Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Εθελοντισμός: Η λεπτή γραμμή μεταξύ προσφοράς και εξευτελισμού


Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της «Εκτός Πλάνου»:

Εθελοντισμός: Η λεπτή γραμμή μεταξύ προσφοράς και εξευτελισμού

Μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, την εργασία μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής στήριξης των ανέργων και την αντικατάσταση των παθητικών μορφών στήριξης της ανεργίας από ωφελούμενους ανέργους, έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα. Εργασία χωρίς μισθό ή εθελοντική εργασία όπως αρέσκονται να την βαφτίζουν οι εμπνευστές της προκειμένου να της αποδώσουν ένα φιλανθρωπικό πρόσημο.

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί προκειμένου να πληρώνονται τα τοκοχρεολύσια των δανειακών μας υποχρεώσεων, οι απολύσεις σε συνδυασμό με την πλήρη έλλειψη προσλήψεων προκειμένου να είμαστε συνεπείς με τις μνημονιακές δεσμεύσεις που επιβάλει ο ευρωμονόδρομος έχουν οδηγήσει στην πλήρη αποσάθρωση όλων των δημόσιων κοινωνικών δομών που σχετίζονται με την φροντίδα της τρίτης ηλικίας, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ένταξη κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και άλλων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για την κοινωνία μας. Οι απανταχού εκπρόσωποι και υποστηρικτές των παραπάνω πολιτικών όμως βρήκαν και αυτή την φορά την λύση: Μετάθεση του προβλήματος στην κοινωνική ευαισθησία ορισμένων συμπολιτών μας καλώντας τους να δώσουν την λύση μέσω παροχής δωρεάν εργασίας η οποία μάλιστα θεσμοθετείται και επίσημα μέσω της ίδρυσης Σωμάτων Εθελοντών.

Πολλοί συμπολίτες μας διαβάζοντας αυτές τις γραμμές εύλογα μπορεί να αναρωτηθούν πιο είναι το πρόβλημα με τον εθελοντισμό. Οι απαραίτητες υπηρεσίες θα προσφέρονται και μάλιστα χωρίς κανένα μισθολογικό κόστος και παράλληλα θα προάγονται και συναισθήματα κοινωνικής αλληλοβοήθειας και συνοχής. Δυστυχώς τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Η αποδοχή της υλοποίησης κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών από σώματα εθελοντών ισοδυναμεί με:
  • παραίτηση από το δικαίωμα μας στις υπηρεσίες αυτές που πρέπει υποχρεωτικά να παρέχονται από το κράτος και τις τοπικές αρχές. Το δικαίωμα στην περίθαλψη, στην παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό δεν μπορεί να αφήνεται στην καλή θέληση κάποιων εθελοντών και κάποιων δήθεν ευαισθητοποιημένων δημάρχων που όταν θα βρουν εθελοντές θα προσφέρουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες διαφορετικά ο Δήμος θα απαλλάσσεται των παραπάνω αρμοδιοτήτων.
  • την αποδοχή μιας νέας εργασιακής συνθήκης στην οποία πλέον θα εργαζόμαστε χωρίς μισθό. Στο όνομα των μνημονίων και της σωτηρίας της χώρας τα εργασιακά μας δικαιώματα, οικονομικά και θεσμικά συνεχώς συρρικνώνονται. Φαίνεται πως αυτό δεν είναι αρκετό. Η δημιουργία μιας ομάδας εργαζομένων οι οποίοι θα δουλεύουν χωρίς μισθό, είναι βέβαιο ότι σε λίγο καιρό θα προκαλέσει μια νέα δυσμενέστερη συνθήκη για τους εργαζόμενους αφού πλέον στην αγορά εργασίας θα θεσμοθετηθεί το δικαίωμα του εργοδότη να σε προσλαμβάνει δοκιμαστικά χωρίς να είναι υποχρεωμένος να σου παρέχει κάποιο μισθό με βάση κάποια συλλογική σύμβαση εργασίας. Αντί αυτών θα σου προσφέρει μια θέση εθελοντικής εργασίας που θα βελτιώνει το βιογραφικό σου και όταν βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι μπορεί και να προσληφθείς με “κάποιο” μισθό.
  • την δημιουργία μιας δεξαμενής εθελοντών-ομήρων της δημοτικής αρχής οι οποίοι παρέχουν σήμερα δωρεάν υπηρεσίες προκειμένου αύριο να γίνουν δημοτικοί υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου των 200€, εφόσον βέβαια διατηρηθεί η ίδια Δημοτική αρχή. Η θεσμοθέτηση του σώματος εθελοντών δεν είναι τίποτα άλλο από μια μετάλλαξη του πελατειακού κράτους που επειδή δυσκολεύεται πλέον να κάνει προσλήψεις προσλαμβάνει εθελοντές με υποσχέσεις για δήθεν μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση.
Ο εθελοντισμός ως έννοια και ως πρακτική μπορεί συνειρμικά να φέρνει στο μυαλό μας τα καλύτερα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Ο εθελοντισμός φαίνεται να είναι συνυφασμένος με την αλληλεγγύη που πρέπει να αναπτύσσεται μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας, μεταξύ των εργαζομένων, μεταξύ των ανθρώπων που μάχονται καθημερινά για μια διαφορετική και καλύτερη κοινωνία, μια κοινωνία βασισμένη στις πραγματικές ανθρώπινες αξίες-ανάγκες και όχι στα κέρδη και την οικονομική ευμάρεια ορισμένων. Στην πραγματικότητα όμως και στην χρόνια πρακτική του θεσμοθέτηση, ο εθελοντισμός όπως εκδηλώνεται μέσα από τα διάφορα φιλανθρωπικά εγχειρήματα του Αγγελόπουλου, του Λάτση και του Βαρδινογιάννη που αφού πρώτα εξαθλίωσαν ολόκληρες κοινωνίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους επιστρέφουν σε αυτές ένα ξεροκόμματο για να φωτίσουν την δημόσια εικόνα τους δεν μας προκαλεί κανένα θετικό συναίσθημα. Κανένα θετικό συναίσθημα δεν μας προκαλεί και ο εθελοντισμός των τοπικών αρχόντων που χρόνια τώρα είναι ανύπαρκτοι σε οποιαδήποτε δράση και δομή αλληλεγγύης εκτυλίχτηκε στην περιοχή μας και έρχονται σήμερα να εκμεταλλευτούν τις έννοιες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης προς ίδιον όφελος αγνοώντας και την απλούστερη όλων των αρχών, ότι οι δομές αλληλεγγύης φτιάχνονται από κάτω, από τον ίδιο τον λαό που υποφέρει και προσπαθεί μέσω αυτών να βελτιώσει τη θέση του και δεν επιβάλλονται από καμιά δημοτική αρχή. Ο ρόλος της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι να προσφέρει κοινωνικές παροχές μέσω δομών που απαρτίζονται από μόνιμους εργαζόμενους.

Για τους παραπάνω λόγους:
  • απαιτούμε να μην δημιουργηθεί κανένα σώμα εθελοντών και να μην ανοίξουν τα σχετικά με τους εθελοντές που έχει ανακοινώσει η διοίκηση του δήμου. Κάτι το οποίο ακόμα και με βάση θεσμικά κριτήρια είναι μια παράνομη διαδικασία όπως προκύπτει από την με αριθμό πρωτοκόλλου 1205/7-11-2014 απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και με την 26129/10-7-2012 απαντητική επιστολή του ΥΠΕΣ.
  • κανένας από εμάς να μην απευθυνθεί για κανένα λόγο σε υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος μέσω του ΣΕΔΕΑ αλλά να απαιτήσουμε την στήριξη εκείνων των Δημοσίων και Δωρεάν δομών που θα λειτουργούν με μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των κοινωνικών μας αναγκών.
  • κανένας από εμάς να μην πέσει στην παγίδα της δωρεάν και εθελοντικής εργασίας και με πρόσχημα είτε τις ανιδιοτελείς προθέσεις του, είτε την απόγνωση του από την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό να αφήσει τον εαυτό του να γίνει όμηρος στα χέρια των εκάστοτε Δημοτικών αρχών βοηθώντας ταυτόχρονα στο ακόμα μεγαλύτερο εκβαρβαρισμό των συνθηκών εργασίας.
Kάθε θέση που παρέχεται για εθελοντική εργασία είναι μία θέση εργασίας
που θα μπορούσε να καλυφθεί από έναν άνεργο.

εκτός πλάνου
αντικαπιταλιστική κίνηση Ελληνικού - Αργυρούπολης

πηγή: https://ektosplanou.wordpress.com/2015/02/13/%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%AE-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CF%80%CF%81/