Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα Νότια

για τη στάση και δράση της Επιτροπής Κατοίκων Γλυφάδας ενάντια στη φασιστική απειλή



Ανακοίνωση
Την Πέμπτη 20/9 πραγματοποιήθηκε συνέλευση της «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ» στο ΚΑΠΗ του Αγ. Τρύφωνα.  Ήταν η πρώτη συνάντηση της επιτροπής για τη χρονιά αυτή και προφανώς ο διάλογος που εξελίχθηκε στο εσωτερικό της επικαθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από το νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δις ευρώ που έρχεται να αιματοκυλήσει ακόμη πιο πολύ το λαό σε ένα σκηνικό πλήρους κοινωνικής καταστροφής.  Εκτός  λοιπόν από το πώς καλούμαστε ως επιτροπή να κινηθούμε από δω και πέρα ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, υπήρξε πλούσια συζήτηση που κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την προπαγάνδιση της γενικής απεργίας την Τετάρτη 26/9.
Η τελευταία συνέλευση της επιτροπής αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι όσο βαθαίνει η κρίση και ο λαός απειλείται να οδηγηθεί σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση, οι  συλλογικότητες ως αναπόσπαστες διαδικασίες του κινήματος, όπως τα σωματεία στους χώρους  εργασίας και οι πρωτοβουλίες κατοίκων στις γειτονιές οφείλουν να επεκτείνουν την παρέμβαση τους σε περισσότερα μέτωπα εμβαθύνοντας παράλληλα τον εσωτερικό τους διάλογο.
Στο εσωτερικό της επιτροπής είναι γεγονός ότι η ανάγκη αυτή διαπιστώθηκε αρκετά έγκαιρα. Έτσι εκτός από τη μάχη απέναντι στο χαράτσι, ως επιτροπή μέσα από τις συνελεύσεις πήραμε πρωτοβουλίες και συνεχίζουμε να παίρνουμε τέτοιες ενάντια στην ανεργία παρεμβαίνοντας σε χώρους όπως ο ΟΑΕΔ, στα δημοτικά συμβούλια απαιτώντας την κατάργηση οποιουδήποτε δημοτικού τέλους από τους ανέργους κ.α. .
Από πλευράς μας, τα μέλη της «ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα νότια» στην τελευταία συνέλευση (όπως και στις δύο προηγούμενες) διατύπωσαν τη γνώμη, καταθέτοντας ως πρόταση και αντίστοιχο κείμενο, ότι είναι ανάγκη να παρέμβουμε άμεσα στις γειτονιές ενάντια στον εκφασισμό που συντελείται την περίοδο αυτή στην ελληνική κοινωνία αναπτύσσοντας αντιφασιστική, αντιρατσιστική δράση. Εκφράσαμε το σκεπτικό μας υποστηρίζοντας ότι η άνοδος της χρυσής αυγής και ο φασισμός ως πολιτικό σχέδιο αξιοποιούνται ως το μακρύ χέρι του συστήματος για την καταστολή των αγώνων και της τρομοκράτησης όσων τολμούν να αγωνίζονται. Η επιτροπή λοιπόν οφείλει ως κινηματική συλλογικότητα να συγκρουστεί με το φασιστικό φαινόμενο.
Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όσους μετέχουν στην επιτροπή, ότι πρώην μέλος της μετά το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών εντάχθηκε στη χρυσή αυγή, κάτι το οποίο και ανακοίνωσε ο ίδιος στην τελευταία συνέλευση.  Τα μέλη της «ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα νότια» κατόπιν τούτου και μετά την σχετική εισήγηση για τη λήψη αντιφασιστικών πρωτοβουλιών απαίτησαν την άμεση αποχώρηση από τη συνέλευση του συγκεκριμένου μέλους της νεοναζιστικής οργάνωσης, θεωρώντας αδιανόητη τη συμμετοχή του από εδώ και πέρα στις διαδικασίες της επιτροπής.
Ο λόγος που τέθηκε το ζήτημα αυτό από πλευράς μας, κάτι το οποίο και εξηγήσαμε εκτενώς, ήταν η πολιτική περιφρούρηση της επιτροπής απέναντι στις κινήσεις του παρακράτους και της αστυνομίας. Το να δίνεται η ευκαιρία σε ένα δηλωμένο μέλος της νεοναζιστικής συμμορίας να παρακολουθεί τη συζήτηση της επιτροπής, ο οποίος μετά θα παρευρεθεί και σε μία συνάντηση της χρυσή αυγής νοτίων προαστίων, σημαίνει (και γι’ αυτό δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία) την δυνατότητα της αστυνομίας και του παρακράτους να έχει γνώση προσώπων, καταστάσεων, αποφάσεων και δράσεων της επιτροπής. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να μοιραζόμαστε τον ίδιο αέρα με ανθρώπους οι οποίοι με τη συμμετοχή σε μία εγκληματική οργάνωση, επιδοκιμάζουν δημοσίως και πιθανότατα ενισχύουν έμπρακτα τα μαχαιρώματα σε μετανάστες και το σύνολο των δολοφονικών πρακτικών της χρυσής αυγής ενάντια σε αγωνιστές του κινήματος αλλά και τη συνολική της εν τέλει αντιδραστική και αντιλαϊκή ιδεολογία.
Επιπλέον, ως συλλογικότητα δεν επικεντρωθήκαμε σε πρόσωπα, αλλά ξεδιπλώσαμε όλο το παραπάνω σκεπτικό εξηγώντας το πόσο αυτοκτονικό θα ήταν για την επιτροπή να δεχόταν στους κόλπους της τέτοια στοιχεία.
Θεωρούσαμε λοιπόν αυτονόητο ότι σύσσωμοι οι συναγωνιστές με τους οποίους συγκροτήσαμε την «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ» το 2009 θα είχαν ανάλογη τοποθέτηση σχετικά με τα ζητήματα αυτά που ετέθησαν εκ μέρους μας. Ωστόσο μας προκάλεσε εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη όταν συναγωνιστές μέλη της επιτροπής, αντί να ενισχύσουν και να εμπλουτίσουν την επιχειρηματολογία ενάντια στο φασιστικό φαινόμενο, προτίμησαν να υιοθετήσουν την περίφημη «θεωρία περί άκρων» που με τόση παρρησία και φανατισμό αναπαράγουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης και τα μνημονιακά επιτελεία.
Συγκεκριμένα, υπήρξε επίθεση σε πρόσωπο συντρόφου και συναγωνιστή μέλους της «ΠΡΩτοβουλίας ΚΑΤοίκων στα νότια», ο οποίος προηγουμένως είχε απαιτήσει μαζί με άλλους συναγωνιστές την αποχώρηση του μέλους της χρυσής αυγής, και ακούστηκαν δημόσια σχόλια που:
·           ταύτιζαν την Αριστερά με το χώρο της άκρας δεξιάς
·           επεδίωκαν την πολιτική απομόνωση του μέλους της ΠΡΩΚΑΤ, ενώ λέχθηκε ότι σε ενδεχόμενη σχετική ψηφοφορία πέρα απ’ το να αποχωρήσει ο προαναφερθείς χρυσαυγίτης, θα έπρεπε να αποχωρήσει και ο σύντροφος μας.
·           στόχευαν στην απαξίωση και την προσβολή του προσώπου και του χαρακτήρα του μέλους μας
Σήμερα, που είναι καθήκον μας να δώσουμε μια καίρια πολιτική μάχη, αυτή η στάση μας γέννησε εντονότατο προβληματισμό για το γεγονός ότι άνθρωποι αλλά και ενδεχομένως πολιτικοί χώροι που τάσσονται με το κίνημα, αντί να συγκρουστούν με τη ρίζα του κακού, εφαρμόζουν χυδαίες πρακτικές που όχι μόνο επιδιώκουν την περιθωριοποίηση και τον πολιτικό εξοβελισμό μιας αριστερής, αντικαπιταλιστικής, ριζοσπαστικής λογικής – η οποία τρία χρόνια πριν πήρε και την πολιτική πρωτοβουλία δημιουργίας της επιτροπής, έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει την επιτροπή με όλες της τις δυνάμεις – αλλά επιπρόσθετα, νομιμοποιούν τελικά την υποκριτική καταδίκη της Χ.Α. από το πολιτικό σύστημα, που εξισώνει τα φασιστικά εγκλήματα με την αναγκαία σήμερα δράση του λαϊκού κινήματος ενάντια στην πραγματική «ανομία» της πολιτικής των μνημονίων – ΕΕ – ΔΝΤ.
Ως «ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα νότια» δηλώνουμε σε όλους του τόνους ότι καταγγέλλουμε μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στη γραφειοκρατική κατίσχυση πολιτικών λογικών εντός της επιτροπής. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι θα συγκρουστούμε με μικροκομματικές αντιλήψεις που:
·          αποφεύγουν να δώσουν τη μάχη στην πράξη σε μια περίοδο που οι αγώνες του λαού γνωρίζουν μια ανηλεή επίθεση από το κράτος και τις φασιστικές συμμορίες
·           επιδιώκουν με τις πρακτικές τους τον εκφυλισμό κοινών κινηματικών εγχειρημάτων με χυδαίες επιθέσεις τόσο σε άλλες πολιτικές λογικές του κινήματος, όσο και στο πρόσωπο συναγωνιστών
·           αναπαράγουν την επιχειρηματολογία κυβέρνησης και media που ταυτίζει τους αγώνες της αριστεράς και του κινήματος με τη δολοφονική δράση της χρυσής αυγής και των παρακρατικών ομάδων
Ως «ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα νότια πιστεύουμε ακλόνητα ότι η επιτροπή κατοίκων Γλυφάδας είναι σε θέση, ειδικά αυτή την περίοδο, να αποτελέσει, με περισσότερη μαχητικότητα και δυναμική, χώρο συνάντησης και ανυποχώρητου αγώνα για τους χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους της περιοχής, για το σύνολο εν τέλει των κατοίκων που βλέπουν τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του μνημονίου, την τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ να ρίχνουν το μέλλον τους και έναν ολόκληρο λαό πραγματικά στον καιάδα. Οι παρεμβάσεις και ο αγώνας της επιτροπής είναι άλλη μία απόδειξη ότι ο λαός μπορεί και πρέπει να βγει στο προσκήνιο και να βαδίσει στο δρόμο της ανατροπής.
Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια