Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση του ΣΕΦΚ για τους απολυμένους καθηγητές της ΑΝΕΛΙΞΗΣ

Η Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στα φροντιστήρια καθηγητών εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη και καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι, αν και υπέγραφαν επί 8 χρόνια διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με 2 απολύσεις κάθε χρόνο, ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κατάφεραν να έχουν Γενική Συνέλευση (ΓΣ) εργαζομένων με καθολική συμμετοχή στις πανεργατικές απεργίες. Η εργοδοσία επέλεξε, με διάδοχες επιχειρήσεις, καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος και απολύσεις, να πετάξει στο δρόμο τους εργαζομένους που υπερασπίζονται τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και την αξιοπρέπειά τους.

Οι εκδικητικές απολύσεις είναι η απάντηση της εργοδοσίας στην απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων των δύο παραρτημάτων του φροντιστηρίου «Ανέλιξη» το καλοκαίρι του 2012 να μην αποδεχτεί τις βλαπτικές μεταβολές που προσπάθησε να επιβάλει η εργοδοσία των Α.Τσαρπαλή-Γ.Πρέσβη. Από τους 16 καθηγητές που εργάζονταν μέχρι τον Μάιο του 2012 οι 10, μέλη της ΓΣ των εργαζομένων στα φροντιστήρια και του ΣΕΦΚ, αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με 20% μείωση. Από αυτούς οι 5 απολύθηκαν και οι υπόλοιποι 5 κλήθηκαν να αποδεχτούν τη μονομερή βλαπτική μεταβολή της εργασίας τους με 4-7 ώρες τη βδομάδα, χωρίς μείωση του ωρομισθίου. Οι συνάδελφοι παρέμειναν στο χώρο εργασίας, χωρίς να απεμπολούν τη ΣΣΕ και το δίκαιο αίτημά τους για ίση κατανομή των ωρών και επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων. Αυτό το έπραξαν μετά την πίεση των μαθητριών και των μαθητών να συνεχίσουν να είναι δάσκαλοί τους και να τους στηρίξουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το εξεταστικοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η μονομερής βλαπτική μεταβολή έγινε με απώτερο σκοπό την απόλυση και των υπόλοιπων συναδέλφων, οι οποίοι δεν δέχθηκαν τη μείωση του ωρομισθίου τους, τη σχολική χρονιά 2013-2014 ή τον συμβιβασμό τους με τους νέους όρους λειτουργίας της επιχείρησης. Γεγονός που προέκυψε και από τους πίνακες προσωπικού που υποχρεώθηκε να προσκομίσει η εργοδοσία της «Ανέλιξης» κατά τη διάρκεια της εργατικής διαφοράς (Α.Δ.Δ. 31318/12/2012), σύμφωνα με τους οποίους όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν επαναπροσληφθεί τον Οκτώβρη του 2012 – πλην των εργαζομένων που είναι μέλη της ΓΣ και οι οποίοι είχαν υποστεί δραματική μείωση ωρών, αλλά και ενός συναδέλφου που είχε λάβει την αύξηση που προβλέπει η ΣΣΕ – είχαν μείωση μισθού κατά 40-50%.

Επίσης, τα φροντιστήρια «Ανέλιξη» λειτουργούσαν παραβαίνοντας το άρθρο 9 παράγραφος 2 της ΣΣΕ του κλάδου το οποίο ορίζει ως διδακτική ώρα τα 45΄. Αν και η ΣΣΕ κηρυσσόταν υποχρεωτική, με ισχύ νόμου για όλους τους εργοδότες, στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» η διδακτική ώρα ήταν 50΄λεπτά. Η εργοδοσία αρνήθηκε να καταβάλει 23.000 Ευρώ δεδουλευμένα. Από τις 19 Ιούνη, με την έναρξη των θερινών τμημάτων, δεν επαναπροσλήφθηκε κανένα μέλος της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη». Η μεθόδευση της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τους «ενοχλητικούς» εργαζομένους αποδείχτηκε και από το γεγονός ότι προχώρησε σε νέες προσλήψεις τον Ιούνη του 2012 και τον Ιούνη του 2013.

Τη Δευτέρα 8 Ιούλη δημιουργήθηκε Επιτροπή αλληλεγγύης στους απολυμένους καθηγητές από τα φροντιστήρια «Ανέλιξη». Συμμετέχουν: Α) σωματεία: ΣΕΦΚ, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, Σωματείο Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο εργαζομένων στη Wind, Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλών εργαζομένων. Β) Εργατικά σχήματα: Ενωτική Πρωτοβουλία του σωματείου «Βύρωνας», Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Ριζοσπαστική Ανανεωτική Κίνηση Ιδιωτικών εκπαιδευτικών, Εργατική εφημερίδα Δράση. Γ) Συλλογικότητες γειτονιάς: Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης, Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής, Κατάληψη της Βίλας Ζωγράφου, Χώρος Αλληλεγγύης και Δράσης «ΥΠΟΣΤΕΓΟ», ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα νότια.

Επίσης, τον αγώνα στηρίζουν με ομόφωνες αποφάσεις τους το 35 συνέδριο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και το 16ο Συνέδριο των καθηγητών που εργάζονται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση και απαιτούν από την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις των συναδέλφων, αλλά και να καταβάλει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει.

Καλούμε όλους, εργαζομένους, ανέργους, γονείς, μαθητές, συναδέλφους, συλλογικότητες σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 2.00μμ, στο Υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40) στην τριμερή συνάντηση Υπουργείου Εργασίας, απολυμένων και εργοδοτών.

ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΑΝΕΛΙΞΗ»

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)
e-mail: sefk@sefk.gr, www.sefk.gr

29/8/2013