Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Το άσυλο ανήκει στο λαό! - Όλη η αλήθεια για το τι συνέβει στο Πάντειο

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Κίνησης σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.:

Σε σχέση με την παρέμβαση αστυνομικού στο Πάντειο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Σε σχέση με την παρέμβαση αστυνομικού υπαλλήλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
15-2-2012
Η συγκυρία την οποία βιώνουμε χαρακτηρίζεται από μια άνευ προηγουμένου επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας. Χωρίς να έχουν περάσει περισσότερες από τρεις ημέρες από την ψήφιση του κατάπτυστου Μνημονίου 2, που στέλνει στον Καιάδα κατακτήσεις δεκαετιών και καταδικάζει το λαό μας στην πείνα και την εξαθλίωση, η κυβέρνηση με μια σειρά από ενέργειές της επιλέγει να οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση , με όσα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζουν να αγωνίζονται.
Στο στόχαστρο του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, μπαίνουν πέρα από τα δικαιώματα των εργαζομένων, και τα δικαιώματα της νεολαίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεων των κυβερνόντων είναι το γεγονός ότι ένας από τους όρους του Μνημονίου 2 είναι η τάχιστη υλοποίηση του ν.4009 της Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια και το τσάκισμα με οποιοδήποτε τρόπο του φοιτητικού κινήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, μόνο τυχαία δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εκστρατεία κατασυκοφάντησης όσων αγωνίζονται ενάντια στις διοικήσεις που προετοιμάζουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης και οι απειλές κράτους και πρυτάνεων για εισαγγελικές παρεμβάσεις.
Όταν λοιπόν δε μπορούν να πείσουν κανέναν για την αναγκαιότητα των αλλαγών που επιβάλλουν, ακολουθούν το δόγμα «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Σε μία περίοδο που ο λαός αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν ενσωματώνεται στις απειλές και τα ψευτοδιλήμματα που πάνε να του επιβάλλουν, επιστρατεύεται η ωμή βία και η καταστολή, όπως ακριβώς έγινε την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα. Αυτό συμβαίνει και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα σε οποιαδήποτε εστία αντίδρασης αναπτύσσεται απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα.
Για να τσακιστούν, λοιπόν, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των πανεπιστημίων, αναγκαίο συμπλήρωμα των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων, είναι η προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης όσων αγωνίζονται, και ειδικά η προσπάθεια εκφοβισμού του  πιο μαχητικού κομματιού των πανεπιστημίων, δηλαδή, του φοιτητικού κινήματος. Σε αυτό το φόντο, σήμερα 15-2-2012, γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όταν φοιτητές της σχολής έντρομοι ανακάλυψαν ότι στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης του ιδρύματος βρίσκεται και τους εποπτεύει ένας ένστολος αστυνομικός. Σα να μην έφτανε αυτό, όταν μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου, απαίτησαν να μάθουν τι δουλειά είχε μέσα στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, ο εν λόγω αστυνομικός τους εξύβρισε χυδαία, και προχώρησε σε απειλές και τραμπουκισμούς εναντίον φοιτητών, επιδεικνύοντας μάλιστα και το υπηρεσιακό του περίστροφο προς εκφοβισμό των εμβρόντητων φοιτητών. Προς άμεση «σωτηρία» του αστυνομικού επενέβη άμεσα ο Πρύτανης του πανεπιστημίου, ο οποίος «φυγάδεψε» τον ένστολο αστυνομικό στο γραφείο του, υβρίζοντας με τη σειρά του και αυτός φοιτητές της σχολής που απαιτούσαν εξηγήσεις για τα γεγονότα, αλλά και τη στάση των πρυτανικών αρχών.
Δυστυχώς, μετά τη ψήφιση του εκτρωματικού ν.4009 κάθε μέρα που περνάει, αποδεικνύει όλο και περισσότερο, την επιχειρούμενη προσπάθεια το πανεπιστήμιο να γυρίσει στις πιο μαύρες εποχές που έχει γνωρίσει. Πίσω στην εποχή των διδάκτρων, πίσω στην εποχή του πανεπιστημίου για τους λίγους προνομιούχους, πίσω στην εποχή της μηδαμινής χρηματοδότησης, πίσω στην εποχή της απουσίας δωρεάν συγγραμμάτων, εν τέλει πίσω στην εποχή του σπουδαστικού της ασφάλειας.
Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε με τον πιο σκληρό τρόπο την πολιτική που οδηγεί το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο στην κατάρρευση, στον σφικτό εναγκαλισμό με τους ιδιώτες, στη λογική της ανταποδοτικότητας, στην πλήρη υποταγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς. Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την πολιτική που φέρνει τις δυνάμεις της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές. Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε, όμως, και όσους με τη στάση τους βοηθούν στο να υλοποιηθούν αυτές οι πολιτικές (πρυτάνεις, καθεστωτικές παρατάξεις κ.ο.κ.).
Κατανοούμε πολύ καλά, ότι η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου βρίσκεται σε πανικό μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 12-2-2012. Κατανοούμε το φόβο της κατάρρευσης που βιώνει η συγκυβέρνηση κάθε μέρα που περνά, κάθε μέρα που θεριεύει όλο και παραπάνω η οργή του λαού μας. Κατανοούμε την αμηχανία που νιώθει η Υπουργός Παιδείας όταν αδυνατεί -παρά τις εκβιαστικές απειλές της- να πείσει να ιδρύματα να εκλέξουν Συμβούλια Διοίκησης.
Και ακριβώς επειδή κατανοούμε όλα τα παραπάνω, ξεκαθαρίζουμε προς τους αντιπάλους του φοιτητικού κινήματος: τη συγκυβέρνηση, το κεφάλαιο και το Υπουργείο Παιδείας. Η τρομοκρατία σας, δε μας σταματά. ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΤΕ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΤΕ. Να γνωρίζουν καλά όλοι αυτοί που πίνουν καθημερινά το αίμα του λαού μας και της νεολαίας μας, ότι οι φοιτητές δε θα υποχωρήσουν, αντιθέτως θα αγωνιστούμε μέχρι τέλος για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, το δικαίωμά μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Απαιτούμε:
  • Την ανατροπή του Ν.4009 και κάθε αντιεκπαιδευτικού νόμου
  • Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο
  • Κάτω ο νέος ολοκληρωτισμός- αυταρχισμός που επιβάλλει η κυβέρνηση με τη σύμπραξη των ΜΜΕ
  • Να απολογηθεί εδώ και τώρα η Πρυτανεία του Παντείου για την επαίσχυντη στάση της
 Επίσης, η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Παντείου:

Το περιστατικό της εισόδου του ένστολου Ειδικού Φρουρού στο χώρο του Παντείου αποτελεί μία εξαιρετική ένδειξη των συνεπειών, ή καλύτερα των στόχων, της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Η νομοθετική αυτή πράξη λειτουργεί ως κίνητρο προς τους αστυνομικούς για να φέρονται προκλητικά, προσπαθώντας να επιβάλουν την παρουσία και την εξουσία τους σε έναν χώρο που ήταν εκτός της δικαιοδοσίας τους και να εκδικηθούν για την ως τώρα αδυναμία παρέμβασης τους σε αυτόν.
 
Η συγκεκριμένη ενέργεια (μεταξύ άλλων και παράνομη, αφού οδήγησε και στη δίωξη του Ειδικού Φρουρού) είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελεί οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας για να προκληθεί τεχνητή ένταση στο χώρου του Παντείου. Η διαχείριση του γεγονότος από τα ΜΜΕ και την αστυνομία συνηγορεί υπερ αυτού. Η εκδοχή που παρουσιάζουν για το γεγονός είναι απολύτως ψευδής. Ο Ειδικός Φρουρός δεν έγινε αντιληπτός μόνο από το παντελόνι της στολής του. Αντιθέτως, μπήκε στο χώρο του Παντείου με πλήρη στολή και μετά από λίγο εισέβαλε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, προκειμένου, όπως είπε μπροστά σε πλήθος μαρτύρων, διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών, "να παρακολουθήσει κάποιους υπόπτους". Μάλιστα, όταν οι παρόντες τον εκδίωξαν, ο Ειδικός Φρουρός βιαιοπράγησε εναντίον ενός φοιτητή.
 
Καταγγέλουμε προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον ελληνικό λαό το γεγονός και την κάλυψη του από τα ΜΜΕ. Επικροτούμε τη στάση του πρύτανη του ιδρύματος που κράτησε τα στοιχεία του Ειδικού Φρουρού και κατέθεσε εναντίον του μήνυση. Σε ημέρες που κάποια μέλη ΔΕΠ διαδίδουν πως θα καλέσουν στα πανεπιστήμια εισαγγελείς και ΜΑΤ για την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, η στάση της πανεπιστημιακής κοινότητας δείχνει πως οι αντιστάσεις της θα διαλύσουν κάθε αυταρχικό σχέδιο που αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία ως κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα και όχι ως κατάκτηση.
 
Τέλος, άρθρο των εργαζομένων στη βιβλιοθήκη του Παντείου όπου έλαβε χώρα το περιστατικό:
http://rednotebook.gr/details.php?id=4908


Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που βοηθάτε στη σωτηρία μας, αλλά και πάλι κάνετε το ίδιο λάθος. Δε διασταυρώνετε τα στοιχεία σας. Ποιος σας είπε ότι θέλουμε να σωθούμε –ειδικά από εσάς;  
Των Ειρήνης Δαφέρμου και Θωμαϊδας Στασινοπούλου

Κύριε Μανδραβέλη,
Ονομαζόμαστε Ειρήνη Δαφέρμου και Θωμαΐς Στασινοπούλου  και είμαστε βιβλιοθηκονόμοι στη βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου. Σας γράφουμε αυτή την επιστολή ως απάντηση στα ασύστολα ψεύδη που γράψατε, όχι για την πολιτική σας τοποθέτηση, αλλά για τα αποδεικτικά στοιχεία που τη στηρίζουν.

Η κοινή λογική λέει ότι για να γράψει και να σχολιάσει μια είδηση ένας δημοσιογράφος και όχι κάποιος δημοσιογραφίσκος που γράφει για κουτσομπολιά, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να διασταυρώσει την είδηση. Όμως, δεν ερωτηθήκαμε ποτέ για το τι ακριβώς συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης 15-2-2012 που είχαμε βάρδια στην εξυπηρέτηση του κοινού. Δεν μπήκατε ποτέ στον κόπο να μας αναζητήσετε και να ρωτήσετε και τη δική μας άποψη για το γεγονός. Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα σας πούμε ακριβώς πώς έγιναν τα γεγονότα, γιατί καλή η «αριστερή παραφροσύνη», αλλά ακόμη καλύτερη είναι η «αδιάντροπη και γεμάτη ψευτιές δημοσιογραφία».

Ο ειδικός φρουρός μπήκε στη βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστήμιου, φορώντας τη στολή του κανονικά και όχι μόνο το παντελόνι και τα άρβυλά του. Δεν φορούσε το καπέλο του και δεν οπλοφορούσε. Όμως, και μόνο το μπουφάν του έφτανε,  καθώς έγραφε πίσω POLICE και μπροστά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Κατά την είσοδο του στη Βιβλιοθήκη δεν έγινε αντιληπτός από εμάς, καθώς εξυπηρετούσαμε χρήστες. Ακούσαμε, όμως, φασαρία και στην προσπάθεια να εξακριβώσουμε τι συμβαίνει ήρθαμε αντιμέτωπες με τον  ένστολο ειδικό φρουρό  και  φοιτητές που τον ακολουθούσαν ρωτώντας  έντονα για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί. Δεν απάντησε σε κανένα φοιτητή. Στη δική μας αντίστοιχη ερώτηση, απάντησε ότι ακολούθησε δύο υπόπτους. Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν είχε κληθεί από τον Πρύτανη και λάβαμε αρνητική απάντηση, αφού δεν κατανοούσε καν το λόγο για τον οποίο χρειαζόταν άδεια από τις Πρυτανικές Αρχές. Ο ένστολος μπροστά μας απείλησε με συλλήψεις φοιτητές που του φώναζαν, για την ακρίβεια είπε: «Προσέξτε γιατί θα φέρω τους δικούς μου και θα σας χώσω πολύ βαθιά. Μπορώ να το κάνω». Τον απομακρύναμε από το χώρο της βιβλιοθήκης  και παράλληλα ειδοποιήσαμε τον Πρύτανη. Οι απειλές του προς τους φοιτητές συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο του Πανεπιστημίου, όπως επίσης και η προκλητική συμπεριφορά γηπεδικού ύφους και ήθους. Φυσικά, κατά τη γνώμη σας, αυτή είναι η πρέπουσα συμπεριφορά του πιτσιρικά που πήγε να δει τη φίλη του.

Όταν πήγε στο γραφείο του Πρύτανη και ρωτήθηκε αν κλήθηκε από την Πρυτανεία, υποστήριξε ότι είχε φέρει τη φίλη του να δώσει εξετάσεις και ακολούθησε φοιτητές που του φάνηκαν ύποπτοι! Εξακολούθησε, δε, να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται την άδεια του Πρύτανη, προκειμένου να παρακολουθήσει υπόπτους εντός του Πανεπιστημίου. Άρα δεν ήρθε να δει τη φίλη του στη βιβλιοθήκη, αλλά προφανώς δε σας ενδιαφέρει η αλήθεια.

Οι φοιτητές, το προσωπικό αλλά και η Πρυτανεία επέδειξαν παροιμιώδη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση απέναντι σε ένα όργανο της αστυνομίας που αγνοούσε τους νόμους, τους κανονισμούς αλλά και τους κανόνες συμπεριφοράς. 

Αυτή η κατάφωρη διαστρέβλωση των γεγονότων από εσάς, προφανώς έχει βαθύτερα αίτια. Σε μια χώρα που αυτή την περίοδο ταλανίζεται, πρέπει να καταρριφθούν και τα τελευταία προπύργια που διατηρούν έστω και μια στοιχειώδη δημοκρατία, όπως είναι τα πανεπιστήμια. Πρέπει πάση θυσία και με κάθε τρόπο να φοβίσουμε και να πείσουμε την κοινωνία για την κατάργηση του ΑΣΥΛΟΥ, εξαιτίας της «αριστερής παραφροσύνης».

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που βοηθάτε στη σωτηρία μας, αλλά και πάλι κάνετε το ίδιο λάθος. Δε διασταυρώνετε τα στοιχεία σας. Ποιος σας είπε ότι θέλουμε να σωθούμε –ειδικά από εσάς;