Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας - με την αριστερά της ρήξης & της ανατροπής»
aristeriprwtovouliaglyfadas.blogspot.gr - www.facebook.com/AristeriPrwtobouliaGlyfadas

Translate

Πρόσφατα άρθρα

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Νέα ανοιχτή συζήτηση για τη συγκρότηση μιας αγωνιστικής, αριστερής, αντικαπιταλιστικής παρέμβασης στην Ηλιούπολη, Κυριακή 2/2

Αναδημοσιεύουμε το κάλεσμα των συναγωνιστών από την Ηλιούπολη:

Ανοιχτή συζήτηση για τη συγκρότηση

μιας αγωνιστικής, αριστερής, αντικαπιταλιστικής παρέμβασης στην Ηλιούπολη

- για την ενίσχυση του μαζικού λαϊκού κινήματος

- για την ανατροπή της επιδρομής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ

- ενάντια στο δήμο του μνημονίου, το τοπικό κράτος και τον "Καλλικράτη"

ΚΥΡΙΑΚΗ 2/2 - 6:30μ.μ.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Αίθουσα δημοτικού συμβουλίου


Παρακάτω, το κείμενο του καλέσματος:

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
μιας αγωνιστικής, αριστερής, αντικαπιταλιστικής παρέμβασης στην Ηλιούπολη

Μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης και αλλεπάλληλων μνημονίων βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση βαθαίνει και το success story της κυβέρνησης καταρρέει σα χάρτινος πύργος. Όσα νούμερα και αν μαγειρέψουν για να περηφανευτούν για πρωτογενή πλεονάσματα, αυτά θρυμματίζονται μπροστά στο 27% της ανεργίας, τους απλήρωτους εργαζόμενους, τα σπίτια χωρίς ρεύμα, τους άστεγους, τους ανθρώπους που πεθαίνουν από το κρύο ή προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το κρύο, τους ανθρώπους που πεινούν! 

Κι όμως η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τα εκάστοτε δεξιά και «αριστερά» της δεκανίκια, συνεχίζει πιστά στο δρόμο της πολιτικής των μνημονίων φέρνοντας νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η ακόμη μεγαλύτερη φοροληστεία, η πλήρης διάλυση του πρωτοβάθμιου συστήματος δημόσιας υγείας, η μείωση των συντάξεων κλπ. Ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ υλοποιούν σχέδιο εξόντωσης του λαού με σκοπό να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου και να ολοκληρωθεί η λεηλασία του δημόσιου πλούτου και των εργαζομένων προς όφελος των «πιστωτών» - τοκογλύφων του δημόσιου χρέους.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός βρισκόμαστε απέναντι σε μια τρομερή βάρβαρη επίθεση από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυτή η επιδρομή δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι η αποκρουστική απάντηση του συστήματος σε μια διεθνή καπιταλιστική κρίση. Σαν άλλος ειδωλολατρικός θεός, για να ξεπεράσει το σύστημα την κρίση του, απαιτεί ατελείωτες ανθρωποθυσίες, «να πιει το αίμα» των εργαζομένων και του λαού. Με τους μισθούς πείνας, την υπερεκμετάλλευση, την απλήρωτη δουλειά, τις απολύσεις, τον δεσποτισμό των αφεντικών. 

Η επιδρομή αγκαλιάζει κάθε πλευρά της ζωής μας, οδηγώντας σε ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση. Βάζει στο στόχαστρο τη λαϊκή κατοικία, το δικαίωμα στο ρεύμα και το νερό με την εμπορευματοποίησή τους, το δικαίωμα στην υγεία και την εκπαίδευση. Στο όνομα της «ανάπτυξης» με διαδικασίες fast track μας στερεί ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε, δίνοντας βορά στο κεφάλαιο ότι ελεύθερο δημόσιο χώρο έχει απομείνει. 

Αυτή η αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορεί παρά να επιβάλλεται με «νόμο και τάξη» με καταστολή και καθεστώς κοινοβουλευτικής δικτατορίας, με την αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων». Σε αυτό το σύγχρονο μαύρο μέτωπο αξιοποιείται ως μπράβος και δολοφόνος η νεοναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή.

«Πεδίο βολής» οι δήμοι

Η πολιτική των μνημονίων υλοποιείται σε κάθε πόλη, σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό έχουν οι Δήμοι, ειδικά μετά την αντιδραστική μεταρρύθμιση του «Προγράμματος Καλλικράτη». Ο «Καλλικράτης» στα τρία χρόνια εφαρμογής του αποδείχτηκε ότι αποτελεί βασικό μοχλό εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων και μετατροπής των ΟΤΑ σε τοπικό κράτος, έκφραση του κεντρικού κράτους και του σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφαιρώντας και το τελευταίο «φύλλο συκής» από κάθε έννοια αυτοτέλειας και αυτοδιοίκησης. Εξυπηρετεί τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα οικονομίας, εργασίας, εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος και αντιδημοκρατικής θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος. Ο περιορισμός και ο έλεγχος της χρηματοδότησης των ΟΤΑ στο γενικότερο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής», με την πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και το ανώτατο όριο δαπανών, ακυρώνει κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, καταργεί προνοιακές δομές, εκτινάσσει τη δημοτική φορομπηξία, υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί κάθε κοινωνική υπηρεσία.

Θέλουν τον κόσμο να ζει με ψίχουλα, στα όρια της επιβίωσης. Την ώρα που κυβέρνηση και ΕΕ πετσοκόβουν τις κοινωνικές δαπάνες προωθούν το μοντέλο της «κοινωνικής οικονομίας» (Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις) και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «αλληλεγγύης» απλά για να μην πεθάνουν οι πολύ φτωχοί. Την ώρα που καταργούν κανονικές θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ με τις απολύσεις – διαθεσιμότητες, προσλαμβάνουν μέσω ΜΚΟ με χαρτζιλίκι. 

Η δημοτική αρχή της Ηλιούπολης είναι υπόδειγμα αυτής της πολιτικής, που δεν ανταποκρίνεται στα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες.

Μαζικό λαϊκό ταξικό κίνημα

Τα τελευταία χρόνια έγινε πιο καθαρό από ποτέ ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα καταχτιούνται. Εάν παραμείνουμε απαθείς ο καθένας και η καθεμία στον «καναπέ» του, στην ατομική προσπάθεια διάσωσης ή ακόμα χειρότερα στην απόγνωση, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα. Η ελπίδα δεν βρίσκεται σε κανέναν υποψήφιο δήμαρχο που υπόσχεται ότι θα «καθαρίσει» για μας χωρίς εμάς, σε κανένα κόμμα που υπόσχεται ότι μέσω της κυβερνητικής διαχείρισης, χωρίς συγκρούσεις με την ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα, μπορεί να πετύχει καλύτερη διαπραγμάτευση. Έχει έρθει η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, συμβάλλοντας στη συγκρότηση ενός μεγάλου νικηφόρου μαζικού λαϊκού κινήματος, στηριγμένο καταρχήν στους εργαζόμενους και σε έναν ανατρεπτικό πολιτικό προσανατολισμό, που μπορεί να φέρει την ανατροπή της επιδρομής κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ και της βάρβαρης κυβέρνησης που την εφαρμόζει. Το άνοιγμα του δρόμου για την άμεση βελτίωση της ζωής του λαού, για τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά του δικαιώματα, ενάντια στην βάρβαρη λιτότητα, την επιχειρηματικοποίηση - ανταποδοτικότητα και την υποταγή στο κεφάλαιο τοπικό ή «εθνικό», την αντιδραστικοποίηση του πολιτικού συστήματος, την ΕΕ, στα πλαίσια του αγώνα για την ευρύτερη αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης. Σε αυτή την υπόθεση θέλει πρώτα απ’ όλα να συμβάλλει η πρωτοβουλία μας. 

Η εμπειρία έδειξε ότι η τοπική παρέμβαση αποτελεί κρίσιμο πυλώνα του λαϊκού – ταξικού κινήματος. Θεωρούμε σαν βασική προϋπόθεση για αυτό, τη συγκρότηση μαχόμενου λαϊκού κινήματος στην πόλη κόντρα σε λογικές διαχείρισης, με την αυτοοργάνωση του λαού σε δικά του όργανα επιβολής της λαϊκής θέλησης (λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα κλπ.) ανταγωνιστικά προς το δήμο, την ανάπτυξη της ταξικής εργατικής αλληλεγγύης ενάντια στη φιλανθρωπία και την εκμετάλλευση της φτώχειας, κόντρα στους τοπικούς εκπροσώπους των μνημονίων, που το μόνο πια που προτείνουν είναι το μοίρασμα της φτώχιας. 

Ποιοι αν όχι εμείς, πότε αν όχι τώρα;

Σήμερα, είναι αναγκαίο όλοι οι κάτοικοι της Ηλιούπολης που συνειδητοποιούν όχι μόνο ότι «δεν πάει άλλο» αλλά ότι μπορεί και πρέπει «να πάει αλλιώς», όλοι όσοι θέλουν να αγωνιστούν για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – δημοτικών αρχών – ΕΕ – ΔΝΤ, όσοι θεωρούν ότι ο κόσμος μας δεν είναι για πούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, όσοι συναντήθηκαν στους δρόμους και τις πλατείες του αγώνα ενάντια στα μνημόνια, στην τρόικα, κι εδώ στη γειτονιά ενάντια στα χαράτσια, στην καταστροφή του Υμηττού, στη συρρίκνωση των σχολείων, τη φασιστική απειλή, όσοι συναντιούνται και αναζητούν μια άλλη λεύτερη πολιτιστική δημιουργία που να αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την περηφάνια του κόσμου της δουλειάς, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να διαμορφώσουμε μια μόνιμη τοπική πολιτική – δημοτική πρωτοβουλία/κίνηση. 

Σε αυτή την υπόθεση πρέπει να συμβάλλουν ενωτικά και δημοκρατικά όλες οι αγωνιστές και οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, αντιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλια-κής, αντισυστημικής αριστεράς. Να χαράξουν με ενιαίο τρόπο την παρέμβαση τους τοπικά. Που θα είναι σε θέση να συνδέσει το τοπικό με το κεντρικό, το ειδικό με το γενικό, την αντιπαράθεση με το συγκεκριμένο κάθε φορά μέτωπο με τη συνολική πάλη του λαού ενάντια στα μνημόνια - ΕΕ – ΟΝΕ – ΔΝΤ. Που θα συγκροτεί μία μάχιμη πολιτική συμμαχία στο τοπικό επίπεδο για να μη γυρίσουμε σε ένα σύγχρονο εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα. Για να δώσουμε νικηφόρα προοπτική στις σύγχρονες κοινωνικές διεκδικήσεις. Για να συμβάλλουμε στη δημιουργία της Αριστεράς που απαιτεί η εποχή μας, πέρα από τη διαχειριστική εντός του συστήματος λογική του ΣΥΡΙΖΑ και την ηττοπαθή και καθηλωτική στάση του ΚΚΕ. 

Μπορούμε και πρέπει να συγκροτήσουμε την παρέμβαση μας στο δήμο Ηλιούπολης για να:
  • συμβάλλουμε στη λαϊκή αυτοοργάνωση και σε ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην κρίση και τα μνημόνια, ενάντια στην εξαφάνιση – ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δημόσιων παροχών (υγεία, παιδεία, πρόνοια, καθαριότητα κλπ), ενάντια στην καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος και σε κάθε είδους οικονομική βία (δημοτικά τέλη, χαράτσια, εφορίες, φόροι, τοκογλυφικά δάνεια, πλειστηριασμοί-κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος και νερού, μαυραγοριτισμός-ενεχυροδανειστήρια κλπ.), ενάντια στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και φυσικού πλούτου.
  • συμβάλλουμε στην οργάνωση του κινήματος των ανέργων κατά τόπους ως ειδικό και αναγκαίο βραχίονα του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στην και την ενίσχυση των τοπικών εργατικών αγώνων και της οργάνωσης του κόσμου της εργασίας, για νικηφόρους αγώνες σε ρήξη με τον υποταγμένο και ηττημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Ενάντια στις απολύσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, στο χώρο του τοπικού κράτους (διαθεσιμότητες, εφεδρεία, κοινωφελή εργασία)
  • συμβάλλουμε στην αντιφασιστική πάλη και την πάλη ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό, για τις πολιτικές- κοινωνικές ελευθερίες της εποχής μας και τα σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα
  • εμπλακούμε εν τέλει με όλες τις γνήσιες μορφές που λαμβάνει η κοινωνική δυναμική, συμβάλλοντας όμως στη μάχιμη έκφρασή τους.
Οι παραπάνω άξονες πάλης για να υλοποιηθούν απαιτούν την άρνηση πληρωμής και τη διαγραφή του χρέους, την μονομερή κατάργηση των νόμων των μνημονίων για το τοπικό κράτος και συνολικά, όπως επίσης και την κατάργηση της δανειακής σύμβασης. Απαιτείται η κατάργηση του Καλλικράτη και του Οικονομικού Παρατηρητήριου για τους ΟΤΑ. Απαιτείται η απειθαρχία, ρήξη, κατάργηση των οδηγιών της EE που αφορούν τα κοινωνικά δικαιώματα και τις υπηρεσίες, την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών κ.α. στο πλαίσιο του αγώνα για ρήξη και αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ. 

Κάλεσμα 

Θέλουμε να απευθύνουμε ένα ανοιχτό, ειλικρινές, ενωτικό κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός μάχιμου τοπικού δημοτικού σχήματος/κίνησης, με αγωνιστικά, αριστερά, αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, που θα παρέμβει σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα στο δήμο Ηλιούπολης. Απευθυνόμαστε σε οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές, σε όλους τους κατοίκους της γειτονιάς μας που βιώνουν καθημερινά το κίνδυνο της ανεργίας, βλέπουν το μεροκάματό τους να λιγοστεύει ακόμη πιο πολύ, αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που έχετε το βλέμμα στραμμένο ακόμη προς τον ήλιο, που πιστεύετε στην υπόθεση της ανατροπής αυτής της βαρβαρότητας.

Καλούμε σε ισότιμο διάλογο όλους όσους επιθυμούν να συμβάλλουν σε αυτή την υπόθεση, να συμμετέχουν με την πρόταση τους, τις ιδέες τους και τη γνώμη τους, προκειμένου αυτό το εγχείρημα να αποκτήσει την πιο μαζική, δημοκρατική, αγωνιστική, ανατρεπτική φυσιογνωμία.