Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Κάλεσμα για συγκρότηση μιας αριστερής, αντικαπιταλιστικής, αγωνιστικής παράταξης στο Δήμο Γλυφάδας

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
μιας αριστερής, αντικαπιταλιστικής, αγωνιστικής παράταξης στο Δήμο Γλυφάδας


Οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές του 2014 πραγματοποιούνται σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Το έγκλημα των τεσσάρων μνημονίων, η κοινωνική βαρβαρότητα, η δράση της χρυσής αυγής και γενικά των φασιστικών ομάδων (μετά και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) προδιαγράφουν ένα ακόμη ζοφερότερο μέλλον για τα λαϊκά στρώματα, ενώ παράλληλα η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση εξελίσσεται όλο και περισσότερο φέρνοντας σύννεφα πολέμου και στη γειτονιά μας στη Μέση Ανατολή. 

Η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση βαθαίνει, ενώ το χυδαίο success story της κυβέρνησης καταρρέει σα χάρτινος πύργος με την ανεργία να βρίσκεται στο 27%, την υγεία, παιδεία, ασφάλιση να διαλύονται και το δημόσιο πλούτο να ξεπουλιέται στους απανταχού επενδυτές. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τα εκάστοτε δεξιά και «αριστερά» της δεκανίκια συνεχίζει πιστά στο δρόμο της πολιτικής των μνημονίων φέρνοντας νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η ακόμη μεγαλύτερη φοροληστεία, η πλήρης διάλυση του πρωτοβάθμιου συστήματος δημόσιας υγείας κλπ. Ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ υλοποιούν σχέδιο εξόντωσης του λαού με σκοπό να διατηρήσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και να σώσουν τις τράπεζες, με πρόφαση την αποπληρωμή του χρέους.

Όμως απέναντι στον αντιλαϊκό μεσαίωνα όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, οι μετανάστες γράφουμε τη δικιά μας ιστορία αξιοπρέπειας. Μια αξιοπρέπεια που χτίζεται με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των πλατειών, τις ηρωικές απεργίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως αυτή των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, την αλληλεγγύη στους απεργούς της Χαλυβουργίας, της ΒΙΟΜΕ, της ΕΡΤ, τους αγώνες ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ και την αντιφασιστική-αντιρατσιτική πάλη. Σε αυτή την πορεία συναντήσαμε απογοητεύσεις και δυσκολίες. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ παρά τις κατακτήσεις του κινήματος συνέχισαν την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής. 

Ο δρόμος όμως του αγώνα αποτέλεσε ως τώρα και ένα μεγάλο σχολείο εμπειριών και συμπερασμάτων. Ο λαός βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα ξεκάθαρο και σαφές δίλημμα. Είτε ο αντίπαλος θα συνεχίσει να διαπράττει το μεγάλο αυτό κοινωνικό έγκλημα ισοπεδώνοντας οριστικά ό,τι κατάφερε να κατακτηθεί με θυσίες και αγώνες όλες αυτές τις δεκαετίες και δίνοντας νέο έδαφος κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ανασυγκρότησης του καπιταλισμού, είτε εμείς θα επιλέξουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε από κοινού το νικηφόρο μονοπάτι του διαρκούς αγώνα, της παρατεταμένης σύγκρουσης και ρήξης με τις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ΔΝΤ επιβάλλοντας εκείνες τις τομές που θα φέρουν το λαό και τα συμφέροντά του στο προσκήνιο.

Έτσι λοιπόν, σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή η Αριστερά και το λαϊκό κίνημα πρέπει να σταθούν στο ύψος των προκλήσεων και των επιταγών της εποχής μας. Μπροστά στις απειλές της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, την κάλυψη που παρέχουν στη δράση φασιστικών ομάδων, την προπαγάνδα του μιντιακού κατεστημένου και τον αυταρχικό χαρακτήρα των κρατικών μηχανισμών, η Αριστερά καλείται να σηκώσει το γάντι της σκληρής αναμέτρησης. Καλείται να γίνει δύναμη από το λαό για το λαό, να κινητοποιηθεί και να εμπνεύσει, να πείσει, να συμβάλλει και να ενισχύσει την υπόθεση της οργάνωσης του λαού και των εργαζόμενων. Οφείλει εν τέλει να διατυπώσει μια πρόταση με τους απαραίτητους όρους και χαρακτηριστικά, ώστε όλοι εμείς να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και να ορίζουμε το παρόν και μέλλον μας. Ταυτόχρονα το εργατικό-λαϊκό κίνημα οφείλει να διαχωριστεί από τις λογικές της υποταγής του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και να διαμορφώσει ένα ισχυρό μέτωπο αποφασιστικού και συντονισμένου αγώνα διάρκειας για την ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών.

Θα αναρωτηθεί ίσως κανείς ότι όλα αυτά μάλλον δεν απασχολούν τη μάχη των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών και ότι αποτελεί μέρος μιας πιο κεντρικής συζήτησης. Το αντίθετο συμβαίνει και ισχύει. Ως ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα Νότια θεωρούμε και πιστεύουμε ότι ειδικά τώρα στα χρόνια των μνημονίων και της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των κατοίκων στις γειτονιές μας ισοπεδώνονται από τον οδοστρωτήρα της τρόικας. Η εμπέδωση και η εφαρμογή των μνημονίων, η υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν τους ντόπιους τοποτηρητές τους σε δημοτικές αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε δημοτικές παρατάξεις. Και πράγματι ως κάτοικοι Γλυφάδας γινόμαστε μάρτυρες αυτής της πραγματικότητας.

Ας αναρωτηθεί ο οποιοσδήποτε για τον τρόπο με τον οποίο η σημερινή δημοτική αρχή του Κόκκορη διαχειρίζεται τα οικονομικά του δήμου και τις εισφορές των κατοίκων σε αυτόν. Αντιμετωπίζουμε μια δημοτική αρχή και άλλες συνδιοικούσες παρατάξεις, οι οποίες αρνούνται να πάρουν καταδικαστική απόφαση ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, υπονομεύουν και καταργούν τις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους δημότες και την ίδια ώρα κάνουν παζάρια με τη δημόσια περιουσία του δήμου (παραλιακό μέτωπο, πρώην αεροδρόμιο, νεκροταφείο, κλπ) και διοχετεύουν εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ σε «έργα πνοής» για την κάλυψη διάφορων ρουσφετιών εργολαβικού χαρακτήρα. 

Στην εποχή λοιπόν του μνημονίου που κάθε τοπική διεκδίκηση, από το να μη κατασχεθεί κανένα λαϊκό σπίτι, να μη μείνει κανείς χωρίς ρεύμα, μέχρι το να γίνει πράσινο το πρώην αεροδρόμιο, βρίσκει μπροστά της το τείχος της τρόικας, γίνεται κατανοητό ότι και στη μάχη των δημοτικών εκλογών τα ερωτήματα αποκτούν κεντρικό χαρακτήρα. Στην εποχή που τα αποθέματα από το πρασινόσημο που καταβάλουν οι κάτοικοι της Γλυφάδας φτάνουν τα 4.000.000 ευρώ, ποσό ικανό να ανακουφίσει κάθε λαϊκό σπίτι που αντμετωπίζει τον εφιάλτη της ανεργίας και της ανέχειας και την ίδια στιγμή εξυπηρετούνται από τη δημοτική αρχή συμφέροντα εργολάβων και επιχειρηματιών, η συζήτηση για το μέλλον της κοινωνίας μας μόνο αναγκαία φαντάζει. Όταν δίπλα μας ονειρεύονται τα διεθνή και ντόπια εργολαβικά κοράκια να ξεπουλήσουν το πρώην αεροδρόμιο με εντολή και κατεύθυνση της ΕΕ, τότε η κουβέντα είναι συνολική. Στην εποχή του «Καλλικράτη» και του στενού δημοσιονομικού πλαισίου για τις λειτουργίες των δήμων καμιά πολιτική υπέρ των κατοίκων δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ρήξη με την κεντρική πολιτική εξουσία και την τρόικα.

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια ως αντικαπιταλιστική κίνηση πόλης μέχρι σήμερα έχει πάρει με αποφασιστικό και πρωταγωνιστικό τρόπο όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για μια ενωτική παρουσία των αγωνιστικών αριστερών δυνάμεων και του κόσμου του κινήματος σε μια σειρά μαχών και μετώπων. Από τη μάχη ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους και την «Πρωτοβουλία Αγώνα», τη μάχη για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, την πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων με την, μέχρι την πάλη ενάντια στο φασισμό και τον κρατικό αυταρχισμό με την «Πρωτοβουλία αντιφασιστικής δράσης στα νότια», η ΠΡΩΚΑΤ συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην οικοδόμηση των αναγκαίων αντιστάσεων και του αναγκαίου σήμερα κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, των μνημονίων και της τρόικας.

Σε αυτό το πλαίσιο το 2009 με πρωτοβουλία της η ΠΡΩΚΑΤ συγκροτεί την «Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας ενάντια στο Μνημόνιο και τις αντιλαϊκές πολιτικές» στην οποία μετέχουν δεκάδες κάτοκοι της περιοχής και αγωνιστές από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΥΡΙΖΑ, μόρφωμα το οποίο μέχρι και σήμερα με τη στήριξη και των κατοίκων και με κινηματικούς όρους υπερασπίζεται το δικαίωμα του λαού στην ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια αγαθά, αλλά παράλληλα παλεύει για την οργάνωση του λαού για τη συνολική ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. 

Σε ένα επόμενο στάδιο έχοντας ως μαγιά και την εμπειρία της Επιτροπής κατοίκων Γλυφάδας, η ΠΡΩΚΑΤ παίρνει την πρωτοβουλία συγκρότησης αριστερής ριζοσπαστικής δημοτικής κίνησης με αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν θετικά αγωνιστές και δυνάμεις που πρόσκεινται στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα αυτοί που συμμετείχαν στο τότε Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί η «Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας». Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρο, αφού κατορθώνεται να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος ο υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Φώτης, μέλος της ΠΡΩΚΑΤ.

Από τότε μέχρι σήμερα κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Οι συναγωνιστές από το ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει σαφείς επιλογές, καθώς την αριστερή αντιμνημονιακή ρητορεία την αντικατέστησε ο «ρεαλισμός» των «δημοκρατικών και προοδευτικών μετώπων» και η συντεταγμένη υλοποίηση των κεντρικών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για μια στροφή στην εναλλακτική διαχείριση της κρίσης και τη μη ρήξη με κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου. Καθόλου λοιπόν τυχαία και η άρνηση τους να προχωρήσουν στην προσυμφωνημένη εναλλαγή του δημοτικού συμβούλου – καθώς λόγω του αιφνιδίου θανάτου του σ. Θανάση Φώτη στην αρχή της θητείας του αντικαταστάθηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - και ήδη προχωρούν εν όψει των επερχόμενων εκλογών σε συμμαχίες με πολιτικές λογικές που κάθε άλλο παρά φιλολαϊκές είναι. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να κινείται σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, ούτε και να προωθεί μία μάχιμη αριστερή τοποθέτηση η συμμαχία με πρόσωπα που όλα αυτά τα χρόνια κατείχαν καίριες θέσεις στο μηχανισμό του δήμου συμμετέχοντας στη διαχείρισή του με τις προηγούμενες «αμαρτωλές» δημοτικές αρχές.

Για εμάς λοιπόν είναι αναγκαίο και στο δήμο Γλυφάδας η συγκρότηση μιας αριστερής, ριζοσπατικής, αντικαπιταλιστικής, δημοτικής παράταξης, ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός πραγματικού μετώπου ρήξης και ανατροπής στην περιοχή που θα μάχεται τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Που θα υπηρετεί το ακόλουθο πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων:
 • Να κινείται σε μάχιμη αριστερή αντικαπιταλιστική πολιτική κατεύθυνση και φυσιογνωμία που θα στρατεύεται με τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Που θα αντιλαμβάνεται ότι η πόλη, ο χώρος και η λειτουργία τους αποτυπώνουν δομικά τις κυρίαρχες κοινωνικές σχέσεις εξουσίας, έτσι όπως επικαθορίζονται από την ταξική πάλη, που θα αντιστρατεύεται τη λογική της καπιταλιστικής ανάπτυξης και θα αναγνωρίζει ότι πλέον σήμερα κάθε τοπικό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με τα κεντρικά πολιτικά μέτωπα και ότι η επίλυση των «τοπικών προβλημάτων» εξαρτάται άμεσα από την έκβαση της συνολικής πάλης του λαού ενάντια σε κεφάλαιο/ΕΕ/ΟΝΕ/ΔΝΤ.
 • Να έχει αντιδιαχειριστική λογική που θα αντιλαμβάνεται ότι η Τ.Α. ούτε τοπική είναι, ούτε πολύ περισσότερο αυτοδιοίκηση, αλλά αποτελεί τμήμα του κρατικού μηχανισμού με ολοένα μειωμένες αρμοδιότητες στο πλαίσιο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη». Που δεν θα αντιλαμβάνεται τους δήμους ως πεδίο έκφρασης της λαϊκής δυναμικής, ούτε έναν θεσμό που μπορεί εν δυνάμει να εκφράσει τα τοπικά λαϊκά συμφέροντα. 
 • Να παλεύει για την οργάνωση και κινητοποίηση του λαού, να πιστεύει στην οργανωτική του διάθεση και να συμβάλλει στην πραγματική δημοκρατία του κινήματος μέσα από τη δημιουργία θεσμών αυτοοργάνωσης και εργατικής αλληλεγγύης.

Που θα υπηρετεί το ακόλουθο πλαίσιο διεκδικήσεων στο πλευρό του λαού και των εργαζομένων:
 1. Κατάργηση του «Καλλικράτη» και των επιπτώσεων του στην τοπική αυτοδιοίκηση (απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, νέες αυξήσεις δημοτικών τελών, ΣΔΙΤ, ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δήμων, φορομπηξία).
 2. Όχι στις κατασχέσεις κατοικιών και τις διακοπές ρεύματος και νερού. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό. Δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια αγαθά.
 3. Κατάργηση του οικονομικού παρατηρίου των ΟΤΑ - Άμεση καταβολή από το κράτος των φόρων που έχουμε καταβάλει και πρέπει να αποδοθούν στην Τ.Α.
 4. Κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας σε εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους – Γενναία φορολόγηση των επιχειρήσεων.
 5. Έργα υποδομής για τις κοινωνικές ανάγκες – Όχι στις ΣΔΙΤ – Όχι στην επιχειρηματικοποίηση της Τ.Α. και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών - Εργατικός – λαϊκός έλεγχος σε κάθε έργο.
 6. Να ζούμε σε μια ανθρώπινη πόλη με επαρκή δημόσια και δωρεάν μέσα συγκοινωνίας, υπηρεσίες πρόνοιας και πολιτισμού και ελεύθερους χώρους κόντρα στα σχέδια του σημερινού και οποιουδήποτε άλλου δημάρχου και των εργολάβων.
 7. Μετατροπή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε πάρκο υψηλού πρασίνου, χωρίς καμία δόμηση και επιχειρηματική δράση. 
 8. Υπεράσπιση του Υμηττού ενάντια σε κάθε είδους καταπατήσεις – Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό, υπέργειος ή υπόγειος.
 9. Ελεύθερες και ανοιχτές παραλίες σε όλο το λαό.
 10. Δημόσια, επαρκής και δωρεάν ασφάλιση, υγεία και εκπαίδευση για όλο το λαό.
 11. Πολιτισμός και αθλητισμός είναι κοινωνικά δικαιώματα. Πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Ενίσχυση του δημιουργικού ερασιτεχνικού χαρακτήρα τους.
 12. Ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, και κάθε κυβέρνησης με αντιλαϊκή πολιτική, μέσα από την αγωνιστική κλιμάκωση του μαζικού λαϊκού κινήματος, την αντιδιαχειριστική λογική και την επίγνωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια «φιλολαϊκή» κυβερνητική διαχείριση στο πλαίσιο του ευρώ, της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος.
 13. Υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων στην πάλη για την επιβίωση και τη βελτίωση της θέσης τους, με ριζική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, ενάντια στη δικτατορία των μνημονίων, των τραπεζών, του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας. 
 14. Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ αλλά και από το ΝΑΤΟ. Στήριξη των αγώνων της εργατικής τάξης και των λαών της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους.
 15. Πάλη για πραγματική δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία του εργαζόμενου λαού και απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου απολυταρχισμού του κεφαλαίου.
 16. Απόκρουση της κρατικής καταστολής, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της φασιστικής και νεοναζιστικής τρομοκρατίας - Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες.
 17. Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση. Διαγραφή του χρέους - άρνηση πληρωμής. 
 18. Μονομερής κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων - Διώξιμο της τρόικας και κάθε κηδεμόνα. 
 19. Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση. 
 20. Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος στην παραγωγή και σε όλη την κοινωνία. 
 21. Αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά για όλους, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, μείωση του χρόνου εργασίας.
 22. Κανένας εργαζόμενος στην εφεδρεία/διαθεσιμότητα/απόλυση – Καμία πρόσληψη από ΜΚΟ – Προσλήψεις με βάση τις ανάγκες λειτουργίας για το κοινωνικό συμφέρον – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – Όχι στις απολύσεις – Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων.
Ως Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια θέλουμε να απευθύνουμε ένα ανοιχτό, ειλικρινές, ενωτικό κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός μάχιμου δημοτικού σχήματος που θα παρέμβει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο δήμο της Γλυφάδας. Απευθυνόμαστε σε οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές, σε όλους τους κατοίκους της γειτονιάς μας που βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο της ανεργίας, βλέπουν το μεροκάματό τους να λιγοστεύει ακόμη πιο πολύ, αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που έχετε το βλέμμα στραμμένο ακόμη προς τον ήλιο, που πιστεύετε στην υπόθεση της ανατροπής αυτής της βαρβαρότητας.

Καλούμε σε ισότιμο διάλογο όλους όσους επιθυμούν να συμβάλλουν σε αυτή την υπόθεση, να συμμετέχουν με την πρόταση τους, τις ιδέες τους και τη γνώμη τους, προκειμένου αυτό το εγχείρημα να αποκτήσει τα πιο μαζικά, δημοκρατικά, πλατιά χαρακτηριστικά.

Σας καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση
Κυριακή 26/1, 6:00μ.μ., ΚΑΠΗ Αγ. Τρύφωνα,
Τερψιθέα Γλυφάδας - Αρχιπελάγους και Κ. Αθανάτου 

Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια