Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Για τις δημοτικές εκλογές στην Ηλιούπολη


Ανακοίνωση της αριστερής, ανατρεπτικής κίνησης «ΑΝΩ - ΚΑΤΩ στην Ηλιούπολη»:

Ηλιουπολίτη – ισσα,

Μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης και αλλεπάλληλων μνημονίων, λαός και νεολαία, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι βιώνουμε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Η δικομματική κυβέρνηση εφαρμόζει σωρηδόν μέτρα κοινωνικής καταστροφής, ακολουθώντας πιστά και απαρέγκλιτα τις αντιλαϊκές επιταγές της Τρόικα. Η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση ολοένα βαθαίνει και το success story της κυβέρνησης καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. μπροστά στο 27% της ανεργίας, τους απλήρωτους εργαζομένους, τα σπίτια χωρίς ρεύμα, τους άστεγους, τους ανθρώπους, που πεθαίνουν από το κρύο ή προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το κρύο, που αυτοκτονούν, τους ανθρώπους που λιμοκτονούν και ψάχνουν στα σκουπίδια.

Αυτή η αντιλαϊκή επιδρομή, που είναι έκφραση της πολιτικής των μνημονίων, επιβλήθηκε σταδιακά με το «διαίρει και βασίλευε», κατακεραυνώνοντας διαδοχικά μία-μία τις κοινωνικές ομάδες και συγχρόνως στρέφοντας την μία εναντίον της άλλης, για να ελαχιστοποιηθεί η λαϊκή αντίδραση.

Η αντιδραστική μεταρρύθμιση του Προγράμματος «Καλλικράτης», στα τρία χρόνια εφαρμογής του, ανέδειξε τις Περιφέρειες και τους Δήμους σε εκφραστές αυτής της πολιτικής, δηλαδή σε ανάλγητα τοπικά μνημονιακά «κράτη».

Αυτοί, που διεκδικούν και πάλι την ψήφο μας, στις αυτοδιοικητικές εκλογές που πλησιάζουν, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες των δύο εταίρων της κυβέρνησης και των παραφυάδων της (ΔΗΜΑΡ, ΕΛΙΑ, «Ποτάμι , Χ.Α.) είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Υποστήριξαν ολόψυχα τις μνημονιακές πολιτικές και φρόντισαν να εφαρμοστούν σε κάθε δήμο οι νόμοι, που μας βύθισαν στη φτώχεια, την ανεργία, τη μετανάστευση.

Η Δημοτική Αρχή της Ηλιούπολης, δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ, που έχει μια συνέχεια 24 χρόνων, με «επαγγελματίες», επί σειρά ετών, δημοτικούς συμβούλους, είναι υπόδειγμα αυτής της πολιτικής.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη» διατυμπανίζει την ανεξαρτησία του από το ΠΑΣΟΚ ενώ είναι πασίγνωστο πως υπήρξε προσωπικός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου. Συνεργάτης ποιου; Του πολιτικού, που πρώτος επέβαλε τη μνημονιακή καταιγίδα, το δανεισμό, την εποπτεία από την Τρόικα. Ποιές οι περγαμηνές του; Εμπνευστής και ζηλωτής της εφαρμογής του ¨Καλλικράτη» στο δήμο μας. Του Προγράμματος, που σχεδιάστηκε ώστε να αποτελέσει το «τρίτο μάτι» των απεχθών κυβερνήσεων και της Τρόικα (Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. – Ε.Κ.Τ.) σε κάθε γειτονιά.

Στα τρία χρόνια που υλοποιείται ο «Καλλικράτης», ο δήμαρχος της Ηλιούπολης και οι ομοϊδεάτες του δήμαρχοι:
  • Πετσόκοψαν ανελέητα τις κοινωνικές δαπάνες (βοήθεια στο σπίτι, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, σχολεία κ.λ.π.)
  • Κατάργησαν κανονικές θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ με τις απολύσεις– διαθεσιμότητες. Κάλυψαν τα κενά τους με φτηνή εργασία «ενοικιαζόμενων» ανακυκλούμενων ανέργων, μέσω των ΜΚΟ.
  • Έκοψαν κατά 60% τους προϋπολογισμούς των Δήμων.
  • Προσέδωσαν εμπορικό χαρακτήρα στους δημόσιους χώρους αναψυχής, αθλητισμού και ψυχαγωγίας παραδίδοντάς τους σε ιδιώτες.
  • Επιχείρησαν, και κάποιοι μνημονιακοί Δήμαρχοι το κατάφεραν, να παραδώσουν σε ιδιώτες (ιδιωτικοί παιδότοποι, κέντρα απασχόλησης) ένα μέρος των βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Αδιαφόρησαν για την κατάρρευση της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Μια «αντιπολίτευση» που στην ουσία είναι συμπολίτευση…

Σε όλες τις παραπάνω αντιλαϊκές μεθοδεύσεις η δημοτική αρχή είχε την ολόψυχη στήριξη των δημοτικών συμβούλων, που πρόσκεινται στα κόμματα του Μαύρου Μετώπου. Ευσταθίου, Αναγνώστου, Πίκουλα, Πανταζόπουλος εντελώς προσχηματικά και υποκριτικά, ανεβάζουν τώρα τους τόνους και τσακώνονται μεταξύ τους. Οι καβγάδες τους δεν αφορούν κανέναν μας!

Οι ψευτοδιαμάχες των τοπικών παραρτημάτων του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και των «αντάρτικων» παραφυάδων τους δεν αφορούν τους κατοίκους της Ηλιούπολης, που βλέπουν την ζωή τους να τσακίζεται από την σωρεία των μνημονιακών μέτρων, που έχουν επιβάλλει κυβερνήσεις – ΕΕ – ΔΝΤ!

Ανάγκη για μια διαφορετική, μια ανατρεπτική αριστερή παρέμβαση

Απέναντι σε αυτή τη σαρωτική και ολοκληρωτική επιδρομή των δυνάμεων του συστήματος, της κυβέρνησης και του κεντρικού κράτους μαζί με τη δημοτική αρχή (τοπικό κράτος), δεν ύψωσε αποτελεσματικά το ανάστημά της μια αριστερή αντιπολίτευση, που να μπορεί να συνεγείρει ένα νικηφόρο μαζικό κίνημα των κατοίκων. Το έλλειμμα μιας ανατρεπτικής αριστερής παρέμβασης στην Ηλιούπολη είναι μεγάλο.

Η παράταξη «Ηλίου-Πόλις» εκφράζει, σε επίπεδο διακηρύξεων, αιτήματα των κατοίκων της Ηλιούπολης αλλά δεν τα συνδέει με ένα συνολικό πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής του “Καλλικράτη”, των μνημονίων, των ασφυκτικών ευρωπαϊκών προσταγών και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τη συμμετοχή της στα κινήματα, το έλλειμμα ενός προσανατολισμού σύγκρουσης και αποδέσμευσης από τα όρια της κυρίαρχης πολιτικής και της ΕΕ οδηγεί στα ρηχά νερά της διαχείρισης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» μιλάει στο όνομα των λαϊκών αγώνων και των πολιτικών στόχων προς όφελος των εργαζομένων. Δυστυχώς όμως αναγνωρίζει σαν κίνημα μόνο ό,τι γίνεται από την ίδια και τον κομματικό της φορέα. Δε μπορεί να εμπνεύσει έτσι τους αγώνες σε τοπικό επίπεδο ούτε να συμβάλλει σε όσους δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται. Η αγωνιστική πλην μοναχική διαδρομή της Λ.Σ., στο όνομα της πολιτικής καθαρότητας, η άρνησή της να συμβάλλει σε ένα ευρύτερο κίνημα με ανατρεπτικές διεκδικήσεις και πολιτικούς στόχους, λειτουργούν καθηλωτικά για την αναγκαία αντεπίθεση των αγώνων.

Δυστυχώς και η δημοτική παράταξη της «Αριστερής Πρωτοβουλίας»ακολουθεί τον δρόμο του αγωνιστικού απομονωτισμού, εγκλωβίζοντας τις όποιες μαχητικές διαθέσεις στα στενά πλαίσια του κομματικού πατριωτισμού.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να αμφισβητήσουμε ή να υποτιμήσουμε τις αγωνιστικές διαθέσεις και το αγωνιστικό παρόν των αριστερών δυνάμεων, που αναφέρουμε παραπάνω. Άλλωστε, επιμένουμε στην αναγκαιότητα της κοινής δράσης σε κάθε τοπικό αγώνα. Γνωρίζουμε πως η ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με παράλληλες μοναχικές πορείες.

Με την αριστερά της ανατροπής

Κρίνουμε πως η συνθήκη κοινωνικής βαρβαρότητας, που επικρατεί, απαιτεί την ύπαρξη μιας άλλης αριστεράς, ακηδευμόνευτης και ανατρεπτικής, ενωτικής και αντικαπιταλιστικής. Μιας αριστεράς που προέρχεται από το λαό, παλεύει πλάι στο λαό, και τα βάζει με τα μεγάλα συμφέροντα, το κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η αριστερά στηρίζει, με όλες τις δυνάμεις της, τα κινήματα και τις αντιστάσεις. Πιστεύει πως ο λαός είναι σε θέση να πάρει την ζωή του στα χέρια του. Σήμερα, και όχι στο απώτατο μέλλον. Παλεύουμε για την οργάνωση ενός ισχυρού, ανυποχώρητου, μαζικού κινήματος μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Ενός κινήματος, ικανού να επιβάλλει την λαϊκή θέληση, κόντρα στην αστική νομιμότητα. Με την αριστερά, που δεν αναζητάει λύσεις στους θεσμούς και τη διαχείριση, ούτε εγκλωβίζει τις αγωνιστικές διαθέσεις στα στενά πλαίσια της κομματικής αυτοαναφοράς.

Θεωρούμε μοναδικό άξιο ρυθμιστή των εξελίξεων τον λαό και τους αγώνες του, για να ανατραπεί η καταιγίδα αντιδραστικών μέτρων και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Από αυτό το μετερίζι κρίνουμε πως υπάρχει άλλος δρόμος να βαδίσουμε, ο δρόμος της σύγκρουσης με την πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Κρίνουμε πως οι αγώνες μας μπορούν να φέρουν τη νίκη!

Τα πράγματα μπορούν και πρέπει να πάνε αλλιώς!

ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΗΝ «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ»,
 με επικεφαλής την ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΑΝΩ – ΚΑΤΩ στην Ηλιούπολη
αριστερή ανατρεπτική κίνηση

πηγή: http://anokatostinilioupoli.wordpress.com/2014/05/09/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%80/