίτες για την κρίση. Αντιθέτως καλούνται να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι που ζουν έναν εργασιακό μεσαίωνα, οι νέοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι γυναίκες, οι μετανάστες, η τρίτη ηλικία, όλοι όσοι δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Η κρίση είναι παγκόσμια. Είναι κρίση του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της οικονομίας, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της εργασίας και του περιβάλλοντος από το κεφάλαιο.
Είναι όμως και κρίση του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί 35 χρόνια. Ενός μοντέλου που στόχευε και στοχεύει στο όλο και μεγαλύτερο κέρδος για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για τις τράπεζες και τους λίγους, σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των χαμηλοσυνταξιούχων. Ενός μοντέλου που θεμελιώνει ένα κράτος που θέτει σε φορολογική ασυλία τους οικονομικά ισχυρούς όπως οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και ανέχεται τη φοροδιαφυγή των ευπόρων κοινωνικών στρωμάτων, ενθαρρύνει τη διαφθορά, τις «μίζες» και το «ρουσφέτι». Είναι και κρίση οικολογική. Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η καταλήστευση και υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων έχουν δραματικό αντίκτυπο στη ζωή και την υγεία όλων μας.
Τα μέτρα αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και όχι αναγκαστικό μονόδρομο. Οι επιλογές της κυβέρνησης, που παρέδωσε ουσιαστικά τον έλεγχο της χώρας στο ΔΝΤ και τους κερδοσκόπους της Ε.Ε., ξεπερνούν ακόμα και τις προβλέψεις του μνημονίου. Είναι επιλογές που έχουν γίνει με σκοπό να μείνουν και μετά την υποσχόμενη «έξοδο» από την κρίση.
Σήμερα, το δικαίωμα σε σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά ξηλώνεται, οι απολύσεις είναι καθημερινές, το νέο ασφαλιστικό δεν εγγυάται σύνταξη ούτε σε μας ούτε στα παιδιά μας, ενώ παράλληλα μειώνει τις συντάξεις. Η αύξηση των έμμεσων φόρων, οι αυξήσεις στα καθημερινά είδη και στα τιμολόγια εξαερώνουν τα εισοδήματά μας. Τα λουκέτα έχουν γίνει καθημερινή ρουτίνα.
Γι' αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι η παρέμβασή μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πέρα από την τοποθέτησή μας στα ζωτικά τοπικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, οφείλει να έχει και μια σαφή κεντρική πολιτική διάσταση. Διάσταση που υπαγορεύεται από αυτήν την πρωτόγνωρη επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά από τα μέτρα που ψηφίζει και σχεδιάζει η κυβέρνηση και θα εφαρμοστούν και στην Αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη».
Μαζί με όλα τα κινήματα, να αγωνιστούμε για την ανατροπή των μέτρων κυβέρνησης και τρόικας και την ανάκληση όλων των εργασιακών, φορολογικών και ασφαλιστικών νόμων που εφαρμόζουν την πολιτική του μνημονίου. Ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Να αγωνιστούμε για δωρεάν υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, για την αναβάθμιση κάθε θεσμού κράτους πρόνοιας. Ενάντια στην εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος και την καταστροφή του πράσινου στο βωμό του τσιμέντου και των κερδών. Ενάντια στο ρατσισμό και την εκμετάλλευση των μεταναστών, ενάντια στην αστυνομοκρατία, την κρατική αυθαιρεσία και καταστολή, σε κάθε νόμο που καταργεί ή περιορίζει κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Τίποτα δεν θα μας χαριστεί, αν δεν το διεκδικήσουμε με αγώνα
Ο αγώνας μας όμως δεν μπορεί να είναι κοινός ούτε με τις δυνάμεις που στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τις κυβερνητικές πολιτικές, ούτε με αυτές που προσδοκούν «βελτιώσεις» στην κυβερνητική πολιτική προβάλλοντας «εποικοδομητικές προτάσεις».
Τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ που λέγοντας ότι θα «τιμήσει την υπογραφή της κυβέρνησης» διαψεύδει κάθε ίχνος «αντιμνημονιακού» προφίλ που της χτίζουν τα ΜΜΕ, με την ταυτόχρονη και αμέριστη συμπαράσταση του ΛΑΟΣ, γκρεμίζουν κατακτήσεις αγώνων μέσα σε ένα βράδυ που κερδήθηκαν από τους εργαζόμενους με μόχθο και ιδρώτα εδώ και 100 χρόνια. Οι νόμοι που υπάρχουν είναι οι νόμοι της ζούγκλας, οι νόμοι του Μνημονίου του Δ.Ν.Τ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Τραπεζών.
• Ποτέ μέχρι τώρα δε μειώθηκαν με τέτοια αναλγησία συντάξεις και μισθοί, δε λεηλατήθηκαν σε τέτοιο μέγεθος ασφαλιστικά – και εργασιακά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
• Ποτέ μέχρι τώρα δε βρέθηκαν οι νέες και οι νέοι στην πιο σκληρή αβεβαιότητα για το μέλλον και τη ζωή τους.
• Ποτέ μέχρι τώρα δεν καταρρακώθηκαν με τέτοιο ωμό τρόπο, Σύνταγμα – Βουλή – νόμοι για να υπηρετηθούν πιστά τα συμφέροντα των οικονομικών αγορών και των τραπεζιτών.
• Ποτέ μέχρι τώρα δε μεταφέρθηκαν και σε τέτοιο βαθμό, οι ευθύνες και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σ’ εκείνους που δεν ευθύνονται για να προστατευθούν και να ωφεληθούν όσοι τη δημιούργησαν.
• Οι εκλογές του Νοέμβρη δίνουν τη δυνατότητα για μια μαζική αποδοκιμασία του Μνημονίου και των πολιτικών δυνάμεων που το στηρίζουν.
Οι αγώνες των εργαζομένων, ο θυμός και η οργή που εκδηλώνεται μαζικά μας δείχνουν ότι είναι δυνατή η ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Οι δήμοι στην καταιγίδα του Καλλικράτη
Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν για πρώτη φορά σύμφωνα με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, γνωστό και ως «Πρόγραμμα Καλλικράτη». Ο Καλλικράτης παρά τα μεγάλα λόγια για τη δημοκρατία και την αποκέντρωση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή του Μνημονίου σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο. Οι αρμοδιότητες που δίνονται στους νέους Δήμους (υγεία, παιδεία, δημόσια έργα, κ.α.) σε συνδυασμό με την περικοπή της κεντρικής χρηματοδότησης, θα σημάνουν τη διάλυση μιας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών. Οι νέοι Δήμοι μετατρέπονται πλέον σε φοροεισπράκτορες. Θα λειτουργούν όλο και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια και θα οδηγούνται στη χρεοκοπία.
Με δεδομένο τον περιορισμό των πόρων και το στραγγαλισμό της δανειοδότησης από τις τράπεζες που θεσμοθετεί ο Καλλικράτης, αυτό που θ' ακολουθήσει θα είναι η αύξηση των δημοτικών τελών, το κλείσιμο ή η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, η επιβολή χρηματικού αντιτίμου στις παροχές του Δήμου που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, στέκια νεολαίας, δημοτικά φροντιστήρια, γυμναστήρια, ελεύθεροι χώροι, κ.λπ.) και βέβαια η με κάθε τρόπο «ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος».
Το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αλληλένδετο με το Μνημόνιο. Γιατί στο νέο πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, με τις 140 παλιές και νέες αρμοδιότητες που της αναθέτει ο «Καλλικράτης» χωρίς όμως τους αντίστοιχους θεσμοθετημένους πόρους, θα εφαρμοστούν τα αντικοινωνικά μέτρα, που πήρε η κυβέρνηση με αφορμή το Μνημόνιο.
Με τον «Καλλικράτη» επιβάλλεται η μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης κατά 500 εκατ. ευρώ το χρόνο για το διάστημα 2011-2013, πράγμα το οποίο σημαίνει 3 δις ευρώ λιγότερα την τριετία! Η παρότρυνση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων της για ψήφο στις επικείμενες εκλογές με βάση κριτήρια «αυτοδιοικητικά» ή «τοπικά» συνιστά πολιτική εξαπάτηση πρώτου μεγέθους, ακριβώς διότι αποσιωπάται το γεγονός ότι ο Καλλικράτης είναι οργανικά ενταγμένος στο Μνημόνιο, είναι ένα μέσο πίεσης για την εφαρμογή στους Δήμους και τις Περιφέρειες της αντικοινωνικής πολιτικής του Μνημονίου. Αυτά που δεν λέγονται από τους κυβερνητικούς υποψηφίους και από άλλες παρατάξεις, οφείλουμε εμείς να τα κάνουμε γνωστά σε όλους τους πολίτες, ώστε να τα λάβουν υπόψη.
Ο «Καλλικράτης» και το Μνημόνιο:
• Καταργεί στην ουσία την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού αυξάνει τα διοικητικά όρια των Ο.Τ.Α στα μεγέθη που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οι όροι χρηματοδότησης της Ε.Ε.
• Εξωθεί τους δήμους σε φορομπηχτική πολιτική, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές παροχές τους.
• Μετακυλύει βάρη και αφαιρεί πόρους από τους δήμους, έτσι που να εξαρτώνται από τράπεζες, κοινοτικά κονδύλια και ιδιώτες - επενδυτές.
• Διαλύει το κοινωνικό κράτος και επιχειρεί να εκχωρήσει σε ιδιώτες (με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), μερικώς ή συνολικά, δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές με συνέπεια την εμπορευματοποίηση και την υποβάθμισή τους.
• Μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων στους Δήμους και τις Περιφέρειες με τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, καθώς και με την επιταγή του Mνημονίου για μείωση ακόμη μεγαλύτερη από τον κανόνα αυτόν. Έτσι ανοίγεται ο δρόμος ακόμα και για απολύσεις. Πρώτο θύμα είναι οι 35.000 συμβασιούχοι που αποτελούν τον κορμό των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, βοήθεια στο σπίτι κ.ά.).
Η αύξηση της ανεργίας, η απειλή απόλυσης, η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και του εισοδήματος επιβάλει ένα καθεστώς ανασφάλειας για τους εργαζόμενους στους Δήμους και απαξιώνει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, (με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων).
Οι κατ' επιταγή του Μνημονίου δραστικές περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η χρήση των πόρων του για τα μεγάλα έργα που συνχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε στερούν του Δήμους από μικρά και μεσαία έργα υποδομής στις μεταφορές, στην παιδεία, την υγεία, την ύδρευση-αποχέτευση, την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα στη βελτίωση της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών.
• Εξαφανίζει όση δημοκρατία απέμεινε στις τοπικές κοινωνίες, συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες στο Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη και αποκλείοντας, ουσιαστικά τη συμμετοχή των πολιτών.
• Πνίγει την αντιπροσωπευτικότητα με τη μη καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή και τη συγκρότηση των οργάνων της αυτοδιοίκησης και την εκπροσώπηση όλων των συνδυασμών, με ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που δίνει το 60% των εδρών στον πρώτο συνδυασμό (ανεξαρτήτως ποσοστού) και περιορίζει τη συμμετοχή των μικρότερων δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
• Καθιστά αδύνατη τη θεσμική έκφραση των τοπικών κινήσεων, επιβάλλει τον έλεγχο της αυτοδιοικητικής πολιτικής από κυβέρνηση, κόμματα και κεφάλαιο και εξωθεί στον πολιτικό καριερισμό και την επαγγελματοποίηση της πολιτικής.
Να γιατί μιλάμε για «πολιτική εξαπάτηση». Επιπλέον, η αποσιώπηση των συνεπειών του μνημονίου για τις τοπικές κοινωνίες και οι υποσχέσεις πολλών συνδυασμών για «ποιότητα ζωής» και για «όραμα» δεν είναι παρά υποκρισία και εμπαιγμός: όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις ακόμη και των 600 και 500 ευρώ, όταν η πραγματική ανεργία σκαρφαλώνει στο εφιαλτικό 20%, όταν μειώνεται ο κατώτατος μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους και τους μακροχρόνια ανέργους, όταν διευκολύνονται οι απολύσεις, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και φθηναίνουν οι υπερωρίες, όταν οι ήδη πενιχρές συντάξεις εκφυλίζονται σε προνοιακά επιδόματα που θα δίνονται έπειτα από 40 και πλέον χρονιά εργασίας, όταν εκποιείται ο δημόσιος πλούτος και εμπορευματοποιούνται κοινωνικά αγαθά όπως το νερό, η εκπαίδευση και η υγεία, όταν οι ελεύθεροι χώροι, τα δάση και οι παραλίες θυσιάζονται για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, όταν η προστασία του περιβάλλοντος, οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς θεωρούνται αντι-επενδυτικά «εμπόδια» και «γραφειοκρατία» που πρέπει να εξαλειφθούν.

Η μάχη έχει ήδη ξεκινήσει
Οι μάχες και οι αγώνες των φοιτητών για να μην περάσει το άρθρο 16. Οι αγώνες του λαού μας απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα. Οι μεγάλες και μικρές εργατικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, η έκρηξη του Δεκέμβρη του 2008, οι κινητοποιήσεις στην περιοχή μας για την προάσπιση του Υμηττού, ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους, για το πρώην αεροδρόμιο και την παραλία, αλλά και σε αρκετές πόλεις και γειτονιές της Αθήνας για την υπεράσπιση των δημοσίων χώρων και του περιβάλλοντος. (Ελαιώνας - Πάρκο Κύπρου - Πατησίων - Πάρκο Γουδί - Βίλα Ζωγράφου - Δρακοπούλου - Λιπάσματα Δραπετσώνας - Λιθάνθρακας – Μονή Τοπλού – Πάρνηθα) και τόσα άλλα, δείχνουν ότι υπάρχει και μια άλλη προοπτική. Ήρθε η ώρα για την κοινωνική πλειοψηφία να δοκιμάσει το δρόμο του αγώνα, να γίνει συνείδηση η συλλογική της δύναμη γιατί ο αγώνας είναι μέρος της λύσης.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η οικοδόμηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής του μνημονίου, η επιλογή της ρήξης και της σύγκρουσης με κυβέρνηση – ΕΕ – ΕΚΤ - ΔΝΤ και την πολιτικής τους. Για να μη χαθούν εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών που κερδήθηκαν με αγώνες! Για να μη γυρίσουμε σε ένα σύγχρονο εργασιακό Μεσαίωνα. Για να μη γίνουν οι συνθήκες στους χώρους εργασίας και κατοικίας, στην πόλη μας χειρότερες για τους εργαζόμενους. Για να δώσουμε νικηφόρα προοπτική στις σύγχρονες κοινωνικές διεκδικήσεις!
• Για να ξεκινήσουν μαχητικοί, αποφασιστικός αγώνες στα σωματεία από τους εργαζόμενους κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό και τις γραφειοκρατικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις γειτονιές με λαϊκές επιτροπές από τους κατοίκους, σε κάθε χώρο που ζουν και κινούνται οι εργαζόμενοι και η νεολαία.
• Για μια άλλη πολιτική που θα διεκδικεί την παύση πληρωμών προς τα γεράκια της κερδοσκοπίας και τη διαγραφή του χρέους για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση που δεν δημιούργησαν αυτοί, αλλά η εργοδοσία και οι τραπεζίτες!
• Για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των νέων μέτρων σε ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, μείωση μισθών και επιδομάτων και αύξηση φόρων στο λαό.
• Για νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες.
• Για να ανατραπούν τα μέτρα του Καλλικράτη στην πράξη.
Στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη πρέπει να καταδικαστεί η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι δημοτικές εκείνες παρατάξεις που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Πρέπει να εκφραστεί η οργή και ο θυμός που νιώθουμε όλοι μας, σε μια αριστερή ανατρεπτική κατεύθυνση.
Θέλοντας να εκφράσουμε μια τέτοια αναγκαιότητα, προχωράμε στη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αριστερής δημοτικής κίνησης. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε ακόμη μια υπερκομματική παράταξη. Τα προβλήματα των καθημερινών ανθρώπων δεν έχουν χρώμα, αλλά εκείνοι που τα δημιούργησαν έχουν χρώμα έχουν και λύσεις. Για να υπάρξουν όμως λύσεις προς όφελος των εργαζομένων των νέων ανθρώπων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας απαιτούνται ρήξεις με τη λογική του καπιταλιστικού κέρδους, την ανταγωνιστικότητα, τη δικτατορία της αγοράς. Απαιτούνται πράξεις και αγώνες. Απαιτείται και μια άλλη αριστερά που θα ξεπερνά περιχαρακώσεις και μονόδρομους, που θα αναδομεί μια νέα ενότητα χωρίς εγκλωβισμούς σε διαχειριστικές λογικές, που θα μιλάει και κυρίως θα πράττει στο όνομα των αγώνων και της πραγματικής κοινωνικής ανάγκης.
Το κάλεσμα και την πρότασή μας για τους αγώνες και τον κοινό βηματισμό το απευθύνουμε και ζητάμε να περπατήσουμε μαζί:
• με κάθε εργαζόμενο και συνταξιούχο με μειωμένο μισθό, που δεν του φτάνουν τα λεφτά στο τέλος του μήνα
• με κάθε άνεργο και απολυμένο και κάθε νέο των stage και των 500€
• με κάθε απεργό εργαζόμενο και κάθε αλληλέγγυο αγωνιζόμενο
• με κάθε πρόσφυγα και μετανάστη που ξέφυγε από τα παγωμένα νερά του Αιγαίου και τα ναρκοπέδια του Έβρου
• με κάθε οργισμένο πρώην ψηφοφόρο των κομμάτων του δικομματισμού
• με κάθε αριστερό που απογοητευμένος τα έχει παρατήσει

Ποιοι είμαστε;
Είμαστε μαχόμενοι ενεργοί κάτοικοι της Γλυφάδας, πολίτες που δεν περιμένουμε την τελευταία στιγμή πριν τις Δημοτικές εκλογές για ν’ ανησυχήσουμε. Κάτοικοι που συμμετέχουμε σε κοινούς αγώνες και κινήματα για την υπεράσπιση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος και των δημοσίων χώρων, για την απομόνωση του ρατσισμού. Κάτοικοι που συμμετέχουμε σε τοπικούς συλλόγους και φορείς με κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Κάτοικοι που αγωνιστήκαμε και παλέψαμε σε ότι απασχόλησε την πόλη μας τα τελευταία χρόνια και που έχουμε καταλάβει πως εμείς έχουμε την δύναμη στα χέρια μας για να αποφασίζουμε για τις ζωές μας! Αγωνιστικά και δημοκρατικά, μέσα από θεσμούς λαϊκής αυτοοργάνωσης, με επιτροπές και συνελεύσεις κατοίκων, με τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Και αυτός ο δρόμος, που από κοινού έχουμε χαράξει, έχει δείξει μέχρι σήμερα πολλά επιτυχημένα δείγματα γραφής και μπορεί να γίνει κτήμα όλων των κατοίκων της Γλυφάδας:
• Για την υπεράσπιση και διάσωση του Δημοσίου και δασικού χαρακτήρα του Υμηττού από την εμπορευματοποίηση, την τσιμεντοποίηση και τους καταπατητές.
• Για την αποτροπή της κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό και ενάντια στο ΠΔ «λεηλασίας» του, που θα πλήγωνε και θα αποτέλειωνε ο,τι έχει απομείνει από το δασικό του χαρακτήρα.
• Για την κατασκευή του Μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου στο σύνολο του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Την υπεράσπιση του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας και των Αστεριών και την αποτροπή της εμπορευματοποίησης - τσιμεντοποίησης και καταστροφής από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ειδικά σήμερα που εξαγγέλλεται το ξεπούλημα τους με σκοπό τη μετατροπή τους σε μια τεραστίων διαστάσεων real estate επένδυσης
• Για την υπεράσπιση και διάσωση των δημοσίων κοινόχρηστων χώρων της Γλυφάδας.
• Για την αποξήλωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τα σπίτια μας αλλά και των κέντρων υπερυψηλής τάσης (Κ.Υ.Τ.) που σκορπούν ακτινοβολία και θάνατο..
Πολίτες που πάνω απ’ όλα πιστεύουμε ότι η πόλη μας δεν μπορεί να «σωθεί» από κανένα «επίδοξο σωτήρα» πολίτες που πιστεύουμε ότι η μοναδική ελπίδα βρίσκεται στην ενεργή συμμετοχή όλων μας, στην εμπιστοσύνη, στις αστείρευτες δυνάμεις των απλών καθημερινών ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς, πολίτες όπου θα συνεχίσουμε τη δράση μας και την επόμενη μέρα των εκλογών όπως χρόνια τώρα κάνουμε.

Γλυφάδα 2010
Ζούμε σε μια πόλη με οξυμένα σοβαρά προβλήματα και μεγάλες ανισότητες. Η ανεργία, τα κλειστά μαγαζιά ή φτώχεια μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Η ποιότητα ζωής μας καθημερινά υποβαθμίζεται, ζούμε σε μια πόλη βαθιά εχθρική και φιλόξενη. Οι πολιτικές της τρόικας και του Μνημονίου και ο Καλλικράτης θα πλήξουν περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που αποτελούν και την πλειοψηφία του πληθυσμού της πόλης μας.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο δήμος Γλυφάδας πρωτοστάτησε τα τελευταία χρόνια στην προώθηση κάθε αντιδραστικού σχεδιασμού στην περιοχή. Επιδίωξε τη μετατροπή του χώρου της αεροπορικής βάσης Τερψιθέας σε νεκροταφείο και χωματερή, διεκδίκησε την ένταξη στο σχέδιο πόλης των πρόσφατα καμένων εκτάσεων, ψήφισε υπέρ των νέων αυτοκινητόδρομων και του νέου ΠΔ «λεηλασίας» του Υμηττού στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι τυχαίο, ότι η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Γλυφάδας που ανήκει στη ΝΔ εγκαταλείπει το καράβι που βουλιάζει, χωμένη στα οικονομικά σκάνδαλα, 4 χρόνια συνεπής στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, ενώ το μόνο που έκανε είναι αύξηση δημοτικών φόρων, τελών και απίστευτες ρουσφετολογικές προσλήψεις. Ο πολιτικός επίγονος της «διοίκησης Θεοδωρόπουλου», γόνος παράλληλα γνωστής πολιτικής οικογένειας της δεξιάς, σπεύδει να δώσει δείγματα γραφής μιας πολιτικής εξυπηρέτησης μικρών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ενώ και οι δύο, προερχόμενοι από τη δεξιά υποψήφιοι, δεν παραλείπουν να αναζητούν στήριξη από την ακροδεξιά.
Το ΠΑΣΟΚ μετά από αναμονή μηνών ξανακατεβάζει τον πρώην επικεφαλής της παράταξής του με την ελπίδα να πάρει το Δήμο και να εφαρμόσει το Μνημόνιο.
Η μοναδική «ανεξάρτητη, άχρωμη - άοσμη» και ταυτόχρονα υπέρ του μνημονίου υποψήφια Δήμαρχος, από κομματικούς μηχανισμούς όπως δηλώνει παρότι συμμετέχει στο Δίκτυο της Κεντρο-Αριστεράς-Δεξιάς, Μπουτάρη - Δημαρά, ξοδεύει απίστευτο προεκλογικό χρήμα προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των πολιτών, ενώ τέλος η δημοτική κίνηση του ΚΚΕ περιχαρακωμένη στα τείχη του Περισσού παλεύει για τη λαϊκή συσπείρωση σε στενά κομματικά πλαίσια.

Η κατάσταση στη Γλυφάδα
Η Διοίκηση του Θεοδωρόπουλου συνεχίζοντας το «έργο» το ύφος και την πολιτική των προηγούμενων Δημάρχων Σφακιανάκη – Λανδράκη – Σπονδυλίδη έχει κατεδαφίσει σε συντρίμμια το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου υποβαθμίζοντας δραστικά της ποιότητα ζωής μας
• Τη στιγμή που οι δημοτικοί φόροι αυξάνονται δραστικά, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου εμπορευματοποιούνται, αλλά και η πλήρης εγκατάλειψη παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στους εργαζόμενους συνταξιούχους - άνεργους - νέους και ηλικιωμένους είναι προκλητικά απίστευτη. ΑΜΕΑ - εξαρτημένα άτομα από ουσίες - άνεργοι μετανάστες, φτωχοί συμπολίτες μας δεν έχουν τις στοιχειώδεις δημοτικές παροχές, ενώ και το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι μέρα με τη μέρα συρρικνώνεται.
• Οι δαπάνες για τη λειτουργία των σχολείων περικόπηκαν δραματικά και οι σχολικές επιτροπές βρίσκονται με άδεια ταμεία μπροστά σε μια δύσκολη χρονιά που οι ελλείψεις στα σχολεία και τα προβλήματα της παιδείας είναι πιο έντονα από ποτέ.
• Ο πολιτισμός και η δημιουργική δραστηριότητα είναι άγνωστες ξένες και επικίνδυνες λέξεις στην πόλη μας, ενώ και η παντελής έλλειψη κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας είναι φανερή (βέβαια το σκάνδαλο της ενοικίασης των 25.000 ευρώ του πολιτιστικού κέντρου στη Γούναρη έγινε πανελλήνιο γνωστό θέμα, χωρίς βέβαια να ιδρώσει το αυτί κανενός στη Δημοτική Εξουσία).
• Οι αδιάβατοι δρόμοι της Τερψιθέας όταν βρέχει (λόγω του τυφλού συστήματος απορροής όμβριων υδάτων), τα απροσπέλαστα πεζοδρόμια, οι ανύπαρκτες παιδικές χαρές και δημόσιοι ελεύθεροι χώροι που οι πολίτες μπορούν να βρεθούν και να συνυπάρξουν. Η ανυπαρξία ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων, οι ελλείψεις διαβάσεων των Α.Μ.Ε.Α., οι κυκλοφοριακές συμφορήσεις των οδικών αξόνων (Γούναρη - Γεννηματά - Παπανδρέου) και η έντονη παρουσία των σκουπιδιών καθιστούν τη Γλυφάδα μια πόλη αβίωτη, αφιλόξενη και εχθρική.
Υπάρχουν λύσεις! Υπάρχει ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ώστε να ν' αντιστραφεί η εικόνα του Δήμου.
Είναι δυνατό και αναγκαίο, με τη στήριξη των πολιτών να δημιουργήσουμε στη Γλυφάδα ασπίδες προστασίας και αλληλεγγύης των εργαζομένων, των νέων, του λαού απέναντι στις πρωτόγνωρες ανατροπές που σχεδιάζονται.
Ριζική αναδιάρθρωση των δημοτικών δαπανών
Είναι ανάγκη να ενισχυθεί και να διευρυνθεί το κοινωνικό έργο του δήμου χωρίς αύξηση των δημοτικών φόρων και τελών. Να προστατευθούν και να ενισχυθούν οι δράσεις που σχετίζονται με τη δημόσια παιδεία, την υγεία, την κοινωνική φροντίδα, τους παιδικούς σταθμούς, τα δημοτικά ιατρεία, τη φροντίδα στο σπίτι, την καθαριότητα. Να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών με το πρόσχημα της έλλειψης πόρων. Να εμποδίσουμε την εμπορευματοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και το χάρισμά τους σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Να μη γίνει ο δήμος πρωταγωνιστής των απολύσεων στην πόλη. Να σταματήσουν η ανεξέλεγκτη σπατάλη, τα έργα βιτρίνας και να καταγγελθούν όλες οι σκανδαλώδεις συμβάσεις.
Όχι στο τοπικό μνημόνιο
Οι Οργανισμοί Τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται, με βάση το Μνημόνιο, να πληρώσουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ τα τρία επόμενα χρόνια στις τράπεζες και τους δανειστές του Δημοσίου. Την ίδια στιγμή η διεύρυνση των ευθυνών τους, με συρρίκνωση των πόρων τους, οδηγεί αναπόφευκτα σε χρεοκοπία.
Διεκδικούμε γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων και επιστροφή των πόρων που προέρχονται από τη φορολογία των πολιτών και παράνομα παρακρατεί η κεντρική διοίκηση. Για το 2010 απαιτούμε να συμψηφιστεί το διαμορφούμενο έλλειμμα του δημοτικού ταμείου με τους πόρους που ήδη χρωστά η κυβέρνηση στο Δήμο.
Να αποτραπεί νέος δανεισμός του Δήμου και μαζί με αυτόν το ενδεχόμενο υπαγωγής του δήμου σε καθεστώς επιτήρησης από τράπεζες και δανειστές όπως προβλέπει ο Καλλικράτης. Να μην πληρώσουν οι δημότες τη συρρίκνωση των πόρων προς τους ΟΤΑ και τις σπατάλες της προηγούμενης διοίκησης.
Στήριξη και ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών
Θέλουμε ένα Δήμο, με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του και συμμετοχή των δημοτών στη λειτουργία του. Με κοινωνικό έλεγχο και συμμετοχή στη διαμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού άλλα και σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και το μέλλον των πολιτών. Πλήρη αποδοχή των αιτημάτων των επιτροπών κατοίκων και των λαϊκών συνελεύσεων. Δημοψηφίσματα για τα κρίσιμα θέματα της πόλης.
Έμπρακτη ενίσχυση των κινημάτων πόλης και τον φορέων τους.
• Αρνούμαστε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών παροχών, κυρίως μέσω των ΣΔΙΤ (Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός, Πολιτισμός, διαχείριση απορριμμάτων, έλεγχος στάθμευσης, πράσινο, κ.λπ.).
• Παλεύουμε για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στις συνθήκες εντεινόμενης οικονομικής κρίσης θεωρούμε απαραίτητη την επέκταση των υφιστάμενων δομών κοινωνικής φροντίδας και παροχών και τη δημιουργία δικτύου προστασίας των ανέργων, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, των προσφύγων, των οικονομικών μεταναστών και όλων όσων χρειάζονται υποστήριξη.
• Πιστεύουμε ότι η νεολαία δικαιούται και πρέπει να καταλάβει και να διεκδικήσει το ζωτικό κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο που της ανήκει στη πόλη μας.
• Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας, που αφορούν τα σχολεία, θα περάσουν στους Δήμους, χωρίς όμως τους απαραίτητους πόρους, με αποτέλεσμα οι γονείς να κληθούν να επωμιστούν πρόσθετα οικονομικά βάρη και τα σχολεία να δυσλειτουργήσουν. Θα αγωνιστούμε μαζί με τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για ένα Σχολείο δημόσιο και δωρεάν που θα χωράει όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση.
Για ένα ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο που η ευθύνη θα παραμείνει στο Υπουργείο Παιδείας ,με αύξηση των δαπανών και ικανοποιητικούς μισθούς για τους δάσκαλους και τους καθηγητές.
• Ο Πολιτισμός δεν εξαντλείται στην ψυχαγωγία ή στην κατανάλωση καλής ή μέτριας ποιότητας προϊόντων στις αίθουσες του Δημαρχείου και στις φιέστες του καλοκαιριού. Πολιτισμός είναι και η δημιουργία, κάτι που ελάχιστα γίνεται στη περιοχή μας με τις υποχρηματοδοτούμενες ομάδες του Πνευματικού Κέντρου. Θα παλέψουμε για ένα Δήμο, κύτταρο παραγωγής και ανάδειξης του πολιτισμού, αξιοποιώντας τόσο το έμψυχο όσο και το κτιριακό υλικό που έχουμε.
Θα αγωνιστούμε για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων των «Αστεριών», για την πολιτιστική αναβάθμιση και διάσωση των κτισμάτων της Γλυφάδας που έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.
