Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΣΥΡΙΑΣ

Η σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο πλέον αποκτά πολύ πιο συνολικό χαρακτήρα μετά την ανακοίνωση της Τουρκικής κυβέρνησης διά του πρωθυπουργού Ερντογάν ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις έπληξαν στόχους στη Συρία. Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει τη Συρία ότι θα απαντήσει στρατιωτικά αν δεχόταν πυρά στα σύνορά της. Η προειδοποίηση είχε γίνει πριν λίγες ημέρες μετά από την έκρηξη βλήματος όλμου. Το απόγευμα ένα ακόμη βλήμα εξερράγη σκοτώνοντας πενταμελή οικογένεια. Μετά απ΄ αυτό η Τουρκία έπληξε στόχους στη Συρία.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης συνεδριάζει η συνεδριάζει η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε στον Τούρκο ΥΠΕΞ πως καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με όλμους που δέχθηκε η χώρα αυτή στα νοτιοανατολικά της από τη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε κατοίκων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας. Ο Ράσμουσεν «συνομίλησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του για το συμβάν», πρόσθεσε η εκπρόσωπός του Οάνα Λουνέσκου. «Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά και με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση», τόνισε η ίδια. Ο Ράσμουσεν εξέφρασε στον Νταβούτογλου «τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες και τους οικείους των νεκρών και των τραυματιών, αλλά και προς το σύνολο του τουρκικού λαού», τόνισε. Νωρίτερα, ο Νταβούτογλου είχε ενημερώσει μετά την επίθεση τον Ράσμουσεν, ο οποίος έχει δηλώσει κατ' επανάληψη πως το ΝΑΤΟ δεν έχει μεν πρόθεση να επέμβει στη Συρία, όμως είναι έτοιμη να υπερασπισθεί την Τουρκία, ως κράτος μέλος του, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Δημοσιογραφικές πηγές μιλούν για ανταλλαγές βολών του πυροβολικού. Όμως αξίζει να επισημάνουμε τα εξής. Η τουρκική κυβέρνηση με διατυπωμένη την πρόταση της να εισβάλλει στην Συρία διαμορφώνοντας υγειονομικές ζώνες με πρόσχημα την προστασία των προσφύγων του Συριακού Εμφυλίου, κίνηση για την οποία υπάρχει πρόβλεψη στο σχέδιο διαμελισμού της Διάσκεψης της Σαγκάης, είχε φροντίσει τα τελευταία 24ωρα να ανεβάσει το πολεμικό θερμόμετρο. Κατηγόρησε τις καθεστωτικές δυνάμεις του Άσαντ ότι εκτέλεσαν εν ψυχρώ τους δύο Τούρκους πιλότους του καταρριφθέντος κατασκοπευτικού αεροσκάφους, με υπόδειξη των Ρώσων συμβούλων.
Μάλιστα, όπως αναμετάδωσε το ΑΜΠΕ, η Ρωσία κάλεσε το ΝΑΤΟ και τις παγκόσμιες δυνάμεις να μην αναζητούν τρόπους για να επέμβουν στον πόλεμο στη Συρία ή για να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας ανάμεσα στους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ ήταν ξεκάθαρες: "Στις επαφές μας με εταίρους στο ΝΑΤΟ και στην περιοχή, τους καλούμε να μην αναζητήσουν προσχήματα για να εφαρμόσουν ένα στρατιωτικό σενάριο ή να προωθήσουν πρωτοβουλίες όπως ανθρωπιστικοί διάδρομοι ή ζώνες προστασίας», δήλωσε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και από τους σφοδρότερους επικριτές του Άσαντ. «Πιστεύουμε ότι τόσο οι συριακές όσο και οι τουρκικές αρχές πρέπει να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση σ' αυτή την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τους αυξανόμενους αριθμούς ριζοσπαστών στη συριακή αντιπολίτευση που μπορεί να προκαλέσουν εσκεμμένα συγκρούσεις στα σύνορα», φέρεται ότι δήλωσε ο Γκατίλοφ.
Η Ρωσία και η Κίνα, χώρες με σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή, έχουν ασκήσει βέτο σε τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζαν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ είχαν εμποδίσει προσπάθειες να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα ή να υπάρξει πιο άμεση επέμβαση στη σύγκρουση.
Όμως η κρίση έχει και άλλες παραμέτρους. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «Ένας ισχυρός γαλλοβρετανικός στόλος αποτελούμενος από 18 πολεμικά πλοία της Βρετανίας και της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων και τα δύο αεροπλανοφόρα "Charles de Gaulle" (R61) και HMS Illustrious κατευθύνονται νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, στις νότιες και ανατολικές ακτές της Κύπρου σε απόσταση "αναπνοής" από τις ακτές της Συρίας. Το 22.000 τόνων αεροπλανοφόρο HMS Illustrious, χωρίς αεροσκάφη, αλλά με επτά ναυτικά ελικόπτερα, επικεφαλής της βρετανικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (RFTG: Response Force Task Group), θα εκπαιδευτεί επί μία εβδομάδα στα ανοιχτά της Κορνουάλης όπου και θα συναντηθεί με 12 πολεμικά πλοία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού (Royal Navy) και εν συνεχεία θα μπει στην Μεσόγειο για να ενωθεί με πλοία του γαλλικού Στόλου με ναυαρχίδα το γαλλικό αεροπλανοφόρο «FS Charles de Gaulle» που μεταφέρει μαχητικά Rafale M και Super Etendard. Επωνυμία της άσκησης «Exercise Cougar». Συμμετέχουν συνολικά 4.700 άτομα από τους οποίους 3.100 είναι Βρετανοί και οι υπόλοιποι Γάλλοι. Γενικά θεωρείται ως πρόβα ανάπτυξης δυνάμεων στην Συρία. Σημειώνεται ότι το Response Force Task Group ιδρύθηκε λίγο πριν ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις τον Μάρτιο του 2011 στην Λιβύη, στις οποίες και συμμετείχε».
Η τεράστια αυτή στρατιωτική κινητοποίηση που χρονικά συμπίπτει με την τουρκική στρατιωτική επίθεση δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά. Η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή δείχνουν να μπαίνουν ξανά στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Διόλου τυχαία, ελάχιστες μέρες πριν τη διεξαγωγή των Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών, σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή σημειώνεται τεράστια συγκέντρωση Ειδικών Δυνάμεων με σκοπό την επίθεση στο Λιβύη. Νευραλγικό ρόλο και πάλι θα έχουν οι βάσεις της Κρήτης. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός φαινομενικά ζητά εκδίκηση από τους μουσουλμάνους, αλλά επί της ουσίας φαίνεται ότι επιλέγει να επιβάλλει τους δικούς του όρους, με τις δικές του δυνάμεις στην περιοχή, αφού η ανατροπή του Καντάφι δεν ολοκλήρωσε το σχέδιο επιβολής των αμερικανικών συμφερόντων.    
Ενώ οι ιμπεριαλιστές κλιμακώνουν την πολεμική αναμέτρηση, κορυφώνεται το δράμα των προσφύγων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τριπλασιάστηκε από τον Ιούνιο ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες  και έχει ξεπεράσει τους 300.000, η οποία προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους, αυτός ο αριθμός μπορεί να διπλασιαστεί. «Οι τελευταίοι αριθμοί δείχνουν ότι ο συνολικός πληθυσμός των σύρων προσφύγων στις 4 γειτονικές χώρες (Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία και Ιράκ) ανέρχεται σε 311.500 και ίσως να θυμάστε ότι τον Ιούνιο ήταν 100.000», δήλωσε ο Έιντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της UNHCR από τη Γενεύη. Την προηγούμενη εβδομάδα η UNHCR και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν κάνει από κοινού έκκληση για τη συγκέντρωση 487 εκατομμυρίων δολαρίων (379 εκατομμυρίων ευρώ) για τη παροχή βοήθειας σε έως και 710.000 Σύρους πρόσφυγες ως το τέλος του χρόνου. Ο Έντουαρντ υπογράμμισε ότι οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν ήδη καταφύγει στις γειτονικές χώρες και οι χιλιάδες που αναμένεται να τους ακολουθήσουν έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας
 
Απαιτούμε να σταματήσει η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας-Συρίας και τα σχέδια νέων κτηνωδών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.  
 
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-Ρωσία ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. 
 
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. 
 
ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ.
 
ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ. 
 
Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. 
 
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΣΑΝΤ. 
 
ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.
 
ΟΧΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.-ΦΡΟΥΡΙΟ.
 
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 -Diktiospartakos.blogspot.com