Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ



Στις 22 Νοεμβρίου ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Κουμέντος αποφάσισε τη μη έγκριση Θετικής Κατεύθυνσης στο 2ο ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού! Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας επισημαίνει σχετικά με το θέμα αυτό τα παρακάτω:
Η απόφαση να μη λειτουργήσουν τμήματα κατεύθυνσης που λειτουργούν ήδη εδώ και τρεις μήνες είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη και βρίσκεται εκτός των πλαισίων του Νόμου 3848/2010 (άρθρο 7).
Η απόφαση δεν έλαβε υπόψη της την ιδιαιτερότητα των Διαπολιτισμικών Σχολείων, και το γεγονός ότι υπάγονται σε δικό τους νομικό καθεστώς (Νόμος 2413/96). Ούτε φυσικά έλαβε υπόψη της ότι δεν υπάρχει στην Περιφέρεια Αττικής άλλο Διαπολιτισμικό Λύκειο, ότι στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν παιδιά μεταναστών, που ουσιαστικά θα οδηγηθούν στον κοινωνικό αποκλεισμό και θα δουν το μέλλον τους να διαλύεται, χάρη στη «λογιστική λογική» του κ. Κουμέντου!
Αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά της Θετικής Κατεύθυνσης του σχολείου κάνουν συνδιδασκαλία με τους μαθητές της Τεχνολογικής (σε 2 από τα 3 μαθήματα για τη Β' τάξη, 2 από τα 4 για τη Γ') δεν έλαβε υπόψη της η απόφαση, ούτε το γεγονός ότι το τμήμα λειτουργούσε με προφορική έγκριση, μετά από εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση του σχολείου σχετικά με την κατανομή των μαθητών σε τμήματα και κατευθύνσεις.
Δεν περιμέναμε φυσικά κάτι διαφορετικό από τον άνθρωπο που πρόπερσι εισηγήθηκε στο Υπουργείο το κλείσιμο όλων των Διαπολιτισμικών σχολείων της Περιφέρειάς του, και πέρυσι επανήλθε με την ίδια πρόταση, παρά το γεγονός ότι αυτή είχε απορριφθεί από τους προϊστάμενούς του, την προανήγγειλε μάλιστα σε ιστότοπο με εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία και οι ημερομηνίες που είχε προβλέψει το Υπουργείο, και στη συνέχεια προσπάθησε να παρουσιάσει ανακριβή στοιχεία σε συνάντηση με εκπροσώπους των σχολείων, των ΕΛΜΕ, των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας, της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και των Δήμων!!! Που στέλνει Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στα Διαπολιτισμικά, που παραγγέλλει διώξεις για διευθυντές, που καθορίζει όρια (ενώ αυτό δεν προβλέπεται στις αρμοδιότητές του) για τα Διαπολιτισμικά σχολεία παρά την ένσταση που εξέφρασε το Υπουργείο, ότι έτσι διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία τους.
Αλλά και οι διατάξεις τις οποίες επικαλείται στο έγγραφο του ο κ. Περιφερειακός Διευθυντής (εγκύκλιος 100835/Γ2/4-09-2012), προβλέπουν τη δυνατότητα παρέμβασής του σε θέματα ολιγομελών τμημάτων προκειμένου για Λύκεια απομονωμένων περιοχών, όχι στα Διαπολιτισμικά σχολεία! Ο νόμος άλλωστε 4027/2011 (άρθρο 29) αναφέρει ότι η μέριμνα για όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των διαπολιτισμικών σχολείων ανήκει στη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου (ΔΙΠΟΔΕ).
Πέρα όμως από όλα τα υπόλοιπα, η απόφαση είναι κατάφωρα αντιπαιδαγωγική: ποιον αλήθεια νόμο, και ποιες παιδαγωγικές αρχές μπορεί να επικαλεστεί οποιοσδήποτε, προκειμένου να εκδιώξει μαθητές από το σχολείο τους, τρεις ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς; Όταν η «αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος» προβλέπεται σαν ποινή σε περιπτώσεις σοβαρών παραπτωμάτων μαθητών, ποιος θα εξηγήσει σε μαθητές για ποιο «σοβαρό αδίκημα» καταδικάζονται σε διωγμό, για ποιο λόγο θα πρέπει να φύγουν από ένα σχολείο που αποδεδειγμένα τους βοηθάει, και που το κράτος έφτιαξε γι’ αυτούς; Πολλοί δεν θα έχουν δυνατότητα να γραφούν σε άλλο σχολείο εξαιτίας ρατσιστικών συμπεριφορών και απειλών (κάποιοι άλλωστε έχουν επιλέξει αυτό το σχολείο γιατί αντιμετώπισαν τέτοιες συμπεριφορές αλλού). Άλλοι, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους επειδή έχουν λίγο καιρό στη χώρα μας, και στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να βοηθηθούν… Αλλά ούτε και τον παράγοντα αυτό έλαβε υπόψη του η απόφαση του κ. Κουμέντου…
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας έθεσε όλα αυτά τα ζητήματα στην κινητοποίηση που έγινε από κοινού με την ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου στη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας κ. Ιατρίδου (26-11-2012). Οι καθηγητές της ΕΛΜΕ άκουσαν τη φωνή των μαθητών του σχολείου και ένιωσαν την αγωνία τους, όπως αυτή εκφράστηκε από τους ίδιους στη Γενική μας Συνέλευση (29-11-2012). Υιοθετήσαμε, με ομόφωνη απόφαση, το κείμενό τους σαν ψήφισμα της Συνέλευσής μας, και αποτελεί, από δω και πέρα, και δική μας φωνή. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ.
Το απερχόμενο Συμβούλιο θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. που θα προκύψει μετά τις μεθαυριανές εκλογές να οργανώσει όποιες και όσες κινητοποιήσεις χρειαστούν. Θα εισηγηθεί ακόμα να κλειστεί (με τη συμμετοχή και της ΟΛΜΕ) συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, προκειμένου να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του περιφερειάρχη, αλλά και να σταματήσουν οι συνεχείς επιθέσεις ενάντια στα διαπολιτισμικά σχολεία.
ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ
Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΕΛΜΕ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ
Ο πρόεδρος: Βασίλης Τζαφάς
Ο γ. γραμματέας: Χρίστος Σόφης
Άλιμος, 3 Δεκεμβρίου 2012