Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Αντιφασιστική – αντικατασταλτική συναυλία την Τετάρτη 9/10 στις 18.00 στα Προπύλαια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

του Συντονισμού Συλλόγων Εργαζομένων – Φοιτητών ΕΚΠΑ –ΕΜΠ

Σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογοι εργαζομένων από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ διαδήλωσαν ενάντια στις απολύσεις, στην επίθεση στην εκπαίδευση και την πολιτική της κυβέρνησης. Ακολούθησε συντονισμός των παραπάνω Συλλόγων, όπου κοινός τόπος της συζήτησης ήταν η συνέχιση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μπαίνοντας στην 5η εβδομάδα των κινητοποιήσεων εργαζόμενοι, φοιτητές και μέλη ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια δίνουμε έναν ανυποχώρητο αγώνα.

Οι 1349 διαθεσιμότητες – απολύσεις στα ΑΕΙ δεν ήταν το πρώτο χτύπημα αλλά ούτε και το τελευταίο. Προηγήθηκαν ο αντιδραστικός νόμος Διαμαντοπούλου, το σχέδιο Αθηνά, οι τεράστιες περικοπές στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων και οι πρώτες εφεδρείες. Και μετά τις απολύσεις τι; Μπροστά μας έχουμε τη διάλυση των υποδομών του Πανεπιστημίου, τις εργολαβίες και την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις σχολών με το σχέδιο Αθηνά 2, τα δίδακτρα και τις διαγραφές φοιτητών, τις διασπάσεις των προγραμμάτων σπουδών και την απαξίωση των πτυχίων,την περικοπή του 40% του διδακτικού προσωπικού.

Έχει γίνει πια σαφές ότι οι απολύσεις των εργαζομένων σε διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες των Ιδρυμάτων τα οδηγεί στην υποβάθμιση, τη συρρίκνωσή τους καθώς και το πέρασμα μιας σειράς επικερδών υπηρεσιών στα χέρια των ιδιωτών. Παράλληλα διαλύονται εργασιακά και φοιτητικά δικαιώματα και επιχειρείται η προσαρμογή των ιδρυμάτων στις νέες ανάγκες της αγοράς.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης εκτός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μπει, η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια. Οι χιλιάδες απολύσεις καθηγητών, το «νέο Λύκειο» και οι συγχωνεύσεις – κλεισίματα σχολείων διαλύουν το δημόσιο σχολείο, το μετατρέπουν σε εξεταστικό κάτεργο και ωθούν τους μαθητές στη μαθητεία και την απλήρωτη εργασία από τα 15. Το πανεκπαιδευτικό μέτωπο και ο κοινός αγώνας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης είναι αναγκαία ώστε να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.

Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συνολικό και ενιαίο χτύπημα στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και της νεολαίας. Οι πολιτικές αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά το αποκορύφωμα μιας πορείας χρόνων μνημονίων και αντιλαϊκών μέτρων που κατεδαφίζουν κατακτήσεις, εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Είναι η ίδια πολιτική που διαλύει τα νοσοκομεία και ξεπουλάει τα δημόσια αγαθά. Αυτές οι πολιτικές θα ενταθούν με το νέο μνημόνιο που ετοιμάζουν η κυβέρνηση και η Τρόικα.

Είναι επιτακτική ανάγκη ΟΛΑ τα πληττόμενα κομμάτια των εργαζομένων και της νεολαίαςνα βρεθούν μαζί στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και στα μνημόνια για να έρθουν οι ανάγκες μας στο προσκήνιο και ο αγώνας μας να είναι νικηφόρος.

Γι’ αυτό το λόγο αποφασίζουμε, καλούμε και επιδιώκουμε:

- Πανελλαδικό συντονισμό όλων των φορέων εργαζομένων, ΔΕΠ και φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
- Αντιφασιστική – αντικατασταλτική συναυλία την Τετάρτη 9/10 στις 18.00 στα Προπύλαια.
- Νέο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 10/10 στις 12.00 στα Προπύλαια.