Ποιότητα ζωής στην Πόλη
Πολλαπλασιασμός του πρασίνου στα πεζοδρόμια, τις πλατείες, τα σχολεία, τις γειτονιές. Άμεση απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τις γειτονιές και τα σχολεία. Να υπερασπιστούμε τους υπάρχοντες ελεύθερους δημόσιους χώρους και να τους διευρύνουμε. Στον κατακερματισμό, τη διάλυση, την υποβάθμιση, την εμπορική εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου ν' αντιτάξουμε την ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα, την επικοινωνία, την κοινωνική συνοχή.
• Ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας, τακτική και δωρεάν, σαν άμεσο μέτρο για τον περιορισμό των αυτοκινήτων.
• Άμεση απομάκρυνση της Αεροπορικής Βάσης ΕΤΕΜ από τον Υμηττό στην Τερψιθέα (έχει καταγγελθεί από πολίτες ότι ευθύνεται για αυξημένα κρούσματα καρκίνου στους κατοίκους της γύρω περιοχής, και οι φετινές πυρκαγιές μέσα στη βάση συνθέτουν το πάζλ της υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων.
• Άμεση ανακήρυξη του ορεινού όγκου του Υμηττού σε Δημόσια δασική έκταση, άμεση απομάκρυνση όλων των καταπατητών και εκείνων των δραστηριοτήτων που δε συνάδουν με το δασικό χαρακτήρα του βουνού.
• Καμία επέκταση του Σχεδίου πόλης στον Υμηττό.
• Κανένας αυτοκινητόδρομος να μη λαβώσει ξανά τον Υμηττό.
• Τα Αστέρια και η παραλία της Γλυφάδας να δοθούν στους δημότες και στο Δήμο.
• Οι δημόσιοι ελεύθεροι δημοτικοί κοινόχρηστοι χώροι να παραμείνουν ως έχουν.
• Ο χώρος του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού να γίνει μόνο Μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου στο σύνολό του.
Για μια κοινωνία και ένα Δήμο συμμετοχής και αλληλεγγύης:
Δεσμευόμαστε για τη συλλογικότητα στη λειτουργία και στη δράση και μετά τις εκλογές, ενώ η εναλλαγή και η ανάκληση όλων των συμβούλων (συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της κίνησης) που θα εκλεγούν, η τακτική ανοιχτή λειτουργία της παράταξης και η καθημερινή συμμετοχή στη ζωή της πόλης, η θεσμοθέτηση διαδικασίας ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών, αποτελούν αρχές για μας.
Συμβάλλουμε για να δημιουργηθεί στη Γλυφάδα ένα μαχητικό ζωντανό κίνημα δράσης που δε θ’ αφήσει κανέναν απροστάτευτο απέναντι στην κρίση, ιδίως απέναντι στην αδηφαγία των τραπεζών. κανένας πλειστηριασμός από χρέος σε τράπεζα δεν πρέπει να περάσει αμαχητί, ούτε στη Γλυφάδα ούτε πουθενά.
• Για να ενισχύσουμε τις λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά
• Για να επιβάλλουμε τον κοινωνικό έλεγχο σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και το μέλλον των πολιτών.
• Όχι στις απολύσεις και τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς συμβάσεις ομηρίας, stage και απολύσεις.
• Όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία που θα προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν για να διχάσουν και ν' αποπροσανατολίσουν την οργή των εργαζομένων για την κρίση.
Καλούμε τους πολίτες της Γλυφάδας τη νεολαία, τις γυναίκες, τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια με την ψήφο τους, τη συμμετοχή τους, με τις ιδέες τους, με τον αγώνα τους για να αλλάξουμε τα πράγματα υπέρ των πολιτών.

Γι αυτό απευθυνόμαστε
• στη νεολαία να αναλάβει ενεργό ρόλο στα θέματα της περιοχής μας,
• σε κάθε πολίτη που ψάχνει διέξοδο έξω από τα πλαίσια των κομμάτων εξουσίας και των συνδιαχειριστών της,
• σε κάθε δημότη που ψάχνει διέξοδο έξω από τα πλαίσια του τοπικού κατεστημένου, του παραγοντισμού και της αναπαραγωγής της κυρίαρχης πολιτικής σε τοπικό επίπεδο,
για να εκφράσουμε τη δυναμική των αγώνων και όχι μια «αλλαγή φρουράς» στη διοίκηση του Δήμου.
Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε και να στηρίζουμε τα κινήματα, τις επιτροπές κατοίκων, να εκφράζουμε τον κόσμο που αντιστέκεται, να υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, απέναντι στην «Καλλικρατική αναδιάρθρωση» του δήμου μας.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ
ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ
ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ & ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ
ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ MAΣ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ
ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΚΟΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ
ΑΣ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!