Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Η εργασία είναι δικαίωμα για όλους!

Ανακοίνωση της αριστερής ανατρεπτικής κίνησης «ΑΝΩ - ΚΑΤΩ στην Ηλιούπολη»:

Η εργασία είναι δικαίωμα για όλους!
Η μακροχρόνια ανεργία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών τους 

Το Σάββατο 5 Απριλίου το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Ηλιούπολης διοργανώνουν Περιφερειακό Συνέδριο για την ανεργία των νέων.

Τα προγράμματα για την «αντιμετώπιση της ανεργίας» ή «ευκαιρίες απασχόλησης» που θα
παρουσιαστούν στο συγκεκριμένο συνέδριο, κινούνται στην γνωστή αντιδραστική λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση, δηλαδή την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, με αμοιβές πείνας και άμεση επιχορήγηση των εργοδοτών μέσω του ΕΣΠΑ. Οι άνεργοι, που επιλέγονται σε αυτά, ονομάζονται ωφελούμενοι και εργάζονται καθημερινά χωρίς κανένα ίχνος εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς άδειες και ασφαλιστική ικανότητα.

Η δημοτική αρχή του πλέον «αντιμνημονιακού και ανεξάρτητου» Βαλασόπουλου, στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, διοργανώνει, από κοινού με στελέχη της ΕΕ και ευρωβουλευτές, το συνέδριο για την ανεργία, δείχνοντας ότι το τοπικό κράτος είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το κεντρικό, εφαρμόζοντας στην πράξη και σε τοπικό επίπεδο τα αντιδραστικά μέτρα των μνημονίων.

Άλλωστε τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα χρησιμοποιούνται από τους δήμους για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών έναντι ενός επιδόματος. Διώχνουν δημοτικούς υπαλλήλους για να προσλάβουν για τις ίδιες θέσεις προσωρινούς, πειθαρχημένους και εκφοβισμένους, πενιχρά αμοιβόμενους και με ημερομηνία λήξης εργαζόμενους.

Οι νέες εργασιακές σχέσεις που εγκαθιδρύει η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. τον μόνο που ωφελούν είναι την εργοδοσία είτε αυτή είναι το ίδιο το κράτος, είτε είναι οι ιδιώτες. Πέρα από την άμεση επιδότηση με τεράστια κεφάλαια των επιχειρήσεων από κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία, για την απασχόληση και κατάρτιση ανέργων, χρησιμοποιούν την ανεργία ως μοχλό για την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ως δούρειο ίππο ενάντια στις πιο σταθερές εργασιακές σχέσεις. 

Προσπαθούν να απομονώσουν όσους εργάζονται σε αυτά τα προγράμματα ως ειδική κατηγορία «ωφελούμενων», έτσι ώστε να τους αποτρέψουν από το να οργανωθούν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ο Δήμος Ηλιούπολης πρωτοστατεί στην επιβολή των νέων εργασιακών σχέσεων τόσο στους εργαζόμενους του δήμου, όσο και στην προώθηση προγραμμάτων «κοινωνικής επιχειρηματικότητας», «κοινωφελούς εργασίας» αλλά και κάθε αντιδραστικής «καινοτομίας», που σκοπό έχει την επίβολη ενός σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα και στην πόλη μας, με εργαζόμενους «ωφελούμενους», χωρίς δικαιώματα και με μισθούς πείνας.

Τα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης είναι πλέον εικόνα του παρόντος. Εικόνα μιας ζωής χωρίς δικαιώματα, ανάμεσα στην κακοπληρωμένη εργασία και την ανεργία.

Ειδικά για τη νεολαία και το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, προβλέπονται:
  • Οι «επιταγές κατάρτισης» (training voucher), σεμινάρια εκμάθησης νέων τεχνολογιών που, πέρυσι τουλάχιστον, συνοδεύονταν από ένα επίδομα 500 ευρώ. Οι περίπου 30.000 «ωφελούμενοι» για ένα μήνα έχασαν το επίδομα τους ή αναγκάστηκαν να «μηδενίσουν» την κάρτα ανεργίας τους για να πάρουν τελικά το πεντακοσάρικο, με αρκετούς μήνες καθυστέρησης.
  • Οι «επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους» (voucher), πεντάμηνη, εξάωρη «πρακτική άσκηση» σε επίσης «ωφελούμενες» εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για 460 ευρώ μηνιάτικο για τους απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και 400 ευρώ για αποφοίτους λυκείου, με εποχικές πληρωμές και ένσημα μόνο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Η Μαθητεία για νέους και νέες ηλικίας 16-23 ετών που είναι απόφοιτοι τουλάχιστον της Α΄Τάξης Λυκείου, που συνδυάζει για δύο σχολικά έτη τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης επιδοτούνται με 13 ευρώ για κάθε μαθητή ημερησίως, όπου τα 5 ευρώ πάνε στον εργαζόμενο (μεικτά) και τα 8 στο αντίστοιχο ΚΕΚ - αφορολόγητα κιόλας!
Τα παραπάνω είναι, ξεκάθαρα, προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, φτηνής έως ανέξοδης – επιχορηγούμενης κάλυψης θέσεων εργασίας σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων που μένουν κενές λόγω των μαζικών απολύσεων, εμπέδωσης της προσωρινής και χωρίς δικαιώματα εργασίας.

Οι νέοι και νέες και όχι μόνο, οφείλουμε να βροντοφωνάξουμε 
πως θέλουμε δουλειά και όχι δουλεία 
και ίση αμοιβή για ίση εργασία με ενιαία εργασιακά δικαιώματα 

Η «Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση – ΑΝΩ - ΚΑΤΩ στην Ηλιούπολη», είναι η ίδια μια κίνηση από εργαζόμενους/ες και ανέργους/ες. Γι’αυτό παλεύει στο πλευρό των εργαζόμενων και ανέργων για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Για μισθούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε εργαζομένου. Για επιδόματα ανεργίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανέργων. Για πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα σε όλους. Για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς.

Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ανέργων της περιοχής, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα όλων μας στην αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση. Να προβάλουμε την ανάγκη συλλογικής πάλης και διεκδίκησης αιτημάτων προς όφελος του λαού, της νεολαίας και των εργαζομένων:
  • Κάλυψη των πάγιων αναγκών του δήμου με προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίας - Μετατροπή όλων των συμβάσεων ελαστικής εργασίας σε μόνιμες προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να καταργηθούν τα προγράμματα «κοινωφελούς απασχόλησης» και τα voucher. Να σταματήσει ο Δήμος να υιοθετεί και να γίνεται φορέας υλοποίησης και εφαρμογής τέτοιων προγραμμάτων.
  • Να δοθούν από το Δήμο άδειες και να πληρωθούν οι απουσίες λόγω ασθένειας στα πεντάμηνα.
  • Επίδομα ανεργίας στο ύψος των αναγκών μας για όλους και για όσο κρατά η ανεργία.
  • Όχι χαράτσια στους ανέργους, φοροαπαλλαγές, καμιά κατοικία ανέργου στο σφυρί.
  • Απαλλαγή όλων των ανέργων, μακροχρονίων και μη, καθώς και επιδοτουμένων ανέργων από τα δημοτικά τέλη.
  • Δωρεάν συμμετοχή σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου.
  • Δωρεάν φύλαξη των παιδιών των ανέργων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών - είναι το σφαγείο των πολυεθνικών

ΑΝΩ - ΚΑΤΩ στην Ηλιούπολη
αριστερή ανατρεπτική κίνηση