Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Λιμενικοί δολοφόνησαν παιδιά και γυναίκες - Δεν πήγε "χαμένη" η αύξηση...


Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ζητά η Διεθνής Αμνηστία καλώντας τις αρχές της Ελλάδας να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν διώξεις στους υπαίτιους. Σημειώνεται πως 12 άτομα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, χάθηκαν στη θάλασσα όταν το σκάφος που επέβαιναν ανατράπηκε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης από το λιμενικό. Δεκαέξι άτομα διασώθηκαν.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει πως από τις μαρτυρίες προκύπτει «σκανδαλώδης έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή την οποία δείχνουν συνοροφύλακες».

«Άνθρωποι που περιέγραψαν στην Ύπατη Αρμοστεία την επιστροφή τους στην Τουρκία, δήλωσαν στην οργάνωση ότι τα φουσκωτά τους σκάφη εμβολίστηκαν, τρυπήθηκαν με μαχαίρι ή κόντεψαν να ανατραπούν, όταν ρυμουλκήθηκαν ή κυκλώθηκαν από σκάφη του λιμενικού. Δήλωσαν ότι καταστράφηκαν οι μηχανές των σκαφών τους και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους, και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία και καλεί την κυβέρνηση:

«Να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται». Η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει τέλος πως σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον 12 γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία

Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά οι 16 διασωθέντες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ακόμη 10 άτομα αγνοούνται, γυναίκες και παιδιά. Την Τετάρτη εντοπίστηκαν οι σοροί δύο εκ των αγνοουμένων στα τουρκικά παράλια. Πρόκειται για έναν 11χρονο παιδάκι και μια 38χρονη γυναίκα. Τους μετανάστες υποδέχτηκαν η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», το «Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών», εκπρόσωποι της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο το επίσημο ελληνικό κράτος απουσίαζε, ενώ οι μαρτυρίες των προσφύγων, κυρίως Αφγανοί και Σύριοι, συγκλονίζουν. Όπως αναφέρει η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, οι πρόσφυγες ανέφεραν πως το λιμενικό τους εντόπισε 100 μέτρα από τις ακτές του Φαρμακονησίου. Οι λιμενικοί τους έδεσαν με σχοινί και άρχισαν τη ρυμούλκηση προς την Τουρκία. Σύμφωνα με τους πρόσφυγες λόγω της μεγάλης ταχύτητας που ανέπτυξε το σκάφος του λιμενικού ανατράπηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν.

Πολλοί προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του λιμενικού, ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι μετανάστες, οι λιμενικοί τους χτυπούσαν με όπλα και κλωτσιές για να τους αποτρέψουν. Επίσης αναφέρουν πως δεν υπήρχε καμία προσπάθεια από πλευρά των λιμενικών να βοηθήσουν. Ένας πατέρας που έχασε τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του αναφέρει πως εκλιπαρούσε για ένα σωσίβιο, ωστόσο δεν του έδιναν σημασία. Όπως αναφέρει η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό οι πρόσφυγες δηλώνουν πως δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν βρεθούν οι σοροί των ανθρώπων που πνίγηκαν και κάνουν έκκληση να τους δοθεί η δυνατότητα να θάψουν τους νεκρούς τους.

Σημειώνεται πως το λιμενικό υποστήριζε πως το σκάφος ανατράπηκε επειδή οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν απότομα προς την μία πλευρά μεταφέροντας το κέντρο βάρους, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας διαψεύδει πως το σκάφος είχε κατεύθυνση προς τις τουρκικές ακτές. «Η διαφορά με τα προηγούμενα ναυάγια είναι ότι αυτή τη φορά οι άνθρωποι πνίγηκαν υπό την εποπτεία του λιμενικού, και υπάρχουν τεράστιες ποινικές και πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένων αξιωματικών αλλά και του Υπουργείου Ναυτιλίας», σημειώνει η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό.

«Το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι δεν ήταν ούτε μεμονωμένο περιστατικό, ούτε τυχαίο. Εντάσσεται στη λογική της αποτροπής των μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα, και στις παράνομες “επαναπροωθήσεις” μεσοπέλαγα», προσθέτει η Κίνηση και υπενθυμίζει την προτροπή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, Νίκου Παπαγιαννόπουλου προς τους υφιστάμενούς του να κάνουν «το βίο αβίωτο» στους συλληφθέντες μετανάστες για να αποτραπεί η είσοδος των υπολοίπων.

Βαρβιτσιώτης: Θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό ζήτημα

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υποστήριξε πως ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουίζνιεκς, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν «να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα». Μιλώντας στο Σκάι έκανε λόγο για «αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης» και κατέληξε λέγοντας πως «κανείς δεν θέλει να ανοίξουμε τις πύλες» για τους μετανάστες.

«Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και μια παιδί στη θάλασσα, γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος, η γυναίκα και το παιδί. Άλλοι διασώθηκαν, αλλά άλλοι χάθηκαν» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας. «Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα» διευκρίνισε.

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο πολιτικής αναισθησίας από Βαρβιτσιώτη

Σε ανακοίνωση του σχετικά με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής όσα δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα.

«Οι καταγγελίες των επιζησάντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι γεννούν τεράστια ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού. Είναι επείγον να γίνει ενδελεχής έρευνα για το αν άνδρες του Λιμενικού φέρουν ευθύνες για τη βύθιση του σκάφους, που στοίχισε τις ζωές 12 προσφύγων, εκ των οποίων 9 ήταν παιδιά.

Δυστυχώς, με τις σημερινές δηλώσεις του ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν φάνηκε να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας των γεγονότων. Όσα είπε, αποτελούν μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.

Είναι ώρα η κυβέρνηση να εισακούσει την έκκληση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς και να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να είναι θάλασσα θανάτου.»

πηγή: http://tvxs.gr/

Δείτε επίσης:

Την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
Φαρμακονήσι και Λαμπεντούζα: Κυβέρνηση και ΕΕ δολοφονούν. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τους πνιγμούς στο Φαρμακονήσι – Να διαλυθεί η Φρόντεξ

Φρίκη και οργή προκαλεί ο χαμός 12 προσφύγων, 9 παιδιών/βρεφών και 3 γυναικών, στα ανοικτά του Φαρμακονησίου, με άμεση συνέργεια του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το σκάφος τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις καταγγελίες των διασωθέντων το Λιμενικό τραβούσε το σκάφος των προσφύγων προς την Τουρκία (πραγματοποιούσε δηλαδή «επαναπροώθηση»), ενώ και μετά το βούλιαγμα της βάρκας αδιαφόρησε για τις ανθρώπινες ζωές.

Δεν πρόκειται για την «κακιά στιγμή». Το δρόμο γι΄ αυτό τον κατήφορο χάραξε ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ δίνοντας οδηγίες «κάντε τους το βίο αβίωτο», ενώ και ο απαράδεκτος υπουργός των Εφοπλιστών Μ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για «χαζή εκμετάλλευση» της τραγωδίας και είπε πως κανείς «δεν θέλει να ανοίξουμε τις πύλες»! Κλειστές οι πύλες λοιπόν και εννιά παιδιά και τρεις γυναίκες νεκροί!

Οι δηλώσεις Βαρβιτσιώτη αποδεικνύουν ότι η στοχοποίηση των προσφύγων αποτελεί κυβερνητική απόφαση, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ για την «Ευρώπη-Φρούριο», όπως εκφράζεται μέσω ΦΡΟΝΤΕΞ, της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ κ.λπ.

Είναι φανερό ότι στα πλαίσια του καταμερισμού της ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση έχει χρεωθεί το ρόλο του εκτελεστικού οργάνου που οδηγεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το θάνατο στα νερά του Αιγαίου ή στα ναρκοπέδια του Έβρου. Αυτή η πολιτική έχει αναβαθμίσει το ρατσισμό σε κυβερνητική προτεραιότητα, ενώ η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα είναι από τα λίγα πεδία που η ελληνική προεδρία της ΕΕ δεν θα είναι διακοσμητική, αλλά θα κινηθεί για τη διαμόρφωση ενός ακόμα πιο αντιδραστικού πλαισίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση της υπερεκμετάλλευσης της εργασίας (και ειδικά των μεταναστών), των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του πολέμου, του ρατσισμού και της καταστολής, έχει σαν κορωνίδα του άθλιου πολιτισμού της τις Λαμπεντούζες, τα Φαρμακονήσια, τις Αμυγδαλέζες, τον «Ξένιο Δία» και τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.

Η σιωπή (ιδιαίτερα των επίσημων ΜΜΕ) είναι συνενοχή.

Να αποδοθούν ευθύνες (πολιτικές και άμεσες), να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το μαζικό χαμό στο Φαρμακονήσι.

Να δοθεί πολιτικό άσυλο στους επιζώντες.

Να διαλυθεί η ΦΡΟΝΤΕΞ, να σταματήσει η παράνομη και δολοφονική πρακτική των επαναπροωθήσεων.

Δικαίωμα σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη να φτάσει στην Ελλάδα και να ζητήσει άσυλο ή παραμονή. Πρόσφυγες και μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι.

Ίσα εργασιακά δικαιώματα στους μετανάστες που εργάζονται, δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες.

πηγή: http://antarsya.gr/node/1903


Την ανακοίνωση του ΚΚΕ:
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τη νέα τραγωδία με μετανάστες στο Φαρμακονήσι

Το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, με 2 νεκρούς και αρκετούς αγνοούμενους, επιβεβαιώνει ότι η ένταση των μέτρων καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνει η τραγική λίστα των νεκρών και αγνοούμενων στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία της χώρας.

Η κατεύθυνση της ΕΕ αλλά και της ελληνικής προεδρίας για περισσότερη καταστολή σε βάρος μεταναστών και προσφύγων που οδηγούνται στον ξεριζωμό, εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων, εγκυμονεί κινδύνους για περισσότερα θύματα.

Κανένας λαός να μη δεχτεί η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών και προσφύγων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, παρά τις απαγορεύσεις που θέτει το Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν, σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων.

πηγή: http://www.kke.gr/metanastes_-_prosfyges/anakoinosh_toy_grafeioy_typoy_gia_th_nea_tragodia_me_metanastes_sto_farmakonhsi?morf=1

Μαζί τους πνίξαμε

http://aristeriantepithesi.blogspot.gr/2014/01/blog-post_23.html

Τους κάναμε το βίο αβίωτο

http://parallhlografos.wordpress.com/2014/01/23/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%84%CE%BF/