Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοίνωση της «Εκτός Πλάνου»: … δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε… δεν περιμένουμε… στη στάση


Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση των συναγωνιστών μας από το Ελληνικό - Αργυρούπολη:


… δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε… δεν περιμένουμε… στη στάση


Αρνητικές εξελίξεις τρέχουν το τελευταίο διάστημα στο ζήτημα των συγκοινωνιών. Ήδη οι κάτοικοι του δήμου βιώνουν τις συνέπειες από τις γραμμές που καταργούνται και από τη μεγάλη αραίωση των δρομολογίων. Κάτοικοι που έκαναν χρόνια υπομονή και έλπιζαν ότι με τη λειτουργία του μετρό θα βελτιώνονταν οι μετακινήσεις τους βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν χειρότερα. Η καθημερινότητα πολλών αλλάζει. Δεν είναι μόνο η βόλτα και τα ψώνια που μπορούν όντως να εξελιχθούν σε μία πολύ κουραστική μέρα. H συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συνεχίζει να χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά τα ΜΜΜ για να πάει στις δουλείες της. Πέντε λεπτά στο λεωφορείο, δέκα στο μετρό και τα ίδια στην επιστροφή μας κάνουν μισή ώρα επιπλέον στην καθημερινή μετακίνηση που έτσι κι αλλιώς σπάνια είναι ολιγόλεπτη. Δε χωράνε λοιπόν υπεκφυγές σε αυτή την υπόθεση.

Κύρια αιτία των όσων συμβαίνουν είναι φυσικά οι περικοπές που επιβάλουν οι διοικήσεις σε ΟΑΣΑ και ΜΕΤΡΟ Α.Ε, οπότε και βασικός υπεύθυνος είναι η κυβερνητική πολιτική που για ένα ακόμη ζήτημα κοινωνικών παροχών δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο. Ποιά είναι όμως εκείνη η δημοτική παράταξη που εκφράζει τοπικά με τoν καλύτερο τρόπο τις πολιτικές της λιτότητας, των μνημονίων και της ΕΕ; Φυσικά η «Ενωμένη πόλη» που ποτέ δεν πήρε αποστάσεις και δεν καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική, ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές. Με το να αποσυνδέουν διαρκώς τα τοπικά από τα κεντρικά ζητήματα δεν αποποιούνται των ευθυνών τους. Αντίθετα δίνουν συγχωροχάρτι στην κυβερνητική πολιτική και νίπτουν τας χείρας τους στο δήμο. Οι μελλοντικές υποσχέσεις για δημοτική συγκοινωνία θα κριθούν όταν υλοποιηθούν, σε κάθε περίπτωση βλέπουν αποκομμένα το θέμα αφού οι δημότες δεν κινούνται μόνο στην περιοχή.

Η «Δημοτική συνεργασία», ως αντιπολίτευση, έχει εγκλωβιστεί στη λογική που είχε ως δημοτική αρχή. Για πολλά χρόνια ταυτιζόταν ο δήμος, η παράταξη και το κίνημα. Αυτό είχε ολέθριες συνέπειες στην ενεργοποίηση των κατοίκων. Επικράτησαν οι λογικές της ανάθεσης προς το «δήμο που αγωνίζεται». Δυστυχώς οι ίδιες λογικές συνεχίζονται και τώρα. Με μεγάλη ευκολία η συγκεκριμένη παράταξη επινοεί επιτροπές αγώνα που δημιουργούνται χωρίς να το ξέρει κανένας. Με τον ίδιο τρόπο καλούν σε μάζεμα υπογραφών για της συγκοινωνίες. Μια σωστή ενέργεια που όμως γίνεται με τρόπο που υποτιμάει τους αγωνιστές και τις συλλογικότητες της περιοχής. Δεν αντιστοιχεί στην κρισιμότητα της εποχής και στις ανώτερες δυνατότητες του κινήματος.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Τι περιθώρια έχουμε να αντιδράσουμε σε ζητήματα που μας αφορούν αλλά δεν εφάπτονται άμεσα στις αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου;

  • Να ξεφύγουμε από τις λογικές του «δημάρχου που διαπραγματεύεται» και του «δημάρχου που διαμαρτύρεται». Λίγα κατάφεραν στο παρελθόν, δε μπορούν να διεκδικήσουν τίποτα στο μέλλον από ένα σύστημα που βασίζεται στη σκληρή λιτότητα και τις περικοπές. 
  • Να πάρει άμεσα απόφαση το δημοτικό συμβούλιο που να καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική στα ΜΜΜ και να ζητεί τουλάχιστον την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος .
  • Να δημιουργηθεί πραγματικά ανοιχτή επιτροπή αγώνα που θα ενημερώσει την περιοχή για το πρόβλημα και θα πάρει πρωτοβουλίες.
  • Να συναντηθεί με αντίστοιχες επιτροπές σε άλλες περιοχές και κυρίως με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Μόνο έτσι μπορεί να παραχθεί η μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση και να κλονιστεί η κυβερνητική αδιαλλαξία.

EΚΤΟΣ ΠΛΑΝΟΥ

Αντικαπιταλιστική κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης