Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Το χαράτσι της Δ.Ε.Η. δεν καταργείται - Ο εκβιασμός συνεχίζεται!

Οριστικά με το λογαριασμό της ΔΕΗ και φέτος το χαράτσι 

Το χαράτσι θα βεβαιωθεί και θα πληρωθεί και φέτος με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και σε πέντε διμηνιαίες δόσεις. Μόλις χθες και μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και στελεχών της ΔΕΗ εγκαταλείφθηκαν όλες οι εναλλακτικές που είχαν εξετασθεί και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), όπως λέγεται επισήμως το χαράτσι, θα βεβαιωθεί και θα εισπραχθεί ακριβώς όπως και το 2011, δηλαδή με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το υπουργείο Οικονομικών οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση καθώς όλοι οι άλλοι τρόποι που εξετάσθηκαν κρίθηκαν ως περίπλοκοι και γραφειοκρατικοί.  Το γεγονός ότι έχει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρωθεί η ποινή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν το πληρώσουν δημιουργεί έντονες ανησυχίες στην Καραγιώργη Σερβίας ότι οι φορολογούμενοι που δεν θα το πληρώσουν φέτος θα είναι πολλοί περισσότεροι από τους περίπου μισό εκατομμύριο που δεν το πλήρωσαν πέρυσι.

Τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ εξέτασε μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια αναφορικά με τον τρόπο βεβαίωσης και αποστολής του χαρατσιού στους φορολογούμενους. Στόχος ήταν η αποσύνδεση του χαρατσιού από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ προκειμένου να μην πληγούν τα έσοδα της ΔΕΗ όπως έγινε πέρυσι, αλλά και να εισπραχθεί πιο εύκολα και αποτελεσματικά από το δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάσθηκε η εναλλακτική της βεβαίωσης του χαρατσιού σε ξεχωριστό ειδοποιητήριο σε σχέση με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο και θα ταχυδρομούνταν σε ξεχωριστό φάκελο σε σχέση με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο αυτοί που θα επιθυμούσαν να μην πληρώσουν το χαράτσι θα πλήρωναν κανονικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που κατανάλωσαν καθώς και τα υπόλοιπα τέλη (ΤΑΠ, δημοτικός φόρος κλπ). Παράλληλα, το ειδοποιητήριο για το χαράτσι θα πληρωνόταν σε ταμείο τράπεζας ή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την όλη ευθύνη για την είσπραξη θα είχε το υπουργείο Οικονομικών.

Τελικά, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με επιτελείς της ΔΕΗ το ΥΠΟΙΚ έκρινε ότι το παραπάνω σύστημα θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε καθώς ήταν μια περισσότερο κοστοβόρα και περίπλοκη λύση σε σχέση με την βεβαίωση του ΕΕΤΗΔΕ μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το χαράτσι φέτος πρόκειται να πληρωθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη να εμφανίζεται στον επόμενο λογαριασμό του ρεύματος και την τελευταία  μέσα στους πρώτους μήνες του 2013 (τα έσοδα θα προσμετρηθούν στον φετινό προϋπολογισμό).

Έτσι, οι φορολογούμενοι που θα επιστρέψουν από τις διακοπές του Αυγούστου θα βρουν στο ταχυδρομικό κουτί τους το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος θα είναι φουσκωμένος επειδή θα έχει ενσωματωθεί σε αυτόν η πρώτη από τις πέντε δόσεις για το χαράτσι.

πηγή: http://www.capital.gr/tax/News_tax.asp?id=1556204

Δείτε, επίσης:
Οριστικό: Με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και φέτος το χαράτσι των ακινήτων
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=467540


Πηγή:www.capital.gr