Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ο αυταρχισμός της δημοτικής αστυνομίας δεν θα αθωώσει το μνημόνιο



ο αυταρχισμός της δημοτικής αστυνομίας

δεν θα αθωώσει το μνημόνιο

 

Το Σάββατο 1/12 το μεσημέρι, παραπλεύρως της λαϊκής αγοράς επί της οδού Κρήτης στην Αργυρούπολη, έλαβε χώρα ένα «δυσάρεστο» περιστατικό με πρωταγωνιστές, στο ρόλο του θύτη, τη δημοτική αστυνομία Ελληνικού – Αργυρούπολης και στο ρόλο του θύματος έναν βιοπαλαιστή μετανάστη πλανώδιο μικροπωλητή. Δύο υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας περικύκλωσαν το μετανάστη (πεζή και μηχανοκίνητα) και από κοινού τον κατακράτησαν παρανόμως. Στο σημείο εντελώς τυχαία βρισκόταν μέλος μας, το οποίο με παραινέσεις προέτρεψε τα «όργανα» να αφήσουν ελεύθερο τον μικροπωλητή, γιατί τόσο αυτό που έκαναν ήταν παράνομο, όσο και γιατί αυτός ο άνθρωπος προσπαθεί απλά να επιβιώσει, πιθανότατα εκδιώχθηκε βιαίως από τη χώρα του κ.ο.κ.

 

Ως απάντηση, η συμπεριφορά των δημοτικών υπαλλήλων κλιμακώθηκε με προκλητικό και οριακά βίαιο τρόπο. Επιχείρησαν να αποσπάσουν το κινητό τηλέφωνο, απείλησαν με μήνυση για «παραβίαση του νόμου προσωπικών δεδομένων» τη στιγμή που εκτελούσαν δημόσια υπηρεσία..., ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν σε «συνδρομή» την αστυνομία, τόσο γιατί «παρεμποδίζονται από πολίτη να ασκήσουν τα καθήκοντα τους», όσο και επειδή έχουν «έναν μετανάστη χωρίς χαρτιά». Κυρίως λόγω της ψυχραιμίας που επέδειξε το μέλος μας και της επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές αποφεύχθηκε τελικά η επιδείνωση της θέσης του μικροπωλητή. Παρόλα αυτά, δυστυχώς, κατασχέθηκε ένα μέρος των εμπορευμάτων του, τα οποία για να τα πάρει πίσω θα πρέπει να πληρώσει ένα αρκετά δυσβάσταχτο πρόστιμο συγκριτικά με την οικονομική κατάστασή του. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι αποτελεί πάγια τακτική της δημοτικής αστυνομίας η ανταπόκριση σε σχετικές «καταγγελίες» - αν όχι η «αυτοτελή της δράση» - όσο και η κατάσχεση των εμπορευμάτων και η επιβολή προστίμων.

 

Στην πραγματικότητα δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα, έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα που έχουν συμβεί κατά τόπους στα οποία η δημοτική αστυνομία αυτοτελώς αλλά και σε κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία και με πρόσχημα τη δίωξη του «λαθρεμπορίου» πρωτοστατεί σε μικρά ή μεγάλα πογκρόμ εναντίον των μεταναστών, που απλά προσπαθούν να επιβιώσουν ως θύματα τόσο της κρατικής καταστολής και ενός υφέρποντος ρατσισμού, αλλά και μεγάλων οικονομικών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τη φθηνή εργατική τους δύναμη.

 

Η σύσταση και η λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας σε κάθε δήμο δεν έχει σε καμία περίπτωση διεκπεραιωτικό ρόλο είσπραξης εσόδων, αντίθετα, αποτελεί δομικό στοιχείο της αυταρχικής θωράκισης του κράτους και στο τοπικό επίπεδο. Κατά αναλογία με τον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται να παίξουν οι ΟΤΑ ως κομμάτι του κρατικού μηχανισμού για την υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών (βλ. «Σχέδιο Καποδίστριας» και «Πρόγραμμα Καλλικράτης»), έτσι και οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας εδώ και μία δεκαετία, με αφορμή το κίνημα ενάντια στα παρκόμετρα, καθορίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτές τις αρμοδιότητες τις κωδικοποίησε ο νέος «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» το 2006 και εμπλουτίζονται συνεχώς με διάφορες εγκυκλίους από τότε. Καθόλου τυχαία δεν είναι η μεθοδευμένη προσπάθεια των κυβερνήσεων από το 2008 να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο σώμα αστυνόμευσης και καταστολής στα πρότυπα των δημοτικών αστυνομιών της Ευρώπης με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από την ΕΛ.ΑΣ. προς τη Δημοτική Αστυνομία. Καθόλου τυχαίο δεν είναι, επίσης, η συγκρότηση αυτοτελών σωματείων δημοτικών υπαλλήλων, όπως αυτό της Αθήνας, αλλά και η συντεταγμένη δράση της χρυσής αυγής στο εσωτερικό της δημοτικής αστυνομίας.

Ειδικά σήμερα που η ένταση της καταστολής και η αυταρχική θωράκιση του κράτους απέναντι στις διεκδικήσεις του λαού και των εργαζομένων πάει χέρι – χέρι με την προνομιμοποίηση κάθε είδους ρατσιστικής και φασιστικής αντίληψης και πρακτικής, πάει χέρι – χέρι με την ανεξέλεγκτη δράση της δολοφονικής συμμορίας της χρυσής αυγής, κάθε φαινόμενο βίας και αυταρχισμού ενάντια στους μετανάστες οφείλει κάθε αριστερός και δημοκράτης, κάθε αριστερή δύναμη να το στηλιτεύσει και να βρεθεί απέναντί του.

Η σημερινή έξαρση του φασιστικού φαινομένου που πατάει πάνω στην κρίση, βρήκε πρόσφορο έδαφος στην κυριαρχία χρόνια τώρα πολλών «μικρών αντιλήψεων», του ότι «είναι λίγο λαθραίοι», «είναι λίγο παράνομοι», «φταίει το παραεμπόριο για το κλείσιμο των μικρομάγαζων», «πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος» κ.ο.κ. Την ίδια στιγμή οι φορείς αυτών των αντιλήψεων, που θέλουν να διασπάσουν το λαό και τους εργαζόμενους ξεχνούν ότι για το μαρασμό των μικρομάγαζων δε φέρουν ευθύνη οι μετανάστες – μικροπωλητές, αλλά το άνοιγμα μεγαθηρίων τύπου MALL ή καταστημάτων-αλυσίδων όπως JUMBO, CARREFOUR, IKEA, PRAKTIKER κ.α. τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως όμως τα μέτρα που λαμβάνονται διαρκώς και τσακίζουν τις μικρές επιχειρήσεις, ως αποτελέσματα των μνημονίων και της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ  ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ

Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι οι μετανάστες αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή κρίση, αντίθετα είναι τα μεγαλύτερα θύματά της. Χρόνια τώρα αποτελούν το φθηνότερο και σκληρότερα εκμεταλλευόμενο εργατικό δυναμικό, συνέβαλαν στο «θαύμα» της Ο.Ν.Ε., ενώ την ίδια στιγμή ήταν τα μόνιμα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων και στόχος της διαρκούς εντεινόμενης κρατικής καταστολής. Αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που από κοινού ΕΕ και ΝΑΤΟ πραγματοποιούν στην ανατολή, για να εξασφαλιστεί η «ευημερία» της δύσης και η κερδοφορία του κεφαλαίου και είναι ακριβώς αυτοί οι λόγοι, ο πόλεμος, η φτώχεια, η εκμετάλλευση, η πολιτική και θρησκευτική καταπίεση που διαχρονικά εξαναγκάζουν τους ανθρώπους στην μετανάστευση και στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

H μετανάστευση φτωχών και εξαθλιωμένων ανθρώπων, μανάδων με μικρά παιδιά ξεκινά με το να ξεπουλάνε όλο τους το βιός προκειμένου να πληρώσουν τους δουλεμπόρους που θα τους μεταφέρουν στο «όνειρο μιας καλύτερης ζωής», περνά από τα ναρκοπέδια του Έβρου και τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταλήγει στα βρώμικα διαμερίσματα της Αθήνας, στις παράγκες της Μανωλάδας, στα μαχαιρώματα της χρυσής αυγής και φτάνει μέχρι τις σκούπες της αστυνομίας (δημοτικής ή μή) που εκτελεί το «θεάρεστο» έργο της ανταποκρινόμενη στις εντολές των ανωτέρων της και με την επιδοκιμασία των διαφόρων καθεστωτικών εκπροσώπων του «εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου», των ίδιων που σήμερα επιβάλλουν στους «έλληνες» εργαζόμενους μισθούς πείνας, εξοντωτικά ωράρια, που επικροτούν την καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων, αυτών δηλαδή που μόνο να κερδίσουν έχουν από τη διάσπαση της εργατικής τάξης της χώρας σε «έλληνες και ξένους», σε «νόμιμους και παράνομους».

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ
ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ, ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ!

Ως Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια θεωρούμε ότι τόσο σε σχέση με τον Δήμο Ελληνικού–Αργυρούπολης, όσο και στην ευρύτερη περιοχή δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά παρόμοια φαινόμενα αυταρχισμού από τη λειτουργία των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και από όπου αλλού προέρχονται.

Η αγωνιστική εμπειρία του λαού της περιοχής θα τα αποτρέψει έμπρακτα και από τη μεριά μας θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΙ – ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ

Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια