Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Προκήρυξη Αριστερής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας: αφού δεν πάει άλλο... να πάει αλλιώς!

Οι φετινές δημοτικές εκλογές διεξάγονται στο σκηνικό καταστροφής που έχουν αφήσει πίσω τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια μνημονίων. Η κοινωνική και πολιτική κρίση βαθαίνει, με την ανεργία να καταγράφεται επίσημα στο 27%, την υγεία, την παιδεία και ασφάλιση να διαλύονται και το δημόσιο πλούτο να ξεπουλιέται στους απανταχού επενδυτές.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τα εκάστοτε δεξιά και «αριστερά» δεκανίκια βαδίζουν πιστά και απαρέγκλιτα στο δρόμο των μνημονίων φέρνοντας συνεχώς νέα πακέτα μέτρων, όπως είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η ακόμα μεγαλύτερη φοροληστεία, η πλήρης διάλυση της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας, οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα κλπ. Ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ υλοποιούν σχέδιο φυσικής εξόντωσης του λαού με σκοπό να διατηρήσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και να σώσουν τις τράπεζες με αφορμή την αποπληρωμή του χρέους.

Αυτή η συνολική επίθεση από μεριάς κεφαλαίου δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την τοπική αυτοδιοίκηση και τις γειτονιές. Το «πρόγραμμα Καλλικράτης» στα τρία χρόνια εφαρμογής του αποδείχτηκε ότι αποτελεί βασικό μοχλό εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων και μετατροπής των ΟΤΑ σε εργαλεία άσκησης κεντρικής πολιτικής, εξυπηρετώντας τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα οικονομίας, εργασίας, εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος και αντιδημοκρατικής θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Το αποτέλεσμα αυτής της ενορχηστρωμένης προσπάθειας συρρίκνωσης κάθε δικαιώματος περιλαμβάνει την αλλαγή του καθεστώτος εργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και τη μείωση τόσο των αντίστοιχων θέσεων εργασίας όσο και των δημοτικών κοινωνικών παροχών. Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθαν πρόσφατα οι νέες μορφές πεντάμηνης απασχόλησης στα πλαίσια του προγράμματος «κoινωφελούς εργασίας», στα πλαίσια των οποίων δε διασφαλίζεται κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Στον καιρό της κρίσης, ανεπηρέαστα δε θα μπορούσαν να μείνουν τα ζητήματα περιβάλλοντος και ελεύθερων χώρων. Με γνώμονα το κέρδος, η κυβέρνηση με την αγαστή συνεργασία των δημοτικών αρχών προχωρά σε παράδοση του πρώην αεροδρομίου του ελληνικού σε ιδιώτες, με σκοπό την «αξιοποίηση» του χώρου μέσα από τη δημιουργία εμπορικών κέντρων, καζίνο κλπ, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. Ταυτόχρονα, προχωρά και η παραχώρηση του συνόλου του παραλιακού μετώπου σε εταιρίες, ενώ ανά καιρούς παρουσιάζονται σχέδια περιορισμού των ζωνών προστασίας του Υμηττού. Ο δήμος Γλυφάδας φαίνεται πως έχει διαλέξει ξεκάθαρα στρατόπεδο, με πιο χαρακτηριστική την καταπάτηση του βουνού μέσα από τη δημιουργία παράνομου νεκροταφείου.

Μαζί με την ένταση της εκμετάλλευσης, το επόμενο διάστημα αναδεικνύεται σε σημαντική πλευρά της χειροτέρευσης της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, το θέμα της στέγασης σε συνδυασμό με το θέμα της έντασης της φοροληστείας. Η σταδιακή άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το δυσβάστακτο κόστος ενοικίου στις σημερινές συνθήκες της ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας, της μείωσης μισθών, συντάξεων και της συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών, η επιβολή μεγάλης και πολλαπλής φορολογίας τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους, η κατάσχεση μισθών και συντάξεων μέσα απ' τους τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία,οι αυξήσεις τιμών των κοινωνικών αγαθών (νερό, ηλεκτρικό, κτλ) καθιστούν πολύ δύσκολους τους όρους αξιοπρεπούς επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας. Οι τράπεζες και το κράτος υλοποιώντας την κυρίαρχη πολιτική της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. αμφισβητούν το δικαίωμα στην στέγη, οδηγούν στην εξαθλίωση μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού και του κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Η άνοδος του φασισμού και του ρατσισμού και στις γειτονιές μας, είναι αποτέλεσμα των κυρίαρχων πολιτικών. Των πολιτικών της φτώχειας και της εξαθλίωσης, των πολιτικών του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, των πολιτικών που συνεχώς προσπαθούν να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους με βάση το φύλο, την εθνικότητα, την θέση τους στην παραγωγική διαδικασία. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα προγκρόμ και οι μαζικές συλλήψεις, τα βασανιστήρια σε αγωνιστές και μετανάστες, η λογική της μηδενικής ανοχής (βλ. λιμενικό σώμα), η ποινικοποίηση των απεργιών και του κόσμου του αγώνα, η βίαιη καταστολή στις πορείες, πάνε χέρι χέρι με τις φασιστικές πρακτικές στον δρόμο, τις δολοφονίες μεταναστών και αγωνιστών. Η Χ.Α. το μακρύ χέρι του κράτους και των εργοδοτών προσπαθεί να πατήσει πόδι και στην Γλυφάδα με την συμμετοχή της και στις δημοτικές εκλογές. Το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή θα δώσει με αποφασιστικό και μαζικό τρόπο την απάντηση και σε αυτήν την πρόκληση.

Να προβάλουμε την ανάγκη συλλογικής πάλης και διεκδίκησης αιτημάτων προς ώφελος του λαού και των εργαζομένων: 

  • Κατάργηση του «Καλλικράτη» και των επιπτώσεων του στην τοπική αυτοδιοίκηση (απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, νέες αυξήσεις δημοτικών τελών, ΣΔΙΤ, ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δήμων, φορομπηξία). Κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου των ΟΤΑ - Άμεση καταβολή από το κράτος των φόρων που έχουμε καταβάλει και πρέπει να αποδοθούν στην Τ.Α. Έργα υποδομής για τις κοινωνικές ανάγκες – Όχι στις ΣΔΙΤ – Όχι στην επιχειρηματικοποίηση της Τ.Α. και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών - Εργατικός – λαϊκός έλεγχος σε κάθε έργο. 
  • Επίδομα ανεργίας για όλους και για όσο κρατά η ανεργία. Όχι χαράτσια στους ανέργους, φοροαπαλλαγές, καμιά κατοικία ανέργου στο σφυρί. Απαλλαγή όλων των ανέργων, μακροχρόνιων και μη, καθώς και επιδοτούμενων ανέργων από τα δημοτικά τέλη. 
  • Άμεση απομάκρυνση της Αεροπορικής Βάσης ΕΤΕΜ από τον Υμηττό στην Τερψιθέα. Άμεση ανακήρυξη του ορεινού όγκου του Υμηττού σε Δημόσια δασική έκταση. 
  • Να απομακρυνθεί τώρα το παράνομο νεκροταφείο και η βάση της Αεροπορίας - Καμία επέκταση του Σχεδίου πόλης στον Υμηττό. Κανένας αυτοκινητόδρομος να μη λαβώσει ξανά τον Υμηττό. Οργανωμένη και πλήρως εξοπλισμένη πυροπροστασία του βουνού. Αναδάσωση του βουνού προσαρμοσμένη στη φυσική χλωρίδα και το μικροκλίμα του Υμηττού. 
  • Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Πάρκο Φυσικού Πρασίνου, πάρκο του λαού και όχι του κεφαλαίου. Να κατοχυρωθεί άμεσα η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και την παραλία του Αγίου Κοσμά και αυτό να είναι το μοναδικό καθεστώς λειτουργίας στο σύνολο του χώρου και των εγκαταστάσεων. Καμία οικοπεδοποίηση και οικιστική-οικοδομική «ανάπτυξη». Καμία εκχώρηση όλου ή τμήματος του χώρου σε ιδιώτες επιχειρηματίες για κανένα λόγο και με καμιά μορφή. Καμία εναλλακτική πρόταση ήπιας ανάπτυξης. Να απομακρυνθούν όλες οι χρήσεις και να απαγορευτούν όλες οι δραστηριότητες, που υπονομεύουν τη μετατροπή του σε Πάρκο Φυσικού Πρασίνου. 
  • Κανένα νέο γήπεδο γκολφ – Να σταματήσει το γκολφ της Γλυφάδας να λειτουργεί ως γήπεδο γκολφ και ο χώρος να μετατραπεί άμεσα σε ανοιχτό πάρκο πρασίνου προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους. Αποκατάσταση της φυσικής παραλίας του Αγίου Κοσμά και απόδοσή της στους κατοίκους για ελεύθερη χρήση φυσικής θαλάσσιας αναψυχής και άθλησης. Το παραλιακό μέτωπο από το Σούνιο ως το ΣΕΦ να επανέλθει σε δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Να ανοίξουν τώρα οι κλειστές παραλίες.Τέρμα στην υποβάθμιση των παραλιών. 
  • Έλεγχος των εγκατεστημένων κεραιών και απομάκρυνση όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Μελέτη και κατασκευή αποχετευτικού δικτύου. Άμεση παύση του πρασινόσημου. Άνοιγμα όσων δημοτικών χώρων είναι κλειστοί. Διαμόρφωση πλατειών και ελεύθερων χώρων 
  • Απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κανένας πλειστηριασμός, κανένα λαϊκό σπίτι σε χέρια τραπεζίτη ή κράτους. Η στέγαση δικαίωμα όλων, Ελλήνων και αλλοδαπών. 
  • Ο Δήμος να παρέχει κάθε υλική, νομική και τεχνική στήριξη στους κατοίκους που την χρειάζονται και που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Να παρέχει απρόσκοπτα μόνιμο χώρο για συνεδριάσεις και πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων και σωματείων της πόλης, όπως η επιτροπή κατοίκων Γλυφάδας. Να παρέχει τηλεφωνική γραμμή και γραμματειακή υποστήριξη για τους κατοίκους του Δήμου που χρειάζονται στήριξη. Παραχώρηση κατοικιών για στέγαση αστέγων. Καταγραφή των κενών κατοικιών του δήμου και της μητρόπολης Γλυφάδας. Κοινωνική μέριμνα για φαγητό, παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αξιοποίηση του κοινωνικού ιατρείου και παντοπωλείου με κοινωνικό έλεγχο. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα σπίτι χωρίς νερό. 
  • Την δημιουργία επαρκών παιδικών σταθμών για όλα τα παιδιά με μόνιμο και σταθερό προσωπικό. Την κατάργηση των τροφείων και την παροχή δωρεάν δημοτικών υπηρεσιών κράτησης και φύλαξης των παιδιών για τους εργαζόμενους γονείς. Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την ενισχυτική διδασκαλία στα δημόσια σχολεία σε συνεννόηση με τους συλλόγους καθηγητών. Δωρεάν φύλαξη των παιδιών των ανέργων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. 
  • Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» πρέπει να εδραιωθεί και να διευρυνθεί. Να ενταχθεί οργανικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, να έχει ευρεία απεύθυνση και οι εργαζόμενοί του να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ η χρηματοδότησή του πρέπει να προέρχεται κατευθείαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. O Δήμος πρέπει να παρέχει χώρο και κατάλληλο προσωπικό για την ομαλότερη λειτουργία της υπηρεσίας. Άμεση επαναλειτουργία του ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας και σταμάτημα της συρρίκνωσης του Ασκληπιείου. 
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους. Καμία πρόσληψη υπό το καθεστώς ελαστικών σχέσεων εργασίας. Καμία πρόσληψη μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Μετατροπή των πεντάμηνων συμβάσεων σε μόνιμες, αορίστου χρόνου. Άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του Δήμου. 
  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο δημοτικό ωδείο αλλά και την απαγκίστρωσή του από τις πολιτικές φιέστες της κάθε πολιτικής αρχής. Την δημιουργία νέου κανονισμού από μαθητές και καθηγητές για την καλύτερη εξυπηρέτηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Την επαναλειτουργία των τμημάτων του πολιτιστικού κέντρου και του Δημοτικού Θεάτρου της Αιξωνής. Δωρεάν είσοδος στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Δημιουργία ποδηλατόδρομων, επαναφορά προγραμμάτων γυμναστικής. Πολιτισμός και αθλητισμός είναι κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Ενίσχυση του δημιουργικού ερασιτεχνικού χαρακτήρα τους. 
  • Δημιουργία δημοτικής λεωφορειακής γραμμής που θα καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης της πλειοψηφίας των δημοτών ειδικά από και προς το σταθμό ΜΕΤΡΟ του Ελληνικού. Να ζούμε σε μια ανθρώπινη πόλη με επαρκή δημόσια και δωρεάν μέσα συγκοινωνίας. 
  • Να σταματήσει η λειτουργία του κολαστηρίου «φιλοξενίας – δολοφονίας» μεταναστών στο ανατολικό αεροδρόμιο. Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και πλήρη δικαιώματα, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Παροχή ασύλου στους πρόσφυγες, να διαλυθεί η FRONTEX. Αγώνας για την κατάργηση των συνθηκών Δουβλίνο I και ΙΙ. Όχι στις επαναπροωθήσεις. 
  • Να καταδικαστούν οι νεοναζί δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα που μετατρέπονται σε κολαστήρια ανθρώπων. Απόκρουση της κρατικής καταστολής, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της φασιστικής και νεοναζιστικής τρομοκρατίας .
Σας καλούμε, να στηρίξετε, να ενισχύσετε την Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής. Σας καλούμε να συμμετέχετε στις πολιτικές διαδικασίες της, να οργανωθείτε στις γραμμές της. Για μία αριστερή παράταξη με αγωνιστικά χαρακτηριστικά και ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική τοποθέτηση που θα παρεμβαίνει σε όλες τις μικρές και μεγάλες πολιτικές μάχες, που θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην ανάπτυξη - και στην περιοχή μας - ενός ρωμαλέου κινήματος ρήξης και ανατροπής ενάντια στην βάρβαρη πραγματικότητα που επιβάλουν η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Το δικό μας κάλεσμα είναι κάλεσμα αγώνα και συμμετοχής, δημιουργίας οργάνων του εργατικού - λαϊκού αγώνα και επιβολής της λαϊκής θέλησης. Κόντρα στον επιβεβλημένο μονόδρομο, επιμένουμε πως υπάρχει άλλος δρόμος για τον λαό με διαγραφή του χρέους και παύση πληρωμών, με έξοδο από ευρώ και ΕΕ., επιμένουμε ότι μπορούμε εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να τους ανατρέψουμε.

Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας
με την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής

πηγή: http://aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr/2014/03/blog-post_26.